Σε ιδιώτες περνά η ασφάλεια του αεροδρομίου Καλαμάτας


Αποδεσμεύονται αστυνομικές δυνάμεις για τη φύλαξή του

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

Στα χέρια ιδιωτών περνούν οι υπηρεσίες ασφαλείας σχεδόν σε όλα τα περιφερειακά ελληνικά αεροδρόμια τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας πρόκειται να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την εκχώρηση σε ιδιώτες των υπηρεσιών ασφαλείας σε συνολικά 22 περιφερειακά αεροδρόμια.
Η παραχώρηση αυτών των υπηρεσιών θα γίνει με ξεχωριστούς διαγωνισμούς, εκ των οποίων ο πρώτος, που τρέχει ήδη, θα αφορά στα πέντε μεγαλύτερα αεροδρόμια, στα οποία ιδιώτες παρείχαν εδώ και καιρό τις υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά οι συμβάσεις λήγουν. Πρόκειται για τους αερολιμένες Θεσσαλονίκης, Ρόδου, Κέρκυρας, Χανίων και Κω. Ξεχωριστός διαγωνισμός πρόκειται να διεξαχθεί για την ανάθεση των σχετικών υπηρεσιών στον αερολιμένα του Ηρακλείου.
Παράλληλα, στην ΥΠΑ μεταφέρεται, με υπουργική απόφαση, η ευθύνη για την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας σε 16 μικρότερους αερολιμένες, οι οποίοι επίσης βρίσκονται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης.
Στο σκεπτικό της απόφασης σημειώνεται ότι πρόκειται για μία κίνηση που, μεταξύ άλλων, έχει στόχο να αποδεσμεύσει αστυνομικές δυνάμεις από τους ελέγχους ασφαλείας των αερολιμένων.
Ο διαγωνισμός που θα προκηρύξει η ΥΠΑ θα αφορά στα αεροδρόμια Ακτίου, Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Ζακύνθου, Καβάλας, Καλαμάτας, Καρπάθου, Κεφαλληνίας, Λήμνου, Μυκόνου, Μυτιλήνης, Ν. Αγχιάλου, Σάμου, Σαντορίνης, Σκιάθου και Χίου.
Έως τώρα τις υπηρεσίες ασφαλείας παρείχε το υπουργείο Δημοσίας Τάξης, μέσω της Ελληνικής Αστυνομίας. Όμως, η μεταφορά της ευθύνης στην ΥΠΑ σημαίνει ότι η Υπηρεσία θα προχωρήσει σε διαγωνισμό. Το κόστος για την ανάθεση των υπηρεσιών ασφαλείας σε ιδιώτες στα 16 αεροδρόμια υπολογίζεται σε περίπου 7 εκατ. ευρώ και αυτό θα βαρύνει τον προϋπολογισμό της ΥΠΑ.
Οι ιδιώτες που θα επιλεγούν μέσω των διαγωνισμών θα αναλάβουν: α) Τη διεξαγωγή του ελέγχου πρόσβασης και ασφάλειας προσώπων /χειραποσκευών /μεταφερόμενων αντικειμένων και οχημάτων, β) Τη διεξαγωγή του ελέγχου ασφαλείας των αποσκευών (hold baggage), φορτίου ταχυδρομείου, προμηθειών πτήσεων και προμηθειών αερολιμένα που διακινούνται στον αερολιμένα, γ) Τη φύλαξη των εγκαταστάσεων των αερολιμένων με στατικές φυλάξεις ή με τη διεξαγωγή περιπολιών (πεζών και εποχούμενων) στους ελεγχόμενους και μη χώρους των αερολιμένων.

Καταγγελία σύμβασης
Ο χρόνος αποχώρησης της Αστυνομίας από την ασφάλεια των αεροδρομίων αυτών θα καθοριστεί με άλλη υπουργική απόφαση. Για τα πέντε μεγαλύτερα αεροδρόμια ο διαγωνισμός προχωρά και οι συμβάσεις που θα υπογραφούν με τους αναδόχους θα έχουν διετή διάρκεια.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι σε εξέλιξη βρίσκεται και διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση των αερολιμένων αυτών, στις προδιαγραφές του διαγωνισμού αναφέρεται ότι η ΥΠΑ διατηρεί το δικαίωμα καταγγελίας της συμβατικής σχέσης σε περίπτωση παραχώρησης ενός ή περισσότερων από τους υπόψη αερολιμένες, προ της λήξης των σχετικών συμβάσεων, εάν ο παραχωρησιούχος δε συναινεί στη μεταβίβαση της συμβατικής σχέσης από την ΥΠΑ σε αυτόν.