Open Tourism, πρωτοβουλία για τον τουρισμό στην Καλαμάτα

Open Tourism, πρωτοβουλία  για τον τουρισμό στην Καλαμάτα

Μια νέα πρωτοβουλία από ανθρώπους οι οποίοι αγαπούν και ασχολούνται με τον τουρισμό θα επιχειρήσει να ανοίξει αύριο τα φτερά της στο ξενοδοχείο Elite της Καλαμάτας. Πρόκειται για το Open Tourism, που φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς και ανοιχτού διαλόγου για τον κλάδο του τουρισμού και όλα τα σχετικά θέματα που προκύπτουν.

Πρόκειται, στην ουσία, για ανοιχτές συναντήσεις ανθρώπων που αγαπούν και εργάζονται στον ευρύτερο τουριστικό τομέα, ώστε από τη γνωριμία μεταξύ τους να προκύψουν συνέργειες για ένα ποιοτικό ελληνικό τουρισμό. Θα πραγματοποιείται μια σταθερή ημερομηνία κάθε μήνα, σε διαφορετικά σημεία της Καλαμάτας, και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. 
Η οργάνωση ανήκει στο μη κερδοσκοπικό εργαστήρι επιχειρηματικού πολιτισμού MATAROA. Η συντονιστική ομάδα του Open Tourism Καλαμάτα αποτελείται από τους Δημ. Κωνστάντο, Ιππ. Παπαδημητράκο, Αντ. Παπαδόπουλο, Σωτ. Θεοδωρόπουλο, Ανδ. Ζαγάκο και Παύλο Παύλου και χθες δόθηκε συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να παρουσιαστεί το εγχείρημα.

 

Τι είναι

Ο Δημ. Κωνστάντος ανέφερε πως το Open Tourism είναι μια νέα δραστηριότητα με επίκεντρό της τον τουρισμό. Είναι μια ανοιχτή κοινότητα διαλόγου για τον τουρισμό, που απευθύνεται και προσκαλεί είτε όσους ασχολούνται επαγγελματικά είτε έχουν μια φυσική έφεση και ενδιαφέρον.

Όπως ανέφερε, η Καλαμάτα είναι μια ευλογημένη πόλη που τράβηξε το ενδιαφέρον ως τουριστικός προορισμός και πρόσθεσε ότι τα μηνύματα για το 2014 είναι ακόμη πιο θετικά. «Το θέμα είναι κατά πόσο μπορούμε όλοι μας, πολίτες και επαγγελματίες, να υπηρετήσουμε έναν κοινό στόχο, να ορίσουμε μια στρατηγική του τι θέλουμε να είναι η Καλαμάτα και τι θέλουμε να προσφέρει ο τουρισμός στην Καλαμάτα», είπε χαρακτηριστικά.   

Από την πλευρά του, ο Ανδ. Ζαγάκος έκανε λόγο για πρόκληση σε μια εποχή που ο τουρισμός αντιμετωπίζεται ως η μόνη λύση για την ανάπτυξη της περιοχής. Επικαλέστηκε, δε, συνέντευξη της επικεφαλής του Open Tourism, Γεωργίας Ζούνη, κατά την οποία η Καλαμάτα είναι η πιο έτοιμη πόλη στο να αποτελέσει σημείο αναφοράς και ανοιχτού διαλόγου για τον τουρισμό στην Πελοπόννησο.

Σε όσους πιστεύουν σε αυτή την προοπτική της πόλης, οι πόρτες είναι ανοιχτές στις 5.00 το απόγευμα του Σαββάτου στο Elite για να ακούσουν και να καταθέσουν τη γνώμη και την άποψή τους για τον τουρισμό.

Στόχος είναι η αλλαγή της νοοτροπίας και της αντιμετώπισης του τουρισμού από την κοινωνία και η προώθηση της γνώσης στις τουριστικές επιχειρήσεις. Στην περίπτωση, δε, της Καλαμάτας είναι η δημιουργία τουριστικής συνείδησης τόσο στους επαγγελματίες όσο και στους πολίτες, αλλά και στις θεσμικές κρατικές δομές που κινούνται σε ρυθμούς άλλων εποχών, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.  

Για μια πολύ θετική συγκυρία όσον αφορά στην τουριστική ανάπτυξη της Καλαμάτας έκανε λόγο ο Παύλος Παύλου, προσθέτοντας πως με τη σειρά των σχετικών σεμιναρίων θα είναι μια ευκαιρία για την πόλη, προκειμένου να προκύψουν συμπεράσματα που θα βοηθήσουν στην τουριστική της ανάπτυξη, και κάλεσε όλους να συμμετέχουν.    

Από την πλευρά, του ο αναπληρωτής διευθυντής του Elite City Resort, Νικ. Μαλαπέτσας, ανέφερε πως το ξενοδοχείο φιλοξενεί κάθε τι καινούργιο που θα προσθέσει στο τουριστικό προϊόν της Μεσσηνίας. Εξέφρασε την άποψη ότι το εγχείρημα θα δώσει πολλά, επειδή απευθύνεται στον απλό κόσμο και εξέφρασε την ευχή να παραστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι, προκειμένου να ακούσουν ό,τι έχουν να αναφέρουν οι ειδικοί, αλλά να καταθέσουν και αυτοί τις απόψεις τους.

Ευχήθηκε, δε, καλή επιτυχία στην πρώτη συνάντηση.

 
Το πρόγραμμα
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 5.15 αύριο το απόγευμα με τους Ανδ. Ζαγάκο και Παύλο Παύλου να μιλούν για την εμπειρία, την αποστολή και τα αποτελέσματα από τη συμμετοχή της Καλαμάτας στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia 2013. Θα ακολουθήσει στις 5.45 η Συνεργασία στην πράξη Visit Loutraki, κοινή πλατφόρμα     προώθησης του προορισμού του Λουτρακίου, www.visitloutraki.com, με ομιλητή τον Στ. Κεφάλα, εκτελεστικό διευθυντή Visit Loutraki ( Loutraki Tourism Organization). 
Στις 6.15 σειρά παίρνει το «Πώς βλέπουν οι τουρίστες την Καλαμάτα ως τουριστικό προορισμό» με ανάλυση μέσω διαδικτύου από τον Θέμη Παπαδημόπουλο (MBA Τουρισμού), συνιδρυτή του Opentourism και στις 6.45 η διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ΜΒΑ Τουρισμού, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, δρ Γεωργία Ζούνη, θα μιλήσει με θέμα «Στρατηγική και Ελληνικός Τουρισμός: Το 4ο S που μας χρειάζεται (στο μοντέλο του Sea-Sun-Sex)».
Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και ανοιχτή συζήτηση και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί, όπως αναμένεται, στις 8.00 το βράδυ.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου