Προφυλακίσθηκαν ως δουλέμποροι οι τρεις Ουκρανοί

Προφυλακίσθηκαν ως  δουλέμποροι οι τρεις Ουκρανοί

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα οι τρεις Ουκρανοί που συνελήφθησαν ως υπεύθυνοι για τη μεταφορά των 94 λαθρομεταναστών που εντοπίσθηκαν παραμονή Χριστουγέννων.
Οι τρεις Ουκρανοί αρνήθηκαν τις βαριές κατηγορίες που τους έχουν αποδοθεί, ισχυριζόμενοι πως είναι θύματα άλλων, οι οποίοι πρόλαβαν να διαφύγουν. Στο πλευρό τους χθες βρέθηκε και εκπρόσωπος από την Πρεσβεία της Ουκρανίας.
Στο μεταξύ, οι 94 λαθρομετανάστες αναχώρησαν την Κυριακή από την Πύλο, όπου φιλοξενούνταν, με προορισμό την Αθήνα και με 6μηνη προθεσμία να εγκαταλείψουν τη χώρα.
 
Βαριές κατηγορίες
Οι βαριές κατηγορίες, κακουργηματικού χαρακτήρα, που αντιμετωπίζουν οι τρεις νεαροί Ουκρανοί, ηλικίας 29, 30 και 24 ετών, είναι αυτές της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της παράνομης μεταφοράς από κερδοσκοπία και κατ’ επάγγελμα, που μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο για τις ζωές ανθρώπων.
Την παραμονή των Χριστουγέννων, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά του Βενέτικο, εντοπίσθηκε μικρό πλοιάριο που έπλεε ακυβέρνητο και σε αυτό επέβαιναν λαθρομετανάστες. Το πλοιάριο κινδύνευε άμεσα να βυθισθεί, καθώς έπνεαν ισχυροί άνεμοι και επικρατούσε σφοδρή θαλασσοταραχή. Μετά από πολύωρες προσπάθειες και μάχη με τα κύματα, το πλοιάριο ρυμουλκήθηκε στην Πύλο. Οι επιβαίνοντες σώθηκαν από θαύμα, καθώς οι περισσότεροι ήταν κλειδωμένοι στα αμπάρια, ενώ τα διαμερίσματα του πλοίου είχαν γεμίσει πετρέλαιο από τις δεξαμενές.
Στο πλοίο επέβαιναν 23 Σύροι (14 ενήλικες και 9 παιδιά) και 71 Αφγανοί, εκ των οποίων 40 παιδιά. Ανάμεσά τους και δύο έγκυες. Μαζί ήταν και τρεις Ουκρανοί, οι οποίοι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των υπολοίπων, αποτελούσαν το πλήρωμα και ήταν αυτοί που μαζί με άλλους τους είχαν επιβιβάσει στο πλοίο από απόμερες ακτές της Τουρκίας, με προορισμό την Ιταλία.
 
Ήταν και άλλοι δύο
Σύμφωνα με το δικηγόρο τους Δημήτρη Καούνη, οι τρεις κατηγορούμενοι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι στο πλοίο επέβαιναν άλλα δύο άτομα, τα οποία διέφυγαν με φουσκωτή βάρκα, όταν ξεκίνησε η θαλασσοταραχή. Υποστήριξαν ότι μέσω ίντερνετ ήρθαν σε επαφή με κάποια άτομα που τους υποσχέθηκαν δουλειά στην Ιταλία. Ταξίδεψαν από την Κριμαία στην Τουρκία, όπου επιβιβάσθηκαν σε πλοίο, συνέχισαν το ταξίδι, σταμάτησαν σε λιμάνι της Τουρκίας, όπου και επιβιβάσθηκαν στο πλοίο στο οποίο βρέθηκαν. Στη συνέχεια, όπως σημείωσαν, από ερημική παραλία της Τουρκίας παρέλαβαν τους 94 μετανάστες, για τους οποίους αυτοί δε γνώριζαν.
Επίσης, ισχυρίζονται πως δε γνωρίζουν πλοήγηση και ότι αναγκάσθηκαν να το κάνουν όταν το πλοίο έμεινε ακυβέρνητο και οι άλλοι δύο το εγκατέλειψαν, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους.
Παρά ταύτα, η ιστορία τους δεν έγινε πιστευτή και προφυλακίσθηκαν. 

Της Βίκυς Βετουλάκη