Φορολογικό νομοσχέδιο με… παγίδες και για τη Μεσσηνία (πίνακες)

Φορολογικό νομοσχέδιο με… παγίδες και για τη Μεσσηνία (πίνακες)

Ο νέος φόρος κρύβει διπλό «χαράτσι», ενώ παραμένουν οι στρεβλώσεις, με μεγαλύτερη την επιβολή φόρου επί πλασματικών αντικειμενικών αξιών
Νέες, κρυφές, επιβαρύνσεις περιέχει το φορολογικό «πακέτο» που περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο για το νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο οποίος θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2014.
Σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, μεγάλοι χαμένοι είναι αυτοί που διαθέτουν μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία. Το εξωφρενικό είναι, όμως, ότι υπάρχουν σοβαρές αδικίες με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από το 2010, παρά τις διαμαρτυρίες όλα αυτά τα χρόνια τόσο από την πλευρά των ιδιοκτητών όσο και από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έτσι, αν υποθέσουμε ότι για ένα παλαιό διαμέρισμα, 80 τετραγωνικών μέτρων, ο συνολικός φόρος για την περιοχή του Αλμυρού θα ανέλθει στα 239,01 ευρώ, στη Βέργα στα 230,76 ευρώ, το ίδιο θα πληρώσουν και ιδιοκτήτες της ορεινής κεντρικής Μεσσηνίας!
Δηλαδή, κάποιος που μένει στην κοινότητα Αβραμιού, σύμφωνα με τα ισχύοντα, θα πληρώσει τα ίδια χρήματα με αυτόν που έχει το ίδιο κτίσμα στη Βέργα, με υψηλή αξία γης και ιδιαίτερα ελκυστική περιοχή.
Ανάλογες στρεβλώσεις υπάρχουν και σε άλλες περιοχές (Βρωμόβρυση, Πολιανή, Ελαιοχώρι, περιοχές Δήμου Μεσήνης). Πρόκειται για ένα μέτρο παράλογο και δυσβάσταχτο, γιατί βάζει στο ίδιο «τσουβάλι» αγρότες και συνταξιούχους του ΟΓΑ με ιδιοκτήτες παραλιακών οικοπέδων!
Προκειμένου να αρθεί το άδικο σε σχέση με τον υπέρμετρο προσδιορισμό των τιμών ζώνης των ορεινών περιοχών, θα πρέπει αυτός να γίνει με αντικειμενικά κριτήρια και όχι με αυτά που αποφάσισε εδώ και καιρό το υπουργείο Οικονομικών.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με στοιχεία της Eurobank Property Services, υψηλότερες μέσες τιμές σε σχέση με τις αντικειμενικές εντοπίζονται στον Πύργο (7,5%) και στην Καλαμάτα (4%).
Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι και σε αυτές τις πόλεις η τάση των τιμών είναι πτωτική, κάτι που σημαίνει ότι και εκεί αναμένεται οι πραγματικές τιμές να προσεγγίσουν τις αντικειμενικές.
Εφόσον, μάλιστα, οι τελευταίες δεν αλλάξουν έως το 2016 και ταυτόχρονα δε διαφοροποιηθούν προς το καλύτερο οι συνθήκες στην αγορά, τότε και στις εν λόγω πόλεις οι εμπορικές αξίες θα υποχωρήσουν κάτω από τις αντικειμενικές τιμές.
 
