Αντικατάσταση αγωγών ύδρευσης από αμίαντο στην Καλαμάτα


Υπογράφεται στις 17 Ιανουαρίου η σύμβαση του έργου, ύψους 3 εκατ. ευρώ
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Από το 1935, οπότε συνδέθηκε η χρήση προϊόντων αμιάντου με την ανάπτυξη καρκίνου, μέχρι σήμερα, πολλά έχουν γραφτεί και ανακοινωθεί, αλλά η ουσία παραμένει: έχουμε φτάσει στο 2014 και,  παρά τις απαγορεύσεις και τις οδηγίες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οι κάτοικοι πολλών περιοχών της χώρας συνεχίζουν να δέχονται στο σώμα τους τις εξαιρετικά βλαβερές για την υγεία ίνες αμιάντου. Ωστόσο, αυτή η επικίνδυνη κατάσταση θα πάψει να υφίσταται από τους επόμενους μήνες στην πόλη της Καλαμάτας.
Όπως ανακοινώθηκε από τη ΔΕΥΑΚ, θα προχωρήσει σε αντικατάσταση των αγωγών ύδρευσης στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα στο προσεχές διάστημα. Συγκεκριμένα, θα αντικατασταθεί δίκτυο μήκους 57.600 μέτρων από αμιαντοσωλήνες, καθώς και 3.080 συνδέσεις ακινήτων με το δίκτυο ύδρευσης (8.000 υδρόμετρα).
Η σύμβαση του έργου θα υπογραφεί μέχρι τις 17 Ιανουαρίου και  θα ανέλθει σε 3.031.187,04 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), από τα οποία το ποσό των 2.572.584.78 ευρώ χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το υπόλοιπο ποσό των 458.602,26 ευρώ από ιδίους πόρους της ΔΕΥΑΚ.
Οι συγκεκριμένοι αγωγοί ύδρευσης θα αντικατασταθούν από πολυαιθυλένιο.
Επισημαίνεται ότι παρέμβαση θα γίνει στο πρωτεύον αλλά και στο δευτερεύον οδικό δίκτυο της πόλης. Ενδεικτικά, αγωγοί θα αντικατασταθούν στις οδούς Αθηνών, Ναυαρίνου, Φαρών, Ακρίτα, Νέδοντος, καθώς και σε δεκάδες άλλες.
Στο μεταξύ, συνεχείς είναι οι συσκέψεις ΔΕΥΑΚ και Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών για τη διαχείριση του έργου, ώστε να δημιουργηθούν τα λιγότερα δυνατά προβλήματα στην πόλη.
Σημειώνεται, επίσης, ότι στο έργο ανάπλασης της οδού Φαρών έχει ήδη τοποθετηθεί ο νέος αγωγός ύδρευσης.