Παράταση προθεσμίας διερεύνησης σεισμικής επάρκειας Διοικητηρίου Μεσσηνίας

Παράταση προθεσμίας διερεύνησης σεισμικής επάρκειας Διοικητηρίου Μεσσηνίας

Παράταση έως τις 10 Ιουλίου έδωσε πρόσφατα η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην προθεσμία περαίωσης της προγραμματικής σύμβασης του έργου «Διερεύνηση σεισμικής επάρκειας και ενίσχυσης Διοικητηρίου Μεσσηνίας», προϋπολογισμού  124.149,70 ευρώ, που υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Πατρών- Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και τον Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
Η αρχική προθεσμία έληγε σήμερα και, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην προγραμματική σύμβαση, θα γίνει αποτίμηση της υφισταμένης φέρουσας ικανότητας του κτηρίου όσον αφορά στην απόκρισή του στις σεισμικές δράσεις σχεδιασμού. Προς τούτο, θα γίνουν μη γραμμικές αναλύσεις λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον σημαντικούς παράγοντες σχεδιασμού, όπως π.χ. την επίδραση εδάφους –θεμελίωσης. Για τα ανωτέρω θα αξιοποιηθεί και το σχέδιο του Κανονισμού Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ).
Με βάση την τελική αξιολόγηση των επεμβάσεων της προηγούμενης φάσης, θα
διερευνηθούν διάφορες εναλλακτικές προτάσεις ενίσχυσης, όπως μανδύες οπλισμένου σκυροδέματος, δημιουργία νέων τοιχωμάτων σε φατνώματα πλαισίων, χιαστί μεταλλικοί σύνδεσμοι κ.λπ. Θα ληφθούν υπόψη οι υφιστάμενες αρχιτεκτονικές συνθήκες της περιοχής των επεμβάσεων, ώστε να προκληθεί η μικρότερη δυνατή όχληση από την εκτέλεση των εργασιών, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί για την αντιμετώπιση των κοντών υποστυλωμάτων στην οροφή του υπογείου.
Η επιλογή της βέλτιστης λύσης θα γίνει με βάση τα αποτελέσματα των αναλύσεων σε συνδυασμό με το αντίστοιχο κόστος και την αναμενόμενη όχληση.
Η έκθεση με τα συμπεράσματα και τις προτάσεις θα συνυπογραφόταν και θα υποβαλλόταν από το Πανεπιστήμιο Πατρών και τον ΟΑΣΠ.
Προβλέπεται, επίσης, η εκπόνηση και παράδοση των κατασκευαστικών σχεδίων σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής, ενώ θα ακολουθήσει η σύνταξη του μεγαλύτερου μέρους των τευχών δημοπράτησης του έργου της ενίσχυσης.
Μέχρι σήμερα έχει εκπονηθεί, παραδοθεί και έχει γίνει αποδεκτή από την Επιτροπή η αποτίμηση της υφιστάμενης φέρουσας ικανότητας του κτηρίου.
Κύριος λόγος παράτασης είναι το γεγονός ότι υπήρξαν δυσκολίες που σχετίζονται με τη μη λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Πατρών από τον Αύγουστο του 2013 (θερινές διακοπές και αμέσως συνεχείς απεργίες-καταλήψεις)
Θα πρέπει, δε, να αναφερθεί ότι οι ορισμένοι στην επιτροπή παρακολούθησης περιφερειακοί σύμβουλοι, Ι. Αργυράκης και Κων. Τσαπόγας, γνωμοδότησαν θετικά στη χορήγηση της παράτασης. 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου