Ικανοποίηση στους ένστολους στη Μεσσηνία για την απόφαση του ΣτΕ

Ικανοποίηση στους ένστολους στη Μεσσηνία για την απόφαση του ΣτΕ

Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται αντισυνταγματική η περικοπή των μισθών στους ένστολους εξέφρασαν ερωτώμενοι από το «Θάρρος» ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Περιφέρειας Πελοποννήσου, διοικητής Τροχαίας Καλαμάτας, Ηλίας Αξιωτόπουλος και ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, Γιάννης Αδαμόπουλος.
Με τις εν λόγω περικοπές είχαν χάσει άνω των 700 ευρώ το μήνα από το μισθό τους.
 
Αξιωματικοί της Αστυνομίας
Μιλώντας σχετικά ο κ. Αξιωτόπουλος χαρακτήρισε δικαίωση των αγώνων την απόφαση: «Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του σχετικού νόμου που επέβαλε μειώσεις στους βασικούς μας μισθούς, αλλά και νέες περικοπές στο σύνολο των επιδομάτων, αναδρομικά από 1-8-2012.
Οι προσφυγές κατατέθηκαν τον Ιανουάριο του 2013, με την εφαρμογή του νόμου, και η υπόθεση συζητήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου. Το θέμα συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, χωρίς ωστόσο να έχει δημοσιοποιηθεί η επίσημη απόφασή της, η οποία αναμένεται να εκδοθεί το προσεχές διάστημα, οπότε και θα γνωρίζουμε επακριβώς το εύρος της αντισυνταγματικότητας του νομοθετήματος, εν όλω ή εν μέρει. Έτσι, θα γνωρίζουμε αν κρίθηκε αντισυνταγματικό το σύνολο των περικοπών ή το μέρος που αφορά στις αναδρομικές περικοπές από τον Αύγουστο του 2012 ως και 31-12-2012.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση αποτελεί δικαίωση των πολύμηνων αγώνων μας, την οποία η Πολιτεία οφείλει να σεβαστεί στο ακέραιο, αφού, άλλωστε, έχει ήδη αναγγελθεί εκ μέρους του κ. πρωθυπουργού επιστροφή μέρους του πλεονάσματος στους ένστολους».
 
«Περιμένουμε την εφαρμογή της»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Μεσσηνίας, Γιάννης Αδαμόπουλος, τόνισε ότι οι Ομοσπονδίες όλων των ενστόλων το 2012 αποφάσισαν να προσφύγουν στο ΣτΕ για τις περικοπές στους μισθούς, καθώς θεωρούν πως ήταν ήδη πενιχρές οι απολαβές τους για να υποστούν περαιτέρω μείωση.
Και συμπλήρωσε: «Περιμένουμε πλέον να δούμε το σκεπτικό της θετικής αυτής απόφασης, για να δούμε ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειές μας. Βέβαια, το σημαντικό είναι πως αυτό μας δίνει ελπίδες να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και να είμαστε δίπλα στους συναδέλφους μας».
Όσο για το αν τελικά θα μπορέσουν να πάρουν αυτά τα χρήματα, ο κ. Αδαμόπουλος είπε: «Όπως εμείς υπερασπιζόμαστε και υπηρετούμε το νόμο, έτσι και η ελληνική Πολιτεία οφείλει  να εφαρμόζει τις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης».
Υπενθύμισε, δε, ότι οι περικοπές που είχαν υποστεί οι ένστολοι το 2012 ξεκινούσαν από 700 έως 1.100 ευρώ το μήνα.
Τέλος, αναφέρθηκε και στο θέμα του προγραμματισμού των υπηρεσιών των αστυνομικών. Όπως σημείωσε, επιτεύχθηκε η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος βάσει του οποίου οι υπηρεσίες των αστυνομικών πρέπει να βγαίνουν σε εβδομαδιαία βάση. «Πρέπει και ο αστυνομικός να μπορεί να προγραμματίσει τη ζωή του και όχι σήμερα να μην ξέρει τι θα δουλέψει αύριο. Μπορεί το μέτρο αυτό να μπορεί να εφαρμοσθεί στα αστυνομικά τμήματα, όμως πάγια διεκδίκησή μας είναι να εφαρμόζεται σε όλες τις υπηρεσίες» εξήγησε.