«Χαράτσι» από 50 έως 100 ευρώ στους πολίτες για τα σκουπίδια

«Χαράτσι» από 50 έως 100 ευρώ στους πολίτες για τα σκουπίδια

Έρχεται αύξηση δημοτικών τελών
 
Πρόστιμα από την Ε.Ε. για τις παράνομες χωματερές και «τέλος ταφής» στο Δημόσιο
 
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 
Με κανέναν τρόπο δε θέλουν οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας να πάνε στις δημοτικές εκλογές και να επικρέμεται στο κεφάλι τους η δαμόκλειος σπάθη της «γενναίας» αύξησης των δημοτικών τελών, σύμφωνα, τουλάχιστον, με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας χθες.
Εκτός από τους υποψήφιους δημάρχους, τα πραγματικά θύματα σ’ αυτή την ιστορία είναι οι πολίτες που θα δουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό να… βαραίνει περισσότερο.
Σύμφωνα, λοιπόν, με δημοσιεύματα, από 1ης Ιανουαρίου 2014, με βάση κοινοτική οδηγία και την ελληνική νομοθεσία, οι οργανισμοί (δηλαδή οι Δήμοι) ή οι επιχειρήσεις που διαθέτουν σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) δημοτικά απόβλητα και απόβλητα από κατασκευές και κατεδαφίσεις, χωρίς να έχουν προηγηθεί εργασίες επεξεργασίας, επιβαρύνονται με ειδικό τέλος ταφής 35 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων που διατίθεται, το οποίο αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο έως του ποσού των 60 ευρώ ανά τόνο.
Το Δικαστήριο, δε, των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ετοιμάζει «καμπάνα» εις βάρος της Ελλάδας, με επιβολή εφάπαξ προστίμου ύψους 28 εκατ. ευρώ και δεκαπλασιασμό του ημερήσιου προστίμου σε ύψος 71.193 ευρώ. Το πρόστιμο θα πληρωθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό ή, στην καλύτερη περίπτωση, έπειτα από διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, θα περικοπεί από κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Δηλαδή, σε κάθε περίπτωση θα επιβαρύνει αμέσως ή εμμέσως τους φορολογούμενους πολίτες.
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, συνεχίζεται το σίριαλ της μετάθεσης ευθυνών μεταξύ κεντρικής διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για τις μεγάλες καθυστερήσεις εφαρμογής του σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων και το άγος των παράνομων χωματερών.
Το ειδικό τέλος ταφής θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα και υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται από 50 έως 100 ευρώ το χρόνο για κάθε νοικοκυριό, το οποίο θα πληρώσουν οι πολίτες μέσω των δημοτικών τελών
«Θα εφαρμοστεί, όταν θα βγει η σχετική κοινή υπουργική απόφαση» απάντησε χθες σε δημοσιογράφους ανώτατη πηγή του ