Αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται βοήθεια στην Καλαμάτα

Αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται βοήθεια στην Καλαμάτα

Η κατάσταση στους τομείς υγείας και πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Μία ευκαιρία για συζήτηση επί της ουσίας για την κατάσταση της υγείας στη Μεσσηνία έχει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, μια και στην ημερήσια διάταξη υπάρχει το θέμα «Κατάσταση στους τομείς υγείας και πρόνοιας του Δήμου».
Θα μπορούσαν, λοιπόν, οι υπεύθυνοι της Δημοτικής Αρχής να καλέσουν και όλους τους συναρμόδιους φορείς και να χαραχθεί μια συνολική στρατηγική επί του μείζονος θέματος, τόσο σε επίπεδο διεκδικήσεων όσο και σε επίπεδο συλλειτουργίας διαφόρων δομών.
Η Δημοτική Αρχή, όμως, πέταξε στο κενό την ευκαιρία και διαμήνυσε στους επικεφαλής των παρατάξεων ότι η συζήτηση αφορά μόνο στις δομές υγείας και πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας.
Ακόμη όμως κι έτσι, σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας αντιδημάρχου Μ. Οικονομάκου, φαίνεται καθαρά το πρόβλημα που υπάρχει και στη Μεσσηνία, απότοκο της πολιτικής των μνημονίων.
Βλέποντας κανείς τους δημότες που εξυπηρετούν το Δημοτικό Παντοπωλείο, το Δημοτικό Ιατρείο, τα δύο ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, τα Δημοτικά Συσσίτια, το Κοινωνικό Φαρμακείο και το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Κακοποιημένων Γυναικών, διαπιστώνει ότι όχι μόνο το 2013, αλλά και η νέα χρονιά θα είναι δύσκολη για τους κατοίκους του Δήμου Καλαμάτας και όχι μόνο.
Ειδικότερα, σημειώνεται ότι στο Δημοτικό Παντοπωλείο οι ωφελούμενες οικογένειες έφτασαν το 2013 στις 650, ενώ σε συνεργασία και με τη Μητρόπολη Μεσσηνίας διανεμήθηκαν τρόφιμα σε επιπλέον 266 οικογένειες.
Στο Δημοτικό Ιατρείο οι δημότες που εξυπηρετούνται φτάνουν τους 550, ενώ στον Αντικάλαμο και στη Βέργα περίπου 90. Ο αριθμός συνταγών που δίνεται κάθε μήνα φθάνει, με τα πλέον συντηρητικά στοιχεία, σε 1.000. Στα δύο Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) υπάρχουν 900 ενεργά άτομα.
Σημαντική είναι και η δομή του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Οι ωφελούμενοι στο τοπικό διαμέρισμα Αρφαρών ανέρχονται σε 85, στη Θουρία σε 95, στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου σε 75 και στην Καλαμάτα σε 105.
Το δημοτικό εστιατόριο, τέλος, προσφέρει καθημερινά φαγητό σε 50 άτομα, ενώ το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Κακοποιημένων Γυναικών, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί από τον περασμένο Αύγουστο, υποστηρίζει 21 περιπτώσεις.