Σημαντική ρύθμιση χρεών σε 38χρονο απλήρωτο εργαζόμενο στην Καλαμάτα

Σημαντική ρύθμιση χρεών  σε 38χρονο απλήρωτο εργαζόμενο στην Καλαμάτα

Απορρίφθηκε αίτηση 55χρονης υπερχεωμένης

Της Βίκυς Βετουλάκη

Μια θετική και μια αρνητική απόφαση για ρύθμιση υπερχρεωμένων νοικοκυριών εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας.
Στην πρώτη περίπτωση, ορίζει πολύ μικρές μηνιαίες καταβολές, προκειμένου να ρυθμισθούν τα χρέη 38χρονου ο οποίος εργάζεται μεν, αλλά έχει να πληρωθεί σχεδόν ένα χρόνο. Στη δεύτερη, κρίνει ότι 55χρονη αιτούσα με δόλο έλαβε 14 δάνεια και πιστωτικές κάρτες, γνωρίζοντας ότι δε θα μπορεί να τα πληρώσει.

Καταλογίζει δόλο
Όσον αφορά στην απορριπτική απόφαση, αίτηση είχε καταθέσει μία 55χρονη συνταξιούχος του Δημοσίου, με σύζυγο αγρότη και 3 ενήλικα παιδιά. Η σύνταξή της ανερχόταν σε 1.700 ευρώ, ενώ οι δόσεις από τα δάνεια που είχε λάβει σε 900 ευρώ το μήνα. Μετά τις περικοπές, η σύνταξή της σήμερα έχει διαμορφωθεί στα 910 ευρώ.
Σύμφωνα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου, η 55χρονη έχει λάβει συνολικά 14 καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, με το συνολικό της χρέος να εκτοξεύεται στα 87.568,43 ευρώ.
Μάλιστα, τονίζεται πως γνώριζε η 55χρονη ότι ήταν αδύνατο να εξυπηρετήσει το χρέος της και γι’ αυτό της καταλογίζει δόλο, εξηγώντας ότι προέβη σε αλόγιστο δανεισμό για να εξασφαλίσει ανώτερο επίπεδο διαβίωσης από εκείνο που επέτρεπε το εισόδημά της, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δε θα μπορεί να αποπληρώσει, υπερβαίνοντας το μέτρο και τη σύνεση του μέσου καταναλωτή.
Επίσης, στην απόφαση υπογραμμίζεται ότι ακόμα κι αν γίνει δεκτή η άποψη ότι οι τράπεζες ακολουθούσαν επιθετική στρατηγική, προκειμένου να τη δανειοδοτήσουν, η αιτούσα είχε τον τελευταίο λόγο.
«Δεν πρέπει να θεωρείται ότι ο καταναλωτής απαλλάσσεται από την υποχρέωσή του να επιδείξει επιμέλεια και πρόνοια για την επιλογή της κατάλληλης πίστωσης», καταλήγει το σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης.

Ρύθμιση οφειλών
Η δεύτερη απόφαση του Ειρηνοδικείου αφορά 38χρονο με 2 ανήλικα παιδιά. Εργάζεται ως οδηγός με μισθό 1.059,39 ευρώ, όμως η εταιρία έχει να τον πληρώσει από τον Ιανουάριο, κατά συνέπεια το εισόδημά του είναι μηδενικό. Η σύζυγός του είναι άνεργη και το μηνιαίο κόστος διαβίωσης της οικογένειας είναι 800 ευρώ.
Ο 38χρονος έχει μια διώροφη μονοκατοικία συνολικού εμβαδού 73 τ.μ., η αξία της οποίας έχει εκτιμηθεί στα 40.000 ευρώ, κι ένα αυτοκίνητο αξίας 2.000 ευρώ.
Οι οφειλές του σε μια τράπεζα είναι 51.406,84 ευρώ για πέντε δάνεια, εκ των οποίων τα δύο είναι στεγαστικά (21.190 ευρώ και 13.496 ευρώ) και τα άλλα τρία καταναλωτικά.
Το δικαστήριο ρύθμισε τα χρέη του, με την καταβολή για 4 χρόνια του ποσού των 15 ευρώ για όλα τα δάνεια. Επίσης, για τη διάσωση του σπιτιού του, που είναι υποθηκευμένο για τα στεγαστικά δάνεια, όρισε μετά από 4 χρόνια και για 20 χρόνια να καταβάλλει 83,34 ευρώ το μήνα, χωρίς ανατοκισμό. Τον απαλλάσσει δε για το υπόλοιπο ποσό του χρέους.