Ο «συνεταιρισμός» με την εφορία θα φέρει λουκέτα

Ο «συνεταιρισμός» με την εφορία  θα φέρει λουκέτα

Σε αφανισμό οδηγεί χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εμποροβιοτέχνες και ελεύθερους επαγγελματίες, το νέο φορολογικό καθεστώς, το οποίο φέρνει υπέρογκους φόρους ακόμα και για εισοδήματα που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν.
Οι μεγάλες ανατροπές που ισχύουν για τα φετινά εισοδήματα θα αναγκάσουν πολλούς μικρομεσαίους να βάλουν «λουκέτο», καθώς γίνονται «συνέταιροι» με την εφορία από τη στιγμή που φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%, ενώ καλούνται να καταβάλουν προκαταβολή φόρου 55%.
Κι αν τα παραπάνω φαντάζουν υπερβολικά, για τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας ΕΒΕΣ, Θ. Μπαζίγο, όπως δήλωσε στο «Θ», αποτελούν μια αντικειμενική εικόνα της πραγματικότητας. «Η οικονομική κρίση, παρά τις διάφορες εξαγγελίες, συνεχώς επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού να βιώνει μια ανυπόφορη πραγματικότητα. Η εικόνα αυτή δε θα μπορούσε να αφήσει απέξω και τους επαγγελματίες της περιοχής μας.
Η μόνη λύση είναι η κυβέρνηση να πει, επιτέλους, ένα δυνατό “φτάνει πια” σε όλα τα μνημονιακά μέτρα. Ως εδώ και μη παρέκει. Και όχι μόνο αυτό. Θα πρέπει οι πολιτικοί μας να βρουν το θάρρος να ζητήσουν τις περίφημες γερμανικές αποζημιώσεις.
Η επενδυτική “άνοιξη” που προσδοκούμε περνά μόνο μέσα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι ο μοναδικός κλάδος της οικονομίας που μπορεί να δώσει άμεσα αποτελέσματα στο φάντασμα της ανεργίας. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει με τις αβάσταχτες φορολογικές επιβαρύνσεις του εκάστοτε μνημονίου, που κυριολεκτικά διέλυσαν τη μικρομεσαία επιχείρηση και αποθαρρύνουν κάθε επένδυση ιδιωτικής πρωτοβουλίας, μικρής ή μεγάλης»
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια της φορολογικής διοίκησης να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της εκτεταμένης φοροδιαφυγής στον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών (η πλειονότητα των οποίων δήλωνε εισοδήματα κοντά στο αφορολόγητο όριο) οδήγησε σε ακραίες, εκδικητικές αποφάσεις, οι οποίες πλήττουν τώρα το σύνολο των επιτηδευματιών. Μεγάλο ποσοστό των μικρομεσαίων ουσιαστικά θα φορολογηθεί με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία και θα προσδιορίζουν το φορολογητέο τους εισόδημα.
Το αποτύπωμα της κρίσης στην ελληνική κοινωνία και την καθημερινότητα των πολιτών βαθαίνει όλο και περισσότερο μήνα με το μήνα, σε μια χρονιά που η κυβέρνηση και οι δανειστές της χώρας προβάλλουν ως κομβική, βαυκαλιζόμενοι πως η οικονομία βαδίζει στον «ενάρετο δρόμο» για την ανάκαμψη. Τα τερατώδη ποσοστά ανεργίας, η σύνθλιψη των εισοδημάτων, η υποβάθμιση του επιπέδου ζωής, ιδίως στη στέγαση και στη διατροφή, τα βουνά των απλήρωτων λογαριασμών και η ανασφάλεια για το αύριο αποτελούν καθημερινότητα για το μέσο ελληνικό νοικοκυριό.
Η καινούργια ψηφίδα που έρχεται να προσθέσει στο γνώριμο κάδρο έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ είναι πως πλέον η πλειονότητα των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει περιέλθει στα πρόθυρα οικονομικής ασφυξίας και μία ακόμη ομοβροντία φορολογικών ή εισοδηματικών μέτρων θα στερήσει και την τελευταία ανάσα, οδηγώντας σε συνθήκες έκρηξης.
Χαρακτηριστικότερο όλων από τα συμπεράσματα της έρευνας για τα εισοδήματα, που πραγματοποίησε το Δεκέμβριο η εταιρεία Marc σε δείγμα 1.201 ερωτώμενων για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ, είναι πως βασική πηγή εισοδήματος για το 48,6% των νοικοκυριών είναι οι συντάξεις, καθώς μισθοί, επιδόματα ανεργίας και κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα δε φτάνουν.
Ο μισθός αποτελεί κύρια πηγή εισοδήματος μόλις για το 35,9% των νοικοκυριών, σύμφωνα με την έρευνα, και τέσσερις στους δέκα λένε ότι δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες τους, με αποτέλεσμα να αναζητούν πρόσθετους πόρους, όπως δανεικά από φίλους και συγγενείς, εκποίηση περιουσιακών στοιχείων κ.ά.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη