Ζεσταίνουν από σήμερα τα τρακτέρ της διαμαρτυρίας οι αγρότες

Ζεσταίνουν από σήμερα τα τρακτέρ της διαμαρτυρίας οι αγρότες

Να τηρούν λογιστικά βιβλία και να εκδίδουν τιμολόγια, αποδείξεις κ.λπ., ακόμη και αν δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, είναι υποχρεωμένοι από φέτος όσοι είχαν το 2013, από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, ακαθάριστα έσοδα άνω των 10.000 ευρώ ή έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης άνω των 5.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, στο εξής υποχρέωση τήρησης λογιστικών βιβλίων έχουν όσοι ασκούν αγροτική δραστηριότητα, εφόσον ξεπερνούν τα εισοδηματικά όρια (τζίρο άνω των 10.000 ευρώ και λήψη ενισχύσεων άνω των 5.000 ευρώ).
Μετά την παραπάνω απόφαση, με συγκεντρώσεις τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, αρχής γενομένης σήμερα και για ένα δεκαήμερο, ξεκινούν να μετρούν τις δυνάμεις τους οι αγρότες όλες της χώρας, προκειμένου να χαράξουν το πλάνο των φετινών κινητοποιήσεών τους.
Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής σύσκεψης των επιτροπών αγώνα των μπλόκων, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα προχθές και συγκάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), με τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτών από τα υπόλοιπα μπλόκα από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη και τη Μεσσηνία.
Σύμφωνα με την εισήγηση του γνωστού Καρδιτσιώτη αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα, από σήμερα και για ένα δεκαήμερο περίπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση τρακτέρ στις πλατείες των χωριών. Από τη συμμετοχή των αγροτών θα εξαρτηθεί και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με επόμενο βήμα την κάθοδο στους εθνικούς δρόμους.
Σε πρώτη φάση έχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί πανελλαδική κινητοποίηση αγροτών έξω από ΔΟΥ, με στόχο την ανάδειξη του θέματος τήρησης λογιστικών βιβλίων από τους αγρότες. Επίσης, έχει αποφασιστεί η διοργάνωση μεγάλου αγροτικού συλλαλητηρίου την 1η Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, όταν θα εγκαινιάζεται η έκθεση γεωργικών προϊόντων Agrotica.
Με τα νέα φορολογικά μέτρα, όπως διαμορφώνονται, εκτιμάται πως η παραγωγή στη χώρα μας θα καταβαραθρωθεί, αφού οι ετεροκαλλιεργητές είναι περισσότεροι απ’ τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Μια από τις σημαντικές παρενέργειες που θα έχει ο νέος νόμος, όπως οι περισσότεροι αγροτοσυνδικαλιστές εκτιμούν, είναι πως θα μειωθεί κατακόρυφα ο όγκος παραγωγής ελαιολάδου, στον οποίο η χώρα μας είχε σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα. Συνθήκες ακόμη μεγαλύτερης ασφυξίας θα δημιουργηθούν για τους συνταξιούχους, που παίρνουν τις πενιχρές συντάξεις του ΟΓΑ ενώ και η γραφειοκρατία μεγαλώνει.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη