Επιτροπής Αλληλεγγύης Καλαμάτας: Μόνη κερδισμένη η εισπρακτική πολιτική στην Υγεία

Επιτροπής Αλληλεγγύης Καλαμάτας: Μόνη κερδισμένη η εισπρακτική πολιτική στην Υγεία

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Αλληλεγγύης Καλαμάτας στην αίθουσα της Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, η οποία και αποδείχτηκε αρκετά μικρή για να χωρέσει τους εκπροσώπους φορέων και τους πολίτες που παρευρέθησαν.
Στο πρώτο μέρος της συζήτησης τέθηκαν θέματα οργανωτικού χαρακτήρα (γραφεία επιτροπής, πρόγραμμα λειτουργίας τους και εξοπλισμός τους).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολίτης της Καλαμάτας προσφέρει χωρίς ενοίκιο ιδιόκτητο επαγγελματικό χώρο στο κέντρο της πόλης για να στεγάσει τις δραστηριότητες της Επιτροπής, με μόνη υποχρέωση την κάλυψη των παγίων εξόδων. Τις επόμενες ημέρες δε, θα ανακοινωθεί ο χώρος που θα φιλοξενήσει την Επιτροπή Αλληλεγγύης και το πρόγραμμα λειτουργίας τους.
Στη συνέχεια η συζήτηση στράφηκε στα θέματα που θα αποτελέσουν πεδίο δράσης και παρέμβασης της Επιτροπής στο αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ ανταλλάχτηκαν απόψεις για την ακύρωση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, την επανασύνδεση και αποτροπή της διακοπής ρεύματος και νερού στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, την πρόσβαση των ανασφάλιστων συμπολιτών μας αλλά και των ασφαλισμένων στο πολύτιμο αγαθό της υγείας.
Παράλληλα, ομόφωνα η Επιτροπή Αλληλεγγύης εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή της στην επιβολή από 1/1/14 του χαρατσιού των 25 ευρώ στη νοσοκομειακή περίθαλψη, του 1 ευρώ για κάθε συνταγογράφηση και το λουκέτο που βάζει σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση στον ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ), στέλνοντας τους ασφαλισμένους, αλλά και τους ολοένα αυξανόμενους ανασφάλιστους, στα χέρια της ιδιωτικής υγείας.
Οι φιλότιμες προσπάθειες των γιατρών και των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο Κοινωνικό Ιατρείο, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν το ρόλο και τις υπηρεσίες  της δημόσιας υγείας.
Η μετατροπή του αγαθού των υπηρεσιών υγείας σε εμπόρευμα, που πωλείται και αγοράζεται, θα βρει αντιμέτωπη την Επιτροπή Αλληλεγγύης, που σε συνεργασία με τους φορείς και τα συνδικάτα των εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στους αντίστοιχους  χώρους, αλλά και ευρύτερα, θα αναπτύξει συγκεκριμένες δράσεις τις επόμενες ημέρες.
Στο πλαίσιο αυτό, καλεί όλους τους Καλαματιανούς, τις κοινωνικές οργανώσεις και τους φορείς της πόλης να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που διοργανώνουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ) Καλαμάτας την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, στις 6.30 το απόγευμα, έξω από τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ (οδός Πλάτωνος).
«Καλούμε τους πολίτες να συστρατευτούν στον αγώνα που κάνουν τα σωματεία των συγκεκριμένων χώρων, αλλά και τους θεσμικούς φορείς της πόλης που σφυρίζουν αδιάφορα, σαν να μην τους αφορούν αυτά που συμβαίνουν στο χώρο της υγείας, να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο κρίσιμο θέμα της υγείας των πολιτών.
Κυρίως, όμως, καλούμε τους εργαζομένους σε όλους τους χώρους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους ανέργους και τους συνταξιούχους να υπερασπιστούν με νύχια και με δόντια τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα σήμερα που όλοι δοκιμαζόμαστε από τις μνημονιακές πολιτικές και τις συνέπειές τους», σημειώνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της.