Πάρτυ διαρρήξεων συχνά – πυκνά στην οδό Ψαρών (φωτογραφίες)

Πάρτυ διαρρήξεων συχνά –	πυκνά στην οδό Ψαρών (φωτογραφίες)

Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Αν και θα έπρεπε οι επαγγελματίες στην οδό Ψαρών, στην περιοχή του Διοικητηρίου και του Δικαστικού Μεγάρου, να αισθάνονται ασφαλείς λόγω των δύο σημαντικών κτηρίων, δυστυχώς τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων δεν τους αφήνουν να ησυχάσουν.
Κάποιοι έχουν βρει ακόμα και οκτώ φορές παραβιασμένα τα καταστήματα τους, ενώ κάποιοι άλλοι – καινούργιοι στην περιοχή – από τις πρώτες ημέρες κιόλας έλαβαν τα… «διαπιστευτήρια» των  διαρρηκτών.
Συνήθως, οι ζημιές που προκαλούν οι διαρρήκτες κοστίζουν περισσότερο από τα πράγματα που αφαιρούνται, που μπορεί να είναι από μία εφημερίδα έως και μερικά κέρματα από την ταμειακή ή κάποια ηλεκτρονική συσκευή.
Η καλύτερη φύλαξη της περιοχής και οι συχνότερες περιπολίες τις νυχτερινές ώρες, είναι αίτημα όλων.
 
Οκτώ διαρρήξεις
Από τα παλαιότερα καταστήματα στην περιοχή είναι το καφέ – ουζερί του κ. Αλέξη Χρονόπουλου, απέναντι από το Διοικητήριο. Κι όμως, τα τελευταία χρόνια οι διαρρήκτες το έχουν «τιμήσει» 8 φορές. Όλα τα αλουμίνια του καταστήματος έχουν σημάδια από τις προσπάθειες διάρρηξης. Έχουν σκαρφαλώσει ακόμα και στο στέγαστρο για να διαρρήξουν το πατάρι και να μπουν από εκεί στο μαγαζί.
Όπως μας είπε ο ιδιοκτήτης, η τελευταία απόπειρα σημειώθηκε πριν από 5 ημέρες. «Όλη η γειτονιά είμαστε στόχος», παρατήρησε και συνέχισε: «Δεν υπάρχει καθόλου αστυνόμευση μετά τις 12.00 και συνεχώς γίνονται διαρρήξεις και κλοπές. Ένα βράδυ διέρρηξαν 5 καταστήματα στη σειρά».
Του έχουν πάρει από μικροποσά έως φωτογραφική μηχανή, αλλά το χειρότερο είναι οι ζημιές στις  πόρτες και τα αλουμίνια.
Τελικά, αναγκάσθηκε να τοποθετήσει συναγερμό και κάμερες ασφαλείας, ελπίζοντας να βρει την ησυχία του.
 
Ακόμα και εφημερίδες
Ο κ. Νίκος Τρουπάκης τα τελευταία 2,5 χρόνια διατηρεί το περίπτερο στη συμβολή των οδών Ψαρών και Σόλωνος. Ήδη έχουν γίνει τρεις διαρρήξεις, παρά τα μέτρα ασφαλείας που έχει πάρει. Έχουν ανοίξει το ψυγείο με τα αναψυκτικά και έχουν επιχειρήσει δύο φορές να μπουν στο περίπτερο. Τη μία από αυτές, οι τέσσερις δράστες έγιναν αντιληπτοί από διερχόμενο όχημα της Ασφάλειας Καλαμάτας, αλλά, δυστυχώς, δε στάθηκε δυνατό να συλληφθούν. Βρέθηκε, όμως, η ψαλίδα για μπετοσίδερα που χρησιμοποιούσαν για να κόψουν τους μεντεσέδες της πόρτας.
Εκτός από τις διαρρήξεις, όπως μας είπε, οι επιτήδειοι κλέβουν οτιδήποτε βρίσκουν. Από εφημερίδες μέχρι και αντικείμενα ευτελούς αξίας, όπως πλαστικά καφάσια και κουβάδες.
«Δυστυχώς, δε φυλάσσεται τη νύχτα, ούτε το Διοικητήριο ούτε τα Δικαστήρια, κι αυτό το ξέρουν οι επιτήδειοι και το εκμεταλλεύονται», σχολίασε ο κ. Τρουπάκης και κατέληξε λέγοντας πως με φύλαξη των δύο κτηρίων θα λυθεί το πρόβλημα στην περιοχή.
 
Γκαραζόπορτα
Πριν από δύο μήνες η κα Νεκταρία Αθανασοπούλου άνοιξε απέναντι από τα δικαστήρια κατάστημα με ντόνατς. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες το βρήκε διαρρηγμένο, με το φορητό υπολογιστή να έχει κάνει φτερά.. Αν και είναι νέα στην περιοχή, όπως λέει, φαίνεται να υπάρχει ζήτημα ασφάλειας εκεί.
Με μια μεγάλη γκαραζόπορτα καλύπτει την πρόσοψη του αναψυκτηρίου του ο Φώτης Εξηνταβελώνης και έτσι έχει λύσει το πρόβλημά του, όπως μας είπε. Παρά ταύτα, έχει εγκαταστήσει και συναγερμό ασφαλείας.
Παλαιότερα στο ίδιο σημείο λειτουργούσε κατάστημα ψιλικών και  είχαν σημειωθεί κρούσματα διαρρήξεων.
«Η κρίση, δυστυχώς, φέρνει τέτοια κρούσματα, και όσο αυτή βαθαίνει, τόσο θα αυξάνονται αυτά», παρατήρησε.