Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από εργαζομένους και γιατρούς του ΕΟΠΥΥ χθες στην Καλαμάτα (φωτογραφίες & βίντεο)


Για τα κακώς γενόμενα στο χώρο της υγείας μίλησαν χθες το απόγευμα όλοι όσοι έλαβαν το λόγο, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που διοργάνωσαν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ) Καλαμάτας, στο κτήριο της οδού Πλάτωνος.
Με αφορμή δε την απόσυρση της επιβάρυνσης των 25 ευρώ στα νοσοκομεία, εκφράστηκε η άποψη να αποσυρθούν και οι λοιπές επιβαρύνσεις (το 1 ευρώ για κάθε συνταγογράφηση, το 15% συμμετοχή στις εξετάσεις, η αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα).
Η συγκέντρωση έγινε προκειμένου να ματαιωθεί το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ, να αποσυρθούν οι μέχρι τώρα επιβαρύνσεις, να υπάρξει υγειονομική φροντίδα στους ανασφάλιστους, αναβάθμιση και πλήρης λειτουργία, εξοπλισμός και στελέχωση των σταθερών δομών του ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ) και των εργαστηρίων του.
Σε αυτή συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειακός σύμβουλος Νικ. Πατσαρίνος, η πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Νικολίνα Λέκκα, ο Ευάγ. Μάινας εκ μέρους της Επιτροπής Αλληλεγγύης Καλαμάτας, ο Παν. Κουφαλάκος από το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ, ο Παν. Κάτσαρης εκ μέρους του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», ο πρόεδρος της Ένωσης Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας Μαν. Μάκαρης, υπάλληλοι της εφορίας, καθηγητές και άλλοι.
Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε χθες, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ παρατείνουν την απεργία τους έως τις 17 Ιανουαρίου, μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους.
Τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται από το προσωπικό ασφαλείας.
Πάντως, αύριο αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή που θα ρυθμίζει τις διαδικασίες μετατροπής του ΕΟΠΥΥ από αγοραστή και πάροχο μόνο σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας.
Στο νομοσχέδιο θα καθορίζονται, επίσης, οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες της διαθεσιμότητας- κινητικότητας και της μεταφοράς των εργαζομένων από τον ΕΟΠΥΥ στις υγειονομικές περιφέρειες.

http://youtu.be/huZf1fTj1lw

http://youtu.be/BdKUGQsN9ZA