Σταύρος Μπένος «Να υπερβούμε τον ανιστόρητο νέο διχασμό»

Σταύρος Μπένος «Να υπερβούμε τον ανιστόρητο νέο διχασμό»

Ο Σταύρος Μπένος μιλά για την «Πρωτοβουλία των 58»
 
 
Τις στοχεύσεις και τα επόμενα βήματα της «Πρωτοβουλίας των 58» για τη συγκρότηση μιας δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, με σύμπραξη των δυνάμεων του χώρου της Κεντροαριστεράς, με συναινέσεις, διαφάνεια και χωρίς ηγεμονισμούς, ανέλυσαν, μιλώντας στην Newsplus, τα μέλη της «Πρωτοβουλίας», κ.κ. Αρίστος Δοξιάδης και Σταύρος Μπένος.
Ο κ. Μπένος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενότητας του κεντροαριστερού ρεύματος «που συντρίβεται κάτω από έναν ανιστόρητο νέο διχασμό, που θέλει να χωρίσει τους Έλληνες σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς», ανάγκη την οποία έρχεται να υπηρετήσει η «Πρωτοβουλία», προκειμένου να καλύψει το κενό που αφήνει το δίπολο μνημόνιο-αντιμνημόνιο για την επόμενη μέρα, όπως εξήγησε ο Αρίστος Δοξιάδης. «Αυτή την πρόκληση καλούμαστε να υπηρετήσουμε, το μετά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημεία των δηλώσεων του Σταύρου Μπένου έχουν ως εξής:
 
-Το ξεκίνημα της «Πρωτοβουλίας» είναι, αν μη τι άλλο, ελπιδοφόρο, καθώς ιδιαίτερα η εκδήλωση της Αθήνας υπήρξε εντυπωσιακή σε προσέλευση. Αναμένατε κάτι τέτοιο; Ποια είναι τα αμέσως επόμενα βήματα; Ο μετασχηματισμός σε κόμμα θα προχωρήσει άμεσα;
Η ιδιαιτερότητα αυτού του Κινήματος είναι ότι καλείται να διαχειριστεί ένα σπουδαίο αξιακό σύστημα και ένα μεγάλο ιστορικό έργο. Το στοίχημα είναι αν οι άνθρωποι που το συγκροτούν μπορούν να σταθούν στο ύψος των ιστορικών και κοινωνικών περιστάσεων για να το εκπροσωπήσουν όπως του αξίζει. Αυτά που έχουμε σχεδιάσει να κάνουμε στα επόμενα βήματά μας είναι ένα δίπολο αξιακό, που αφορά από τη μία την ενότητα ενός ιστορικού ρεύματος που συντρίβεται κάτω από έναν ανιστόρητο νέο διχασμό, που θέλει να χωρίσει τους Έλληνες σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς. Αυτό πρέπει να περιφρουρήσουμε ως κόρη οφθαλμού, την ενότητα του χώρου. Αυτό είναι λυτρωτικό, γι’ αυτό και πιστεύω ότι υπήρξε αυτή η ανταπόκριση του κόσμου. Το δεύτερο είναι ότι ο κόσμος έχει κουραστεί στην αναφορά, μνημόνιο – αντιμνημόνιο. Είναι σε αποδρομή το φαινόμενο αυτό. Πρέπει να πούμε στον κόσμο τι σκεφτόμαστε για την πατρίδα μας, αυτό θα είναι το επόμενο βήμα μας.
Με ό,τι εκπροσωπούμε ο καθένας μας και με απόλυτα συλλογικό τρόπο θα διατυπώσουμε πολύ σύντομα προτάσεις για τα μείζονα θέματα της χώρας, που αναφέρονται κατεξοχήν και στις αιτίες της κρίσης, όπως η έλλειψη κράτους, οι παραγωγικές δυνάμεις και πώς τις αξιοποιούμε, οι θεσμοί, αλλά και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας. Όλα αυτά συγκροτούν ένα σχέδιο για τη χώρα τις επόμενες μέρες.
Αυτό, λοιπόν, είναι το επόμενο βήμα και έχουμε αρχίσει ήδη μια διαβούλευση πάνω σε αυτά και ελπίζουμε μέσα στους επόμενους δύο –τρεις μήνες να ανοίξουμε ένα διάλογο για όλα αυτά.
Και βεβαίως, ο μείζων στόχος μας είναι, αξιοποιώντας και την κοινωνική δυναμική, να πάμε όλοι μαζί και στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Όλος αυτός ο χώρος να εκφραστεί και με τα σύμβολα του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος και όχι με τα κομματικά και τεχνικά σύμβολα της κάθε επιμέρους παράταξης.
 
-Ποια θα είναι η στρατηγική σας εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών; Θα στηρίξετε ενεργά υποψηφίους;
Με αφορμή το ερώτημά σας, αλλά και αυτά που είπαμε προηγουμένως, ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε ή, για την ακρίβεια, τι δεν πρέπει να κάνουμε. Δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως κόμμα. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα χρισμάτων ούτε στηρίξεων. Σε όλη αυτή την ευρεία προσπάθεια που γίνεται μας εκπροσωπεί απόλυτα η κίνηση των «5» δημάρχων. Με αυτό έχουμε δείξει τα πάντα. Τι, δηλαδή, θα ευνοήσουμε. Όχι, όμως, με τα στερεότυπα τα κομματικά.