Φ. Γεννηματά «Ψάχνουμε προγράμματα για την ένταξη των έργων του αεροδρομίου Καλαμάτας»


Την ένταξη των έργων υποδομής του αεροδρομίου Καλαμάτας σε ευρωπαϊκά προγράμματα θα επιδιώξει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με όσα αναφέρει η κα Φώφη Γεννηματά σε απάντησή της ως αναπληρώτρια υπουργός στο βουλευτή Μεσσηνίας, Θανάσης Πετράκο, μετά από σχετική του ερώτηση.
Σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομής, η κα Γεννηματά σημειώνει ότι έχει ολοκληρωθεί η μελέτη ενίσχυσης του διαδρόμου και του παραλλήλου τροχοδρόμου, η δε μελέτη κατασκευής νέου πύργου ελέγχου είναι υπό εκπόνηση.
Ως προς την παραχώρηση εκτάσεων, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει ζητήσει την παραχώρηση:
-έκτασης που βρίσκεται δυτικά του δαπέδου στάθμευσης πολιτικών αεροσκαφών και νότια του λοξού τροχοδρόμου που συνδέει τον παράλληλο τροχόδρομο με το δάπεδο στάθμευσης.
-του δαπέδου στάθμευσης των πυροσβεστικών αεροσκαφών PZL και περιοχής γειτνιάζουσας νότια, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για μακρά παραμονή αεροσκαφών Γενικής Αεροπορίας, με αποδέσμευση αντιστοίχων χώρων από το υπάρχον δάπεδο στάθμευσης πολιτικών αεροσκαφών.
Επίσης, αναφέρει ότι η Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη απαντήσει στην ΥΠΑ ότι τμήμα της περιοχής δυτικά του δαπέδου στάθμευσης βρίσκεται εντός της επιφάνειας περιορισμού εμποδίων. Λόγω, μάλιστα, της αναμονής πλήρους ανακατασκευής του διαδρόμου, ο παράλληλος τροχόδρομος θα χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ως διάδρομος και, επομένως, οι περιορισμοί στον εν λόγω χώρο θα είναι αυστηρότεροι. Πέραν τούτου, το θέμα παραμένει μέχρι σήμερα εκκρεμές και υπό διευθέτηση μεταξύ Πολεμικής Αεροπορίας και ΥΠΑ.
Τέλος, η Πολεμική Αεροπορία δεν επέτρεψε την παραχώρηση  της περιοχής του δαπέδου PZL και της γειτνιάζουσας έκτασης, επειδή, αφενός, βρίσκεται εντός επιφανείας περιορισμού εμποδίων και, αφετέρου, γειτνιάζει με στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τίθενται ζητήματα ασφαλείας.