Στις ευάλωτες περιοχές στην αιθαλομίχλη και η Καλαμάτα

Στις ευάλωτες περιοχές στην αιθαλομίχλη και η Καλαμάτα

Έκπτωση 70% στο οικιακό τιμολόγιο για καταναλώσεις που φθάνουν τις 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, δηλαδή ένα μέσο νοικοκυριό, περιλαμβάνει η κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφηκε σήμερα για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης, από τα υπουργεία Οικονομικών, Υγείας και Περιβάλλοντος.

Στους περίπου 500.000 που έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο θα παρέχεται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα για διπλάσιο αριθμό ημερών απ’ όσες διαρκούν τα μέτρα. Η ρύθμιση θα καλύψει την μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών της ΔΕΗ ενώ αφορά μόνο στο ανταγωνιστικό κόστος της ενέργειας, όχι δηλαδή στις υπόλοιπες χρεώσεις όπως είναι οι φόροι και το Τέλος Ανανεώσιμων Πηγών, που διαμορφώνουν το σύνολο ενός λογαριασμού.

Ευάλωτες περιοχές στο τοξικό νέφος της αιθαλομίχλης σύμφωνα με το Mega είναι οι Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λάρισα, Τρίκαλα, Κοζάνη, Τρίπολη, Πάτρα, Καλαμάτα και Φλώρινα.

Παρά τους κινδύνους που κρύβει το νέφος της αιθαλομίχλης, μεγαλώνουν οι πωλήσεις των προϊόντων της εναλλακτικής μορφής θέρμανσης, όπως τα ξύλα. Από την πλευρά τους οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου καθώς όπως λένε οι επιπτώσεις από την αιθαλομίχλη μπορεί να είναι μακροπρόθεσμες όμως είναι πολύ σημαντικές για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού.

Σαφής είναι ο υπ. Οικονομικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Βήμα της Κυριακής, ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. “Στη συγκεκριμένη συγκυρία το επίδομα θέρμανσης είναι η βέλτιστη λύση και όχι η μείωση φόρου. Πιστέψτε με η καλύτερη λύση είναι να δοθεί στοχευμένο επίδομα θέρμανσης. Γι’ αυτό δίνεται απευθείας και ολόκληρο σε αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη” τονίζει ο κ. Στουρνάρας.

Οι έμποροι υγρών καυσίμων από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι οι πολίτες προμηθεύονται μεν πετρέλαιο αλλά σε μικρές ποσότητες.

Την ικανοποίησή του για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ και προτείνει εφαρμογή συστήματος χρονοχρέωσης για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης από νοικοκυριά, και επιτάχυνση της καταβολής του επιδόματος.