Συντηρείται και επεκτείνεται το ασύρματο δίκτυο στο Δήμο Καλαμάτας, ενώ σταματά ο έξυπνος οικισμός.


Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες συντήρησης σε όλους τους κόμβους του ασύρματου δικτύου στην Καλαμάτα και τις Τοπικές Κοινότητες εν όψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και των επισκεπτών που αναμένονται, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιδήμαρχος Αθαν. Ηλιόπουλος.
Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε πως ο Δήμος Καλαμάτας, δίδοντας μεγάλη σημασία στην ενημέρωση των πολιτών και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, παρέχει δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω ασυρμάτου δικτύου εδώ και χρόνια, ενώ προωθείται επέκταση σε Αριοχώρι, Ασπρόχωμα, Αλώνια, όπως και στον Ταΰγετο, στην Αρτεμισία, την Αλαγονία, τις Πηγές, όπου δηλαδή επιτρέπεται τεχνικά. Με τους νέους κόμβους ο Δήμος θα έχει συνολικά 68, προσφέροντας δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε μεγάλο μέρος της εδαφικής περιφέρειάς του.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, στον Ταΰγετο το εγχείρημα παρουσιάζει δυσκολίες λόγω έλλειψης κατάλληλης υποδομής του ΟΤΕ, από τον οποίο ο Δήμος έχει ζητήσει να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες. Το πρόβλημα αυτό αφορά στις Τοπικές Κοινότητες Νέδουσας, Λαδά, Καρβελίου, Ελαιοχωρίου, Πολιανής, Σταματινού, Βρωμόβρυσης, Βελανιδιάς και Αγρίλου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Επισήμανε, δε, ότι σύντομα θα γίνει αναβάθμιση του δικτύου με γραμμή VDSL, που θα οδηγήσει σε διπλασιασμό των ταχυτήτων.
 
Η ιστοσελίδα  
Αναφερόμενος στα της ιστοσελίδας του Δήμου Καλαμάτας, ο κ. Ηλιόπουλος είπε πως σύντομα θα αναρτηθούν ψηφιακοί χάρτες, με θεματολογία όπως αθλητικοί χώροι, σημαντικά κτήρια, πιάτσες ταξί, στάσεις λεωφορείων, χώροι εκδηλώσεων και με πληροφορίες που θα βοηθούν τους δημότες και τους επισκέπτες.
Επίσης, ετοιμάζεται το σύστημα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και ηλεκτρονικών πληρωμών, με κύριο σκοπό την ταχεία εξυπηρέτηση των πολιτών, την ενημέρωσή τους και τη μείωση της γραφειοκρατίας.
Στην ιστοσελίδα έχουν αναρτηθεί σχεδόν όλες οι πληροφορίες και απομένουν μόνο 10 μενού. Από την παρουσίαση του νέου site στα τέλη Αυγούστου μέχρι σήμερα έγινε επικαιροποίηση των δεδομένων, ενώ συλλέχθηκαν και νέες πληροφορίες. Ενδεικτικά, συνέχισε, οι νέες πληροφορίες που μπορεί κανείς να βρει είναι: σχολεία, εφημερεύοντα φαρμακεία, δρομολόγια αστικών και υπεραστικών λεωφορείων, πιάτσες ταξί, πτήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» και δρομολόγια πλοίων.
Τέλος, τόνισε, αναρτώνται οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, με στόχο να αναρτηθούν εκείνες της τελευταίας δεκαετίας, ενώ υπάρχει ειδικός χώρος όπου αναρτώνται όλες οι διακηρύξεις, διαγωνισμοί, ανακοινώσεις για προσλήψεις, καθώς είχε προβλήματα το σύστημα ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
 
Έξυπνος οικισμός
Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε, επίσης, ότι μετά από εισήγηση της υπηρεσίας, κρίθηκε ασύμφορη η λειτουργία του έξυπνου οικισμού για το Δήμο, ο οποίος δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Όπως είπε, είτε θα τη λειτουργούσε ο Δήμος και θα αναλάμβανε και τη συντήρησή της αντί 25.000 ευρώ, είτε θα τη μίσθωνε σε τρίτους, με αμφίβολα αποτελέσματα, αφού κανείς δε θα την αναλάμβανε, και κατέληξε σημειώνοντας: «Είναι οικονομικό το θέμα της μη λειτουργίας του έξυπνου οικισμού».