Ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός έργων προς ένταξη στο Leader από το Δήμο Μεσσήνης


Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 
Προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ έχουν τα έργα που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης να προτείνει προς ένταξη στο Περιφερειακό ΕΣΠΑ, την «Ψηφιακή Σύγκλιση» και το πρόγραμμα «Leader». Ειδικά για τα τελευταία έργα, διατυπώθηκαν μομφές από πλευράς δημοτικών συμβούλων κατά της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας για τον τρόπο που ενήργησε και δεν υλοποιήθηκαν οι εν λόγω προτάσεις, που είχαν υποβληθεί και στο παρελθόν.
Το έργο με το μεγαλύτερο προϋπολογισμό (1,450 εκατ. ευρώ) είναι το «Παράκαμψη Νεοχωρίου και βελτίωση δρόμου από Νεοχώριο έως διασταύρωση με 8η επαρχιακή οδό», που προτείνεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Σε αυτό έχει προταθεί νέα χάραξη με αρχική διάνοιξη, για την παράκαμψη του Νεοχωρίου και τη βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών και με ταυτόχρονη διαπλάτυνση της υπόλοιπης υφιστάμενης οδού Νεοχώριο – 8η επαρχιακή οδός.
Η οδός που μελετάται έχει κατεύθυνση από Νότο προς Βορρά και ξεκινά από την υφιστάμενη οδό Βελίκας – Νεοχωρίου. Στη συνέχεια, προτείνεται να αναπτυχθεί ανατολικά του Νεοχωρίου με παράκαμψη του οικισμού και να καταλήξει, συνεχίζοντας στον υφιστάμενο δρόμο, πλησίον του ΑΣΟ και από εκεί να κατευθυνθεί βόρεια επί του υπάρχοντος δρόμου και να καταλήξει στην 8η επαρχιακή οδό, με συνολικό μήκος 2.026 μέτρα.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ν. Τζώρτζης, εξέφρασε την ανησυχία του για το αν υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση και το Συμβούλιο καθησύχασε ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος, λέγοντας πως μπορεί να υπάρχει πληρότητα έργων, αλλά υπάρχουν έργα που δεν προχωρούν και θα αντικατασταθούν με άλλα. Εξέφρασε την άποψη ότι ίσως να κινδυνεύσει το Βελίκα – Νιοχώρι, επειδή δεν έχει ακόμη εκδοθεί από το δικαστήριο ο καθορισμός της προσωρινής τιμής μονάδος για τις απαλλοτριώσεις, αν και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες σε ένα τμήμα του δρόμου. Αντίθετα, όπως είπε, δεν υπάρχει ανησυχία για το Δρο­σιά -Κουρ­τά­κι -Βλάσ­ση -Αγ. Α­πό­στο­λοι. Ούτε εκεί έχει εκδοθεί απόφαση για την προσωρινή τιμή μονάδας, αλλά υπάρχει η συναίνεση των παρόδιων και το έργο κοντεύει να τελειώσει, με ασφαλτοστρωμένα τα 4 από τα 7 χιλιόμετρα.
Τέλος, ο κ. Αναστασόπουλος επικαλέστηκε και σχετική δέσμευση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη.     
 
Ψηφιακή Σύγκλιση    
Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» θα προταθεί προς ένταξη, με 61.500 ευρώ, η δράση «Βελτίωση της καθημερινής ζωής μέσω Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών – Ισότιμη συμμετοχή των πολιτών στην Ψηφιακή Ελλάδα».
 
Πρόγραμμα Leader
Στο πρόγραμμα Leader προτείνεται να ενταχθεί σειρά έργων, συνολικού προϋπολογισμού 538.331 ευρώ, ως εξής:
-«Διαμόρφωση – εξοπλισμός αίθουσας Γυμνασίου Λογγά σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων» με 55.334 ευρώ.
-Ανακαίνιση δημοτικού κτηρίου στην Τ.Κ. Αδριανής για δημιουργία χώρου πολιτιστικών δραστηριοτήτων με συνολικό προϋπολογισμό 171.000 ευρώ.
-Ανακαίνιση παλιού Δημοτικού Σχολείου Καλαμακίου για δημιουργία χώρου πολιτισμού με συνολικό προϋπολογισμό 48.576 ευρώ.
-Δράσεις προβολής και προώθησης συγκριτικών πλεονεκτημάτων Δήμου Μεσσήνης με προϋπολογισμό 30.750 ευρώ. Από το πρόγραμμα απαιτείται η έγκριση της κάλυψης της ίδιας συμμετοχής που ανέρχεται σε 7.500 ευρώ.
-Ανάπλαση τμήματος εισόδου Τ.Κ. Χράνων με συνολικό προϋπολογισμό 253.500 ευρώ.
-Δημοτικό Σχολείο Καρτερολίου, χώρος πολλαπλών δραστηριοτήτων – ανάδειξη κληρονομιάς με συνολικό προϋπολογισμό 150.000 ευρώ.