Είμαστε πολύ μπροστά

Είμαστε πολύ μπροστά

Για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε πόσο μπροστά ήταν οι αρχαίοι Έλληνες. Όπως διαβάσαμε στο διαδίκτυο, η άρχουσα τάξη του Μυκηναϊκού Πολιτισμού απολάμβανε σουβλάκια ψημένα σε φορητές ψησταριές, καθώς και ψωμί που ετοιμαζόταν σε τηγάνια αντικολλητικής τεχνολογίας, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές και συγκεκριμένα η δρ. Τζούλι Χρούμπι του Πανεπιστημίου του Ντάρτμουθ. Η ερευνήτρια ήταν περίεργη να μάθει πώς χρησιμοποιούνταν τα μαγειρικά σκεύη που έχουν βρεθεί σε ανασκαφές. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν ένα στρογγυλό πήλινο ταψί που χρησιμοποιούνταν πιθανώς για την παρασκευή ψωμιού. Η μια επιφάνεια του ταψιού είναι επίπεδη, ενώ η άλλη είναι διάστικτη με τρύπες, και οι αρχαιολόγοι δε γνώριζαν ποια από τις δύο ακουμπούσε στη φωτιά.
Ένα άλλο ενδιαφέρον σκεύος είναι ένας πήλινος ορθογώνιος δίσκος, τον οποίο οι ερευνητές ονομάζουν «δίσκο για σουβλάκια». Οι αρχαιολόγοι δεν ήταν σίγουροι αν το σκεύος τοποθετούνταν πάνω στην φωτιά, με το λίπος από το κρέας να στάζει μέσα στο δίσκο, ή αν λειτουργούσε ως υποδοχή για κάρβουνα.
Κι όλα αυτά κάποιες χιλιάδες χρόνια πίσω. Οπότε, έτσι έχουμε ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα των επιχειρημάτων μας ότι είμαστε πολύ προωθημένοι…
Χ.Χ.