Με σημειωματάρια στα χέρια οι καταναλωτές συγκρίνουν εκπτώσεις!

Με σημειωματάρια στα χέρια  οι καταναλωτές συγκρίνουν εκπτώσεις!

Να «ρεφάρουν» την πτώση της αγοραστικής κίνησης των εορτών με τις εκπτώσεις που ξεκίνησαν χθες και θα διαρκέσουν έως τέλος Φεβρουαρίου επιθυμούν οι έμποροι της Καλαμάτας.
Από χθες οι βιτρίνες των καταστημάτων γέμισαν με ποσοστά εκπτώσεων σε όλα τα είδη. Αυτά ξεκινούν από 20% και φτάνουν σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και στο 70%.
Η χθεσινή πρώτη ημέρα, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν υποτονική, καθώς η περίοδος των εορτών δεν επιτρέπει στο μέσο καταναλωτή άλλα έξοδα γι’ αυτό το μήνα.
Οι έμποροι περιμένουν να αρχίσει να «ζεσταίνεται» η αγορά προς το τέλος του μήνα και τις αρχές του επόμενου.
Πάντως, από χθες οι καταναλωτές με σημειωματάριο ανά χείρας σημειώνουν τις τιμές των προϊόντων που τους ενδιαφέρουν, ώστε να κάνουν σύγκριση και να καταλήξουν στη συμφερότερη γι’ αυτούς αγορά.
 
Μείωση κίνησης ακόμα και 25%
Ερωτώμενη από το «Θάρρος» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψηλάκη, σημείωσε ότι τα ποσοστά των εκπτώσεων είναι ήδη αρκετά υψηλά από την πρώτη κιόλας περίοδο.
Αναφερόμενη στην περίοδο των εορτών, σχολίασε ότι η πτώση, σε σύγκριση με πέρυσι, ήταν μεγάλη και σε πολλές περιπτώσεις η κίνηση έπεσε μέχρι και 25%, με τη μικρότερη να κυμαίνεται περίπου στο 10%. «Ακόμα και οι λίγοι που πήραν φέτος Δώρο Χριστουγέννων, είχαν να καλύψουν τόσες πολλές υποχρεώσεις, που δεν μπορούσαν να “ανοιχτούν” λίγο παραπάνω. Ακόμα και το εορταστικό τραπέζι φέτος ήταν φτωχό για πολλές οικογένειες.  Παλιά ο κόσμος σύγκρινε μεταξύ ακριβού και φτηνού. Τώρα συγκρίνει μεταξύ φτηνού και φτηνότερου, ασχέτως αν και το φθηνότερο μπορεί να καταλήξει να του κοστίσει ακριβότερο. Δεν τους ενδιαφέρει πια η ποιότητα και η προέλευση ενός πράγματος, όπως παλιότερα», συμπλήρωσε.
Η κα Ψηλάκη συνέστησε στον εμπορικό κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να αναγράφει στα προϊόντα την τιμή πριν από την έκπτωση και αυτή που προκύπτει μετά, όπως και το σωστό υπολογισμό βάσει της έκπτωσης που αναγράφουν στα καταστήματά τους. Ειδάλλως, τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περίπτωση βεβαίωσης τέτοιας παράβασης είναι υψηλά.
 
Με μπλοκάκι στα χέρια
Ένα από τα συνηθέστερα πλέον φαινόμενα, που έχει διαπιστώσει και η ίδια η κα Ψηλάκη, είναι ότι ο κόσμος βγαίνει για ψώνια με σημειωματάριο. Κάνει πρώτα έρευνα αγοράς για τα προϊόντα που τον ενδιαφέρουν, συγκρίνει τιμές και επιλέγει το φθηνότερο.
Σε ό,τι αφορά την ερχόμενη Κυριακή 19 Ιανουαρίου, για την οποία έχει ανακοινωθεί ότι τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας υπογράμμισε ότι θα παραμείνουν κλειστά.
Όπως διευκρίνισε, οι Εμπορικοί Σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα, πλην των περιοχών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, έχουν δηλώσει ότι τα εμπορικά καταστήματα θα είναι κλειστά.  Ανοικτά πιθανότατα θα είναι τα πολυκαταστήματα και οι πολυεθνικές.
«Εμείς είμαστε ανοιχτά μόνο 2 Κυριακές το χρόνο και αυτές είναι οι δύο τελευταίες του χρόνου, την περίοδο των εορτών», συμπλήρωσε.
Οι δε ελπίδες των εμπόρων έχουν εστιασθεί στις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου και το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, καθώς, όπως τόνισε η κα Ψηλάκη, «πλέον τελειώνουν τα χρήματα και περισσεύει ο μήνας. Τα χρήματα πλέον φτάνουν μόνο για το πρώτο δεκαήμερο. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι ο κόσμος θα πληρωθεί προς το τέλος του μήνα και θα μπορέσει να κάνει τις αγορές του».

Της Βίκυς Βετουλάκη