Τιμές 2 ταχυτήτων στην αγορά ελαιολάδου

Τιμές 2 ταχυτήτων στην αγορά ελαιολάδου

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ιδιαίτερα των τελευταίων είκοσι ημερών, η φετινή αγορά ελαιολάδου στην Ελλάδα θα είναι δύο ταχυτήτων. Η κατηγοριοποίηση συνίσταται, φυσικά, στην ποιότητα του προϊόντος. Με δεδομένη τη διεθνή κατάσταση στις τιμές του προϊόντος και με τα γνωστά προβλήματα στην Ελλάδα, είναι φυσιολογικό το ελάχιστο αγοραστικό ενδιαφέρον που δείχνει φέτος το ιταλικό εμπόριο στη χώρα μας.
Συνέπεια των παραπάνω ήταν να δημιουργηθούν δύο παράλληλες αγορές, που αποτυπώνονται και σε ένα μεγάλο άνοιγμα τιμών. Σήμερα στην Ελλάδα όσοι τυποποιητές θέλουν καλό 100% ελληνικό έξτρα, θα πρέπει να το πληρώσουν 2,70 ευρώ/κιλό ή και λίγο ακριβότερο, αν είναι ΠΟΠ/ΠΓΕ με άριστα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.
Η καλύτερη τιμή μέχρι σήμερα έχει φτάσει στη Μεσσηνία 2,85 ευρώ/κιλό έως 2,90 ευρώ/κιλό. Υπάρχει όμως «έξτρα» ελαιόλαδο  και με 2,45 ευρώ/κιλό. Αντίστοιχα, το λαμπάντε 5% οξύτητας έχει τιμή βυτίου ex factory περίπου 1,85 με 1,90 ευρώ/κιλό.
Πάντως, δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν τις τιμές να ανεβαίνουν κάποια λεπτά και στα πολύ καλής ποιότητας να φτάνει τα 3 ευρώ/κιλό, ίσως και κάτι παραπάνω, τους επόμενους μήνες.
 
Η ισπανική υποχώρηση
Στην Ισπανία οι τιμές συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία. Μόνο μέσα στον τελευταίο μήνα οι τιμές του απλού έξτρα υποχώρησαν κατά 256 σεντς/ τόνος (11,3%), του κοινού παρθένου κατά 287 σεντς/ τόνος (13,6%) και λαμπάντε 1% οξύτητας κατά 206 σεντς/τόνος (10,2%), σύμφωνα με το αξιόπιστο Poolred.
Αν, μάλιστα, πάμε 6 μήνες πίσω, θα διαπιστώσουμε  ότι οι τιμές έχουν υποστεί μια μεγάλη κατρακύλα από τα 3.071 ευρώ/ τόνο στα 2.013 ευρώ / τόνο, δηλαδή κατά 1 ολόκληρο ευρώ το κιλό, ή 35%.
Η πτώση των ισπανικών τιμών οφείλεται στο γεγονός ότι επανέρχεται η Ισπανία σε μια μεγάλη εσοδεία μεταξύ 1.200.000 και 1.400.000 τόνων. Για τα τεράστια μεγέθη της Ισπανίας αυτή η απόκλιση +- 7% δεν είναι υπερβολική και οφείλεται στο ότι η συγκομιδή είναι όψιμη και οι αποδόσεις σε ελαιοπεριεκτικότητα δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί.
 
Οι ιταλικές διακυμάνσεις
Η Ιταλία έχει μεν μια καλύτερη παραγωγή από πέρυσι, όμως οι τιμές της βρίσκονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα επηρεαζόμενες από τις εισαγωγές. Την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε σημαντική άνοδος από 2,55 σε 2,70 ευρώ/κιλό για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα που χρησιμεύουν για διόρθωση σε μείγματα με προβληματικά ή και σε κουπέ/ριβιέρα. Το μέγιστο κάποιων έξτρα παρθένων αγγίζει τα 3,00 με 3,10 ευρώ/κιλό, σε συνάρτηση και με πιστοποιητικά τους Made in Italy.
 
Το παιγνίδι με τις εισαγωγές
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η αναφορά/καταγγελία των Ελαιοκομικών Προϊόντων Πιστοποιημένης Ποιότητας (Ελ3Π) προς τα συναρμόδια υπουργεία σχετικά με τον κίνδυνο εισαγωγών μη κανονικών ελαιολάδων που θα ελληνοποιηθούν και κυκλοφορήσουν ως έξτρα παρθένα.
Οι πληροφορίες – έστω και ανεπίσημες – γι’ αυτές τις κινήσεις υπάρχουν. Ότι όσο περνάει ο καιρός θα εντείνονται, είναι αναμενόμενο. Η ψαλίδα τιμών που σήμερα υπάρχει μεταξύ έξτρα των +2,70 και των 2,45 ευρώ/κιλό αποτελεί μια σαφή τροχιοδρομική ένδειξη του τι συμβαίνει. Τα υπουργεία είναι άγνωστο αν την έχουν δει, πάντως σημάδια αντίδρασής τους δεν έχουμε.
 
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
*Με σημαντικά στοιχεία από την ιστοσελίδα olivenews.gr του Βασίλη Ζαμπούνη