Αισιοδοξία για την ανατροπή στην πρώτη ανοιχτή συνέλευση στους Γαργαλιάνους για την Ριζοσπαστική κίνηση (φωτογραφίες)

Αισιοδοξία για την ανατροπή στην πρώτη  ανοιχτή συνέλευση στους Γαργαλιάνους για την Ριζοσπαστική κίνηση (φωτογραφίες)

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Την αισιοδοξία τους πως θα επιτευχθεί ο στόχος για την ανατροπή στο Δήμο Τριφυλίας εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της προχθεσινοβραδινής πρώτης ανοιχτής συνέλευσης στους Γαργαλιάνους τα μέλη της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης Τριφυλίας!
Η πρώτη αυτή ανοιχτή συνέλευση κρίνεται από μέλη της Κίνησης ως πολύ καλή, τόσο από άποψη συμμετοχής του κόσμου όσο και από τη συζήτηση που έγινε, τους προβληματισμούς που τέθηκαν και τα θέματα που αναδείχθηκαν.
Η συνέλευση στους Γαργαλιάνους, εκτός από ενημερωτικό χαρακτήρα, είχε και ουσιαστικό περιεχόμενο, που αφορούσε τόσο στην κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο γενικότερα όσο και στη Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων συγκεκριμένα. Όσοι τοποθετήθηκαν έκαναν λόγο για ανυπαρξία τοπικής αρχής (βάλλοντας ευθέως κατά του τοπικού αντιδημάρχου και αντιδημάρχου Οικονομικού Προγραμματισμού, Ανάπτυξης, Εμπορίου, Οργάνωσης, Διαφάνειας, Επικοινωνιών, Διοικητικής Μέριμνας, Ευσταθίου Ανδρινόπουλου, ο οποίος σημειωτέον φιλοδοξεί να ηγηθεί δικού του συνδυασμού στις εκλογές, καθώς και σε βάρος όλων ανεξαιρέτως των δημοτικών συμβούλων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης), υποβάθμιση της περιοχής, πλήρη αδιαφορία για μια σειρά από θέματα, προβλήματα και έργα του τόπου, που εδώ και δεκαετίες βαλτώνουν, και κατάντια!
Από τα «πυρά» των συμμετασχόντων στη συνέλευση, εκτός της Δημοτικής Αρχής του κ. Κόλλια, δεν ξέφυγε η αντιπολίτευση, μείζων και ελάσσων, καθώς, όπως έλεγαν, για την «κατάντια» του Δήμου έχουν και εκείνοι τεράστιες ευθύνες!
Άλλωστε, όπως θεωρούν, εάν η σημερινή αντιπολίτευση του Δήμου ήταν καλύτερη και έπραττε ως όφειλε τα καθήκοντά της, ενδεχομένως να μην υπήρχε λόγος συγκρότησης της Κίνησης!
Στο στόχαστρό τους βρέθηκαν και οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές των Γαργαλιάνων, με τελευταίο δήμαρχο τον Σταύρο Καλοφωλιά, τονίζοντας πως, ενώ εξελέγη για να ανοίξει τις πόρτες του Δήμου στους πολίτες, από το Μάρτιο του 2003 έκλεισε και τα παράθυρα!
Σημειώνουμε πως αντίστοιχες συνελεύσεις της Κίνησης θα διεξαχθούν και στην Κυπαρισσία και στα Φιλιατρά. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν θεματικές συνελεύσεις και οι ομάδες εργασίας θα εξετάσουν μια σειρά από ζητήματα τοπικού και ευρύτερου ενδιαφέροντος, ώστε όλες οι προτάσεις που κατατίθενται και καταγράφονται να συζητηθούν με την κοινωνία και ακολούθως η Επιτροπή Προγράμματος, μαζί με τους πολίτες, από ανοιχτές συνελεύσεις, να συνδιαμορφώσουν το Πρόγραμμα της Κίνησης που θα παρουσιάσουν στο λαό.
Έκαναν, δε, λόγο για πρωτόγνωρες διαδικασίες με την κοινωνία ουσιαστικό συμμέτοχο, χωρίς ταμπέλες και κομματικά καπελώματα!
Η συνέλευση ξεκίνησε με καλωσόρισμα του Χρήστου Σκούντζου και ακολούθως ο Κώστας Γιακουμάκης διάβασε την Ιδρυτική Διακήρυξη της Κίνησης, η οποία και υπεγράφη από τα ιδρυτικά μέλη στην Ιδρυτική Συνέλευση στις 10 Ιουνίου 2013 στα Φιλιατρά.
Σε αυτή, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Όλους εμάς και με όσους ακόμη θα συναντηθούμε στο επόμενο διάστημα, μας ενώνει η αγάπη για τη ζωή και τον τόπο μας. Η αγωνία για το μέλλον μας και ιδιαίτερα το μέλλον των παιδιών μας, γιατί δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ένα μέλλον δυστυχίας, μιζέριας, αδράνειας και φτώχειας. Εμείς έχουμε όνειρα, έχουμε την πίστη και την ελπίδα ότι μπορούμε να ανατρέψουμε το άθλιο παρόν μας και το ζοφερό μέλλον μας. Το να επιβιώνουμε απλώς, χωρίς να δώσουμε την πάλη μας, δεν αποτελεί μονόδρομο και λύση για εμάς.
ΜΑΣ ΘΥΜΩΝΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΣΤΕΝΟΧΩΡΕΙ: Η απαξίωση του Δήμου μας, η έλλειψη οράματος της Δημοτικής Αρχής, η απουσία προγράμματος, οι εικόνες παρακμής του Δημοτικού Συμβουλίου, ο προσωπικός ή/και τοπικιστικός ανταγωνισμός των στελεχών της Δημοτικής Αρχής, η αδιαφορία και ανυπαρξία της αντιπολίτευσης»!
Στη διακήρυξη γίνεται αναφορά στις αντιμνημονιακές και αντικαλλικράτειες θέσεις της Κίνησης, στα πιστεύω της για την τοπική αυτοδιοίκηση, στο όραμά της για το Δήμο Τριφυλίας, στις αρχές λειτουργίας της και σε ποιους απευθύνεται.
Όπως ειπώθηκε κατά τη συζήτηση, ζητείται η ενεργός συμμετοχή του κόσμου για να αλλάξει το αύριο του τόπου και στην Κίνηση δεν υπάρχει αρχηγός και ηγεμόνας, αλλά η Συνέλευση, που είναι το ανώτατο όργανο, και μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες θα λαμβάνονται οι αποφάσεις.
Τονίστηκε δε ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, το αργότερο τα τέλη του μήνα, θα αναδειχθεί με κάλπες ο επικεφαλής του εκλογικού συνδυασμού της Κίνησης. Ήδη, όπως είπαν, υπάρχουν 2 – 3 άτομα που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και κάποια άλλα το σκέπτονται.
Επίσης προχθές άνοιξε ο κατάλογος εγγραφής μελών στην Κίνηση. Εκτός από ιδρυτικά μέλη της, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην μέλη – ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. και ανένταχτους πολίτες, μέλη κοινωνικών – επαγγελματικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων, αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Τριφυλίας, Γιάννη Καλκαβούρα, που εξελέγη με το συνδυασμό του δημάρχου Κώστα Κόλλια, του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Κώστα Αγγελόπουλου, όπως και του πρώην αντιδημάρχου Γαργαλιάνων, Μιχάλη Αποστολόπουλου.