Με θεσμικό πλαίσιο του 1965 λειτουργεί η ΒΙ.ΠΕ Μελιγαλά!

Με θεσμικό πλαίσιο του 1965 λειτουργεί η ΒΙ.ΠΕ Μελιγαλά!

Σημαντικά θέματα που αφορούν στην καλύτερη λειτουργία της ΒΙΠΕ Μελιγαλά έθεσε προχθές στο γενικό διευθυντή της ΕΤΒΑ, Φίλιππο Κονταξή, κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους.
Από την ενημέρωση και τις ερωτήσεις που έγιναν για τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στην περιοχή, προέκυψε ότι σε μία περίπτωση δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα και υπάρχει εισήγηση επιβολής προστίμου σε συγκεκριμένη μονάδα, την οποία όμως δεν κατονόμασε.
Όπως είπε, ανέφερε στον κ. Κονταξή ότι το θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης της ΒΙΠΕ είναι του 1965 και πρέπει να προσαρμοστεί σε εκείνο του 2011, που έχει περιορισμούς ως προς τις βαριές βιομηχανίες που θέλουν να εγκατασταθούν εκεί. Τόνισε την ατυχή επιλογή της συγκεκριμένης θέσης, γύρω από την οποία βρίσκονται οικισμοί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους.
Πρόσφατα, συνέχισε, ψηφίστηκε ο κανονισμός λειτουργίας της ΒΙΠΕ Μελιγαλά, που προβλέπει τους όρους εγκατάστασης μιας μονάδας, τους όρους λειτουργίας, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά της και πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί. Με την ψήφιση του κανονισμού θα πρέπει να συγκροτηθεί φορέας οργάνωσης επιχειρήσεων και να συμμετέχουν και δύο εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας. Ανέφερε δε ότι θα πρέπει να υπάρχει χωροθέτηση ομοειδών επιχειρήσεων, ώστε να αποφευχθεί να βρίσκεται ένα πυρηνελαιουργείο δίπλα από μονάδα φωτοβολταϊκών ή δίπλα από ένα εργοστάσιο παραγωγής ζυμαρικών.
 
Ελλείψεις υποδομών
Ανέφερε, επίσης, πως παρότι η ΒΙΠΕ λειτουργεί αρκετά χρόνια, δεν έχουν ολοκληρωθεί βασικές υποδομές (δίκτυα αποχέτευσης, ομβρίων και ηλεκτροφωτισμού) και, κυρίως, δεν υπάρχει σύνδεση του δικτύου ακαθάρτων της με το βιολογικό καθαρισμό του Μελιγαλά, που πρέπει σύντομα να ολοκληρωθεί, καθώς και να γίνει άμεσα σύνδεση του κόμβου με τον εθνικό δρόμο Καλαμάτας – Τρίπολης, για να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις.
 
