Ιδιαιτέρως θετικά τα αποτελέσματα του 2013 για την «Καρέλιας Α.Ε.», ενώ δόθηκαν έξτρα 2.5 εκατ στους εργαζομένους (φωτογραφίες και βίντεο)


Με θετικό πρόσημο έκλεισε για την Καπνοβιομηχανία «Καρέλια ΑΕ» το 2013, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλός της, Ανδρ. Καρέλιας, στην ετήσια γιορτή του προσωπικού την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. 
Όπως ανέφερε, «αν και το 2013 αναμενόταν να είναι μία δύσκολη χρονιά, όχι μόνον λόγω της μεγάλης κρίσης, αλλά και λόγω του ότι το 2012 ήταν μία χρονιά με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα, που ήταν δύσκολο να ξεπεραστεί, παρόλα αυτά η Εταιρεία μας, για μία ακόμη φορά, κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό της. Με την άριστη συνεργασία διοίκησης και εργαζομένων πετύχαμε τους περισσότερους από τους στόχους μας και δείξαμε ότι δίκαια κατέχουμε τη θέση που έχουμε».
Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε πως «για πρώτη φορά στην ιστορία της η “Καρέλιας ΑΕ” ξεπέρασε τα 16 δισεκατομμύρια τσιγάρα σε πωλήσεις εντός και εκτός Ελλάδος, και φτάσαμε τα 16.8 δισεκατομμύρια, όγκος που αποτελεί νέο ρεκόρ για την εταιρεία, με αύξηση περίπου 8%.
Οι πωλήσεις εκτός Ελλάδος ξεπέρασαν τα 14.6 δισ. τσιγάρα, όγκος που αποτελεί νέο ρεκόρ.
Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το γεγονός ότι στην ελληνική αγορά, και μάλιστα εν μέσω της κρίσης και με εχθρική φορολογία στα τσιγάρα, αυξήθηκαν οι πωλήσεις κατά 2%, πράγμα ιδιαίτερα ικανοποιητικό.
Για άλλη μία χρονιά καταφέραμε να αυξήσουμε σημαντικά τις πωλήσεις μας στον καπνό για στριφτό τσιγάρο. Στην ελληνική αγορά ξεπεράσαμε τους 340 τόνους και καταλάβαμε την τρίτη θέση, πετυχαίνοντας μερίδιο αγοράς 15%. Στο εξωτερικό οι πωλήσεις καπνού για στριφτό τσιγάρο έφτασαν τους 86 τόνους, παρουσιάζοντας θεαματική αύξηση 144%».
 
Αύξηση πωλήσεων και παραγωγικότητας
Όπως σημείωσε, η παραπάνω αύξηση στις πωλήσεις δε θα ήταν δυνατή αν δεν επιτυγχανόταν η αύξηση της παραγωγικότητας του εργοστασίου, μια προσπάθεια που ξεκίνησε το Μάρτιο και μέσα σε λιγότερο από 10 μήνες επιτεύχθηκε αύξηση κατά 10%, που επίσης αποτελεί νέο ρεκόρ.
«Προχωρήσαμε», συνέχισε, «μέσα στο 2013 σε νέες επενδύσεις 3.000.000 ευρώ, με σκοπό την αύξηση της παραγωγικής μας δυνατότητάς, τη βελτίωση της ευελιξίας στην παραγωγή και την περαιτέρω τόνωση των εξαγωγών μας, ενώ πρόσθετες επενδύσεις ύψους 1.900.000 ευρώ έχουν ήδη δρομολογηθεί για τις αρχές του 2014.
Σε μια εποχή που 3 στους 10 Έλληνες ζουν καθημερινά την απόγνωση της ανεργίας, είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι εμείς αυξήσαμε τις θέσεις εργασίας κατά 35 άτομα, ήτοι ποσοστό κοντά στο 8%.
Με όλα τα παραπάνω η κερδοφορία της εταιρείας αναμένεται να φτάσει πάλι σε υψηλά επίπεδα, και αν δεν ήταν η πρόσφατη διολίσθηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, τα αποτελέσματα θα ήταν όντως εντυπωσιακά».
 
Η εισφορά στα οικονομικά της χώρας
Ο κ. Καρέλιας ανέφερε πως η εταιρεία υπήρξε ο πραγματικός πρεσβευτής της υγιούς ελληνικής επιχειρηματικότητας. Μέσα στο 2013 εισέφερε στα δημόσια ταμεία 400 εκ. ευρώ από φόρους, και 7,1 εκ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, έφερε 170 εκ. ευρώ σε συνάλλαγμα από τις διεθνείς πωλήσεις, χωρίς να αγνοείται η έντονη κοινωνική δράση υπέρ συνανθρώπων που πραγματικά έχουν ανάγκη, με τη διαρκή οικονομική ενίσχυση συλλόγων, σχολείων και άλλων αξιόλογων φιλανθρωπικών οργανώσεων.
 
Επενδύσεις και μείωση φόρου κατανάλωσης
Ακολούθως, γνωστοποίησε πως, εκτός των επενδύσεων 1.9 εκ. ευρώ που έχουν δρομολογηθεί για τις αρχές του 2014, εξετάζονται σοβαρά παρεμβάσεις στην εργοστασιακή δομή, που ενδεχομένως να ξεπεράσουν τα 6 εκ. ευρώ.
Μίλησε, επίσης, για τα αποτελέσματα της προσπάθειας που ξεκίνησε η εταιρεία για να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία της χώρας, στο πλαίσιο της επικείμενης κοινοτικής οδηγίας που αφορά στα καπνικά προϊόντα. «Παρά τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις που υπήρξαν, πετύχαμε πολλά, αρκετά περισσότερα από αυτά που πέτυχαν πολύ ισχυρότεροι ανταγωνιστές μας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως έπειτα από πολύ καλά συντονισμένες προσπάθειες και τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων ευρωβουλευτών, καθώς και της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, επιτεύχθηκε ο βασικός σκοπός, η συνέχιση της κυκλοφορίας των slims τσιγάρων, αλλά και η διατήρηση των πακέτων κασετίνας, που ήταν επίσης άμεση προτεραιότητα.
Αναφέρθηκε στα μέτρα που δρομολογούνται, τα οποία, όπως είπε, θα δημιουργήσουν και νέα αύξηση της λαθραίας αγοράς και των παράνομων κυκλωμάτων, που ήδη διακινούν περίπου το 20% των τσιγάρων που καταναλώνεται στην Ελλάδα,
Καταλήγοντας ζήτησε τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης για την ομαλοποίηση της αγοράς και την αύξηση των δημοσίων εσόδων, σημειώνοντας ότι η μεγάλη αύξηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων, αλλά και τελευταία του χύμα καπνού, είναι εν πολλοίς αποτέλεσμα της υπερβολικής φορολόγησης των οικονομικών τσιγάρων, αλλά και της τεράστιας αύξησης φορολογίας του καπνού για τα στριφτά.
 
Έκτακτες παροχές 2,5 εκατ. ευρώ
Προτού ανακοινώσει τις έκτακτες παροχές που παραδοσιακά δίνονται κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς, ανέφερε πως αυτές είναι απόλυτα συνδεδεμένες με την πορεία της εταιρείας.
Γνωστοποίησε πως για τους νεοπροσληφθέντες εντός του 2013, όλες οι παροχές, εκτός των λαχνών, θα δοθούν κατ’ αναλογία ολοκληρωμένων μηνών εργασίας, αρχίζοντας ουσιαστικά, δηλαδή, από τον επόμενο μήνα από εκείνον στον οποίον έγινε η πρόσληψη.
Πρόσθεσε πως λόγω των αυξημένων κρατήσεων σε φόρους και ασφαλιστικές κρατήσεις, η συνολική δαπάνη των έκτακτων παροχών της περσινής χρονιάς για την εταιρεία έφτασε τα 2.250.000 ευρώ περίπου και πως με τις φετινές παροχές, αλλά και την αύξηση του προσωπικού, θα ανέλθει σε 2,5 εκατ. ευρώ περίπου. Αν, δε, συνυπολογιστούν τα διάφορα bonus που δόθηκαν σε στελέχη και εργαζομένους για τη διετία 2012-2013, οι οικειοθελείς έκτακτες παροχές της εταιρείας προς τους εργαζομένους της ξεπερνούν τα 5.000.000 ευρώ.
Ο κ. Καρέλιας ανακοίνωσε πως το επίδομα «γαλοπούλας» θα είναι 200 ευρώ για κάθε εργαζόμενο, το επίδομα παρουσίας 800 ευρώ, που το δικαιούνται όσοι δεν έλειψαν ούτε μία μέρα από την εργασία τους, ενώ ο κάθε εργαζόμενος με παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ έλαβε έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.400 ευρώ.
Επίσης, εργαζόμενοι των οποίων τα παιδιά πέτυχαν στις παραπάνω σχολές μέσα στο 2013, θα λάβουν επιπλέον ενίσχυση 525 ευρώ. Παράλληλα, η εταιρεία θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2013.
Ανακοίνωσε πως εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 2.001 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 750 ευρώ, εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.701 έως 2.000 ευρώ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 800 ευρώ, εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.401 έως 1.700 ευρώ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.570 ευρώ, εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.201 έως 1.400 ευρώ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.600 ευρώ, εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.001 έως 1.200 ευρώ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 2.550 ευρώ, ενώ εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 2.600 ευρώ.
Επιπλέον χρήματα θα δοθούν σε εργαζόμενους με μηνιαίες αποδοχές 1.201 έως 1.700 ευρώ, οι οποίοι έχουν από 3 ανήλικα παιδιά και πάνω, που θα λάβουν 750 ευρώ, ενώ όσοι έχουν μηνιαίες αποδοχές έως 1.200 ευρώ, και από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν 450 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί.
Όπως διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια, οι παραπάνω παροχές δίνονται «καθαρές» στους εργαζομένους, αφού η εταιρεία θα καλύψει όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές κρατήσεις.
Σαράντα εργαζόμενοι έλαβαν από 800 ευρώ, μετά από κλήρωση, ενώ μεγάλη τυχερή, λαμβάνοντας 8.000 ευρώ, ήταν η εργαζόμενη Μαρία Πολυδούρη. 

Επιμέλεια: Χάρης Χαραλαμπόπουλος
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας

http://youtu.be/zlUN_28uN0A

http://youtu.be/oa_pUsSfWjA