Κύρια στοιχεία του νομοσχεδίου
Βασικό φόρο από δύο έως 13 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για σπίτια, από τρεις έως εννέα χιλιάδες ευρώ το στρέμμα για τα οικόπεδα, καθώς και ένα ευρώ το στρέμμα για τα αγροτεμάχια προβλέπει το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος.
Ο νέος φόρος, μαζί με το συμπληρωματικό φόρο για τους φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300 χιλιάδων ευρώ, θα ισχύσει από την 1.1.2014 και θα καταβληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.
Εν τω μεταξύ, έως τις 30 Απριλίου κάθε έτος θα υποβάλλονται από του χρόνου οι φορολογικές δηλώσεις.
Στο εξής οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί το αργότερο εντός δύο μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, υπολογίζεται πρόστιμο 10% του φόρου που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα.
Στο τελικό νομοσχέδιο προβλέπεται η επιβολή φόρου σε κάθε διαμέρισμα, γραφείο, κατάστημα, οικόπεδο, χωράφι από το 1ο τετραγωνικό χωρίς αφορολόγητο. Ο φόρος στα κτίσματα κυμαίνεται από 2 ευρώ έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό ανάλογα την Τιμή Ζώνης που βρίσκεται το ακίνητο.
Τα καινούρια ακίνητα (έως 4ετίας) θα πληρώνουν 25% παραπάνω φόρο από τα παλιά, ενώ παγίδα πρόσθετης φορολογίας αποτελούν η ηλικία του ακινήτου, ο όροφος, η πρόσοψη.
Ταυτόχρονα, καταργείται το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Συγκριτικά με το ισχύον σύστημα, όσοι διαθέτουν μόνο κατοικίες θα πληρώσουν λιγότερα το 2014 σε σχέση με τους φόρους που πληρώνουν σήμερα. Πάντως, ο επιμερισμός των φόρων γεννά ερωτήματα, δεδομένου ότι η νέα κλίμακα για τη φορολόγηση των κατοικιών δεν έχει καμία αναλογικότητα.
Για παράδειγμα, το τέταρτο κλιμάκιο φορολόγησης των κατοικιών έχει συντελεστή 4,5 ευρώ ανά τ.μ., ενώ το πέμπτο κλιμάκιο έχει συντελεστή 6 ευρώ ανά τ.μ. Δηλαδή, από το τέταρτο στο πέμπτο κλιμάκιο ο συντελεστής αυξάνεται κατά 33,3%. Αντίστοιχα στα ακριβότερα ακίνητα και συγκεκριμένα στο 8ο και 9ο κλιμάκιο, ο συντελεστής αυξάνεται κατά 3,2%.
Δηλαδή, κάποιος που έχει ακίνητο σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.000 ευρώ το τ.μ. θα πληρώσει φόρο για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. 20 ετών, δευτέρου ορόφου με μία πρόσοψη, ύψους 482 ευρώ. Άλλος που έχει ακίνητο σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.020 το τ.μ. (δηλαδή 20 ευρώ υψηλότερη η τιμή ζώνης) και ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά, θα πληρώσει φόρο υψηλότερο και συγκεκριμένα 642 ευρώ. Δηλαδή, θα πληρώσει 160 ευρώ περισσότερα.
Με το τελικό σχέδιο που δημοσιοποιήθηκε χθες προκύπτουν αναλογικά μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τα μεσαίας αντικειμενικής αξίας ακίνητα σε αντίθεση με τα μεγαλύτερης αξίας ακίνητα.
Όπως επισημαίνει το «Βήμα», η πρώτη αδικία που εντοπίζει κανείς διαβάζοντας το φορολογικό νομοσχέδιο είναι ότι δεν υπάρχει καμία εξαίρεση από το φόρο για τα μη ηλεκτροδοτούμενα και η δεύτερη ότι ο φόρος υπολογίζεται βάσει πλασματικών αντικειμενικών αξιών.
Υπάρχει, όμως, και μία «κοροϊδία». Για να εξαιρεθούν οικογένειες με έως 3 παιδιά, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία θα πρέπει:
1ον. Να έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό)
2ον. Το κάθε παιδί της οικογένειας αυξάνει το όριο μόλις κατά 1.000 ευρώ
3ον. Να μη χρωστούν σε εφορία ή σε ασφαλιστικό ταμείο ούτε 1 ευρώ.
Εξάλλου, διπλός φόρος επιβάλλεται και σε όσους έχουν ατομική περιουσία αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ και άνω, ενώ μειωμένος φόρος κατά 60% επιβάλλεται στα ημιτελή ακίνητα
 
*Οι πίνακες που δημοσιεύονται και ορισμένα κριτικά στοιχεία επί του νομοσχεδίου για τη Μεσσηνία διαμορφώθηκαν από το Δημήτρη Στ. Μπούχαλη, λογιστή-φοροτέχνη, Δημοσθένους 18 & Ύδρας, 24100 Καλαμάτα, Τηλ. 27210 24988, Φαξ 27210 62496, e-mail dimitris@bouchalis.gr, www.forologiki.gr

Του Αντώνη Πετρόγιαννη