Προστασία του περιβάλλοντος
Τέλος, έθιξε το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, που έχει φέρει τους κατοίκους σε απόγνωση.
«Κατανοώ απόλυτα την αγωνία τους, βλέποντας ένα νέφος να σκιάζει τα χωριά. Το θεωρούν ως εφιάλτη. Ακόμη κι αν είναι μόνο υδρατμοί, επηρεάζουν το μικροκλίμα της περιοχής. Είπα πως έχουμε εγκαταστήσει τα τελευταία χρόνια μηχανήματα καταμέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων, αλλά πρέπει η ΕΤΒΑ να εγκαταστήσει μόνιμα μηχανήματα με online σύνδεση για καταμέτρηση και καταγραφή όλων των αέριων ρύπων, αλλά και των αιωρούμενων σωματιδίων, και να ενημερώνονται άμεσα η Περιφέρεια, ο Δήμος, αλλά και η ίδια.
Αυτό είναι απαραίτητο, όπως και η επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών όρων, που θα γίνει σύντομα από το ΥΠΕΚΑ, και θα πρέπει να λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις που έκανε το Τμήμα Περιβάλλοντος της ΠΕ Μεσσηνίας. Θα πρέπει δε να υπάρξει και κανονισμός περιβαλλοντικής διαχείρισης των επιχειρήσεων που υπάρχουν στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά.
Όλα αυτά είναι αρκετά σημαντικά, γιατί πρέπει η ΕΤΒΑ να λειτουργεί με όρους και κανόνες. Θέλουμε τις επενδύσεις που φέρνουν απασχόληση και ανάπτυξη, όμως πρέπει να γίνονται με όρους και κανόνες που θα σέβονται το ανθρωπογενές και το φυσικό περιβάλλον. Αν ολοκληρωθούν όλα αυτά, η ΒΙΠΕ μπορεί να λειτουργήσει σωστά, θα τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και θα ελέγχονται και από το φορέα οργάνωσης των επιχειρήσεων. Η ίδια η ΕΤΒΑ έχει υποχρέωση, επισήμανα, να ελέγχει τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες. Του επισήμανα ότι ήδη στέλνουμε συνεργεία και κάνουν ελέγχους, ήδη έχουμε εγκαταστήσει τα τελευταία τρία χρόνια μηχάνημα που καταμετρά τα αιωρούμενα σωματίδια, έχουν βγει περιβαλλοντικοί όροι επιχειρήσεων που δεν υπήρχαν και προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη, ώστε να ξέρουμε ακριβώς αν σε όλα αυτά που βγαίνουν από τα φουγάρα υπάρχουν ρύποι και αν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Για να διατυπωθεί αυτό επιστημονικά, πρέπει να υπάρχουν μηχανήματα που θα μετρούν και θα καταγράφουν ενδεχόμενους ρύπους. Αυτό το κάνουμε με τη βοήθεια του ΥΠΕΚΑ. Ζητήσαμε μηχάνημα και το εγκαταστήσαμε στη Σκάλα από τις 23 Δεκεμβρίου, αφού το προηγούμενο είχε καεί. Είχαμε πάει προ ημερών με τους περιβαλλοντολόγους του ΥΠΕΚΑ και εγώ προσωπικά και πήραμε τις μετρήσεις και εφόσον επεξεργαστούν, θα αξιολογήσουμε τα αποτελέσματά τους», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε ακόμη ο κ. Αλευράς, ο κ. Κονταξής γνώριζε εν μέρει κάποια από τα προβλήματα. Είπε ότι θα λάβει υπόψη του τις τοποθετήσεις και τις επισημάνσεις και ότι θα συνεργαστεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΤΒΑ.
Όσον αφορά στη σύνδεση των ακαθάρτων με το βιολογικό καθαρισμό, είπε πως θα γίνει επαφή με το Δήμο για τους όρους σύνδεσης.
«Ευελπιστώ και πιστεύω πως θα γίνουν πράξη οι επισημάνσεις που διατυπώθηκαν. Μόνο έτσι θα υπάρξει ανάπτυξη και οι κάτοικοι θα κοιμούνται ήσυχοι» παρατήρησε. Εκτίμησε δε, πως η συνάντηση ήταν αρκετά χρήσιμη και πρόσθεσε πως θα βρίσκεται σε επαφή μαζί του, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα. «Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορέσουν να συνυπάρξουν άνθρωποι και επιχειρήσεις» σχολίασε.
 
Εισήγηση για πρόστιμο
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Αλευράς είπε πως υπήρχε στο παρελθόν τεράστια αδράνεια στους ελέγχους, εξηγώντας πως δικαιολογεί την αγανάκτηση και ανησυχία του κόσμου για τους αέριους ρύπους και τα αιωρούμενα σωματίδια, αφού δεν είχε γίνει η προμήθεια των αντίστοιχων μετρητών, διαδικασία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.   
Σε ερώτησή μας για την αντίφαση μεταξύ της ανακοίνωσης της Διεύθυνσης Ανάπτυξη που ανέφερε ότι όλα έχουν καλώς και των πολλών παραπόνων από τους κατοίκους, απάντησε: «Φαντάζομαι πως αναφέρεται στις μετρήσεις των προηγούμενων χρόνων. Το ότι υπάρχουν παράπονα είναι γεγονός. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Οι έλεγχοι θα είναι συστηματικοί. Έχω δώσει εντολή στην υπηρεσία, έχουν γίνει έξι ή επτά και μόνο σε μία περίπτωση διαπιστώθηκε να μην τηρούνται όσα προβλέπονται, και για το λόγο αυτό υπάρχει εισήγηση για την επιβολή προστίμων σε συγκεκριμένο πυρηνελαιουργείο».     

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου