Εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Μεσσήνης ο Κων. Σπυρόπουλος

Εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Μεσσήνης  ο Κων. Σπυρόπουλος

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 
 
Με βολές κατά της Δημοτικής Αρχής Μεσσήνης για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το ζήτημα του αεροδρομίου της Τριόδου και τη μη διοργάνωση εκεί αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού συνδύασε την ανακοίνωση πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος ο τέως δήμαρχος Κων. Σπυρόπουλος.
Ο κ. Σπυρόπουλος επέκρινε τη Δημοτική Αρχή που άφησε να μαραζώσει για τριάμισι χρόνια το θέμα της διοργάνωσης αγώνων, εκτίμησε πως δε θα έπρεπε να μετατραπεί η αορίστου χρόνου παραχώρηση σε παραχώρηση 25-30 ετών, ενώ μίλησε για μηδενική προσφορά και, κατά συνέπεια, επικίνδυνη.
Όσον αφορά στα της υποψηφιότητάς του, δήλωσε πως θα είναι επικεφαλής και αυτή τη φορά ενός ανεξάρτητου ψηφοδελτίου, στο οποίο θα συμμετέχουν και νέα πρόσωπα, που θα είναι υπερήφανα για τη μεταξύ τους συνεργασία και την προσφορά τους στους δημότες.
 
-Ακούσατε τις ανακοινώσεις που έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος σχετικά με το αεροδρόμιο της Τριόδου. Ποιο είναι το σχόλιό σας;   
Το αεροδρόμιο έχει παραχωρηθεί για αόριστο χρονικό διάστημα στο Δήμο Μεσσήνης, βάσει σχετικού συμβολαίου κι εγώ δεν έκανα τίποτε περισσότερο από το να ακολουθήσω τα βήματα του προκατόχου μου Χρ. Χριστόπουλου. Δεν υπήρξε λόγος να καθυστερούμε περισσότερο, μετά την υπογραφή των συμβολαίων από τον τότε υφυπουργό Άμυνας Ι. Λαμπρόπουλο και ήμασταν σε θέση, όχι μόνο να συνεχίσουμε την παραχώρηση, αλλά διοργανώσαμε τον πρώτο και το μοναδικό, μέχρι στιγμής, αγώνα.
Ο αγώνας έγινε με ικανοποιητικές εισπράξεις, που ξεπέρασαν τα 43.000 ευρώ, το κράτος εισέπραξε το ΦΠΑ του κι έμεινε κάτι και στο Δήμο. Ζωντάνεψε την Τρίοδο και όλη την περιοχή. Κόπηκαν περίπου 5.000 εισιτήρια και αγοράστηκαν πολλά τοπικά και αγροτικά προϊόντα. Πετύχαμε έτσι, έστω και σε αυτή τη μορφή, να ευνοηθεί η περιοχή.
Το Κέντρο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού είναι το μοναδικό στην Ευρώπη και καλύτερο από εκείνο στις Σέρρες για τη διοργάνωση αγώνων ντράγκστερ λόγω του ότι ήταν αεροδρόμιο με διάδρομο αποπροσγείωσης 1.200 μέτρων. Στόχος μας ήταν να συνεχιστεί η διοργάνωση αγώνων και σιγά σιγά να διαμορφώναμε και τον υπόλοιπο χώρο, κατασκευάζοντας πίστα αγώνων ταχύτητας. Όμως, αντί να εκμεταλλευτούμε αυτό το πλεονέκτημα, φροντίσαμε να το θάψουμε.
Συστήσαμε και Ανώνυμη Εταιρεία με επταμελές Δ.Σ. και μετοχικό κεφάλαιο 50.000 ευρώ και ακολουθήσαμε τα βήματα που είχε ακολουθήσει το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών.
Αν και υπήρχαν υπογραφές από όλους πως ο χώρος ήταν εντάξει, προέκυψε, κατόπιν υπόδειξης των οδηγών αυτοκινήτων πολύ μεγάλου κυβισμού, πως θα έπρεπε να βελτιωθεί το οδόστρωμα. Το κόστος δε της αλλαγής θα μπορούσε να μην είναι τόσο μεγάλο, αν μειώναμε το πάχος της ασφάλτου.
Τα όσα ακούγονται σχετικά με την επαφή που είχαν δύο αυτοκίνητα, αλλά και το γεγονός πως ουδείς τραυματίστηκε, αποδεικνύει πως είχαν ληφθεί όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ασφαλείας    
Εκπονήσαμε μελέτη και την υποβάλλαμε για έγκριση. Η έγκριση καθυστέρησε και δόθηκε στους τρεις πρώτους μήνες της θητείας της σημερινής Δημοτικής Αρχής, η οποία, αντί να συνεχίσει τους αγώνες και, κατά συνέπεια, την είσπραξη χρημάτων, άρχισε να ασχολείται με τη σύμβαση παραχώρησης.
Έτσι, χάθηκαν τριάμισι χρόνια στο «περίμενε» και η Δημοτική Αρχή ήταν αρνητική. Η προσφορά της μηδενική και, κατ’ εμέ, επικίνδυνη. Είναι άγνωστο πότε θα υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της και με ποιο κόστος.
Ο δήμαρχος μίλησε για έργα ΣΔΙΤ, που είναι έργα τα οποία δεν μπορεί να φτιάξει ο Δήμος και, κατά συνέπεια, θα υπάρξει μεγάλη απώλεια χρημάτων.
Όσο δε για όσα ακούγονται πως από τον πρώτο αγώνα δεν έμειναν χρήματα, στον επόμενο, αλλά και σε εκείνους που θα ακολουθούσαν, καθώς θα είχε αποκτήσει η χώρος αναγνωρισιμότητα, τα οφέλη θα ήταν πολλαπλά.
Αυτό είναι το δείγμα γραφής της Δημοτικής Αρχής. Μηδενίζει τα πάντα, το σήμερα επί τριάμισι χρόνια. Αυτή είναι η προσφορά της. Ο χώρος θα μπορούσε να μην έχει σταματήσει τη λειτουργία του και ταυτόχρονα να κοιτά και το αύριο. Δεν μπορεί να νεκρώνει τη ζωή μας, όταν εμείς είχαμε σχεδιάσει τα πάντα.
Με απογοητεύει η συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής και δεν είναι το μόνο βήμα που πήγαμε προς τα πίσω. Τα είχαμε όλα έτοιμα και αντί να συνεχίσουμε τους αγώνες, προτιμήσαμε με τις ενέργειές μας και την απραξία μας να αφήσουμε το χώρο να μαραζώσει.
 
-Τελικά, συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη μείωση του χρόνου παραχώρησης στα 25-30 χρόνια που ανακοίνωσε ο δήμαρχος;
Για μένα, αόριστος χρόνος σημαίνει ότι δεν πρόκειται να πάρει ποτέ το υπουργείο το αεροδρόμιο, παρά μόνο αν κηρυχθεί πόλεμος. Τι θα γίνει μετά από 25 χρόνια; Τι σύμβαση θα υπογράψει τότε το υπουργείο; Την ίδια; Δεν είναι σίγουρο. Μένεις στο κενό και υπάρχει ο κίνδυνος σε τόσα χρόνια από τώρα ο τότε υπουργός να ζητήσει πολλαπλάσια ή μπορεί να μην το δώσει και καθόλου.
Έγιναν τόσα έργα εκεί, τα χρήματα που έδινε το κράτος τα ενέκρινε ο επίτροπος. Ακόμη και για τη δημιουργία της Α.Ε. ήμασταν σε συμφωνία με τον επίτροπο και κάναμε κάτι που ωφελούσε και τον πολίτη και το κράτος. 
Ελπίζω ότι η νέα Δημοτική Αρχή, που πιστεύω πως θα είναι η δική μου, του συνδυασμού μου, θα κάνει άμεση έναρξη του αεροδρομίου για τη διοργάνωση αγώνων ντράγκστερ ή και άλλων αγώνων στην υφιστάμενη διαμόρφωση του χώρου. Τα επόμενα βήματά μας θα αποσκοπούν στην κατασκευή πίστας. Εμείς δε θα χάσουμε χρόνο με την απραξία μας στη μη λειτουργία του αεροδρομίου.
Όπως πάμε, υπάρχει φόβος κι ανησυχία εκ μέρους μου πως ό,τι δημιουργικό και αποδοτικό για το Δήμο, όπως το αεροδρόμιο, να μείνει στάσιμο μέσα σε μια εποχή που όλα αμφισβητούνται. Εμείς, οι αυτοδιοικητικοί, δεν έχουμε δικαίωμα να συνεχίσουμε στην ύπαρξη αρνητικού κλίματος. Ελπίζω το κύτταρο του Δήμου να είναι το κύτταρο έναρξης ανάπτυξης και η Ελλάδα να οδηγηθεί στις αξίες που της ανήκουν από αρχαιοτάτων χρόνων και η δημιουργικότητα που έχει ο Έλληνας να αξιοποιηθεί.
 
-Μου είπατε ότι θα είστε εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος…
Ναι, με αίσθημα ευθύνης προς τους συνδημότες μου. Πλέον, υπάρχουν οι εμπειρίες και οι γνώσεις που δεν υπήρξαν στο προηγούμενο διάστημα. Πιστεύω ότι θα είμαστε μια Δημοτική Αρχή που θα δώσει λύσεις στο Δήμο μας και όχι μόνο εκεί, καθώς θα ασκήσουμε πιέσεις στην κεντρική εξουσία για τα θέματα που απασχολούν το δημότη, όπως η ασφάλειά του, η στήριξη της παραγωγής του, η στήριξη των  μαθητών που πηγαίνουν στα σχολεία τους.
Είναι δε απαράδεκτο να προτείνεται η Καλαμάτα για πολιτιστική πρωτεύουσα, χωρίς να έχω κάτι μαζί της, και να μην υπάρχει πρόταση για την Αρχαία Μεσσήνη. Υπόσχομαι ότι αυτό δε θα ξανασυμβεί.
Θέλω να στηρίξουμε τα σπίτια μας, την αξιοπρέπειά μας, για να επανέλθει το αίσθημα δημιουργίας, να πατήσουμε σε στέρεο έδαφος και να προγραμματίσουμε το αύριο.
Πιστεύω ότι όλα αυτά θα ξεκινήσουν από το Δήμο Μεσσήνης. Ένα Δήμο με μοναδικούς τουριστικούς και αρχαιολογικούς χώρους, με μοναδικά αγροτικά προϊόντα, με έναν εμπορικό κόσμο που μάχεται για το μεροκάματο και καθήκον μας είναι να είμαστε δίπλα και να αγωνιστούμε για όλα αυτά με όσες δυνάμεις και όσα πιστεύω μάς έχουν μείνει, που χρειάζονται ενίσχυση. Ενίσχυση που είμαι σίγουρος πως θα μας δώσουν οι συνδημότες μας στις επόμενες εκλογές.
Ο συνδυασμός μου θα αποτελείται από παλαιά και νέα πρόσωπα, τα οποία θέλουν να προσφέρουν, οικειοθελώς και όσοι θα βρίσκονται δίπλα μας, θα είναι περήφανοι για τη συνεργασία και την προσφορά μας στο συνδημότη.
 
-Είδαμε, όμως, ότι τα μέλη της δημοτικής σας ομάδας στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο διαφοροποιήθηκαν από εσάς. Πώς το σχολιάζετε;
Ο συνδυασμός είναι παρών και για να γίνει καλύτερος, χρειάζεται ανανέωση. Για κάθε έναν που φεύγει, υπάρχουν πολλοί που έρχονται. Εξάλλου, οι μετακινήσεις συνηθίζονται, ακόμη και στα πολιτικά κόμματα. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, αλλά συνταξιούχος καθηγητής του ΕΜΠ. Δεν μπορώ να πάρω δεύτερη σύνταξη. Θέλω να προσφέρω, να έχω επιτυχημένη δημαρχοντία. Απέκτησα εμπειρίες και γνώσεις απαραίτητες, εκτός από τη θέληση της προσφοράς. Για μένα ο τίτλος του δημάρχου δε σημαίνει κάτι, αν δε συνδυάζεται με την προσφορά.                                                                                
 
-Ο συνδυασμός σας, δεδομένης και της υποψηφιότητάς σας ως βουλευτής με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες», θα έχει αυστηρή κομματική χροιά ή θα αποτελείται και από ευρύτερες δυνάμεις; 
Και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ήμουν ο μοναδικός υποψήφιος με ανεξάρτητο συνδυασμό και με θετικά αποτελέσματα, όταν τα κόμματα έπαιζαν τότε αποφασιστικό ρόλο.
Έτσι και σε αυτή θα συμμετέχουμε με άτομα που ενδιαφέρονται για να πάει μπροστά ο Δήμος, άσχετα από το τι ψηφίζουν, και με μοναδικό σκοπό να αλλάξουμε την κατάσταση που υπάρχει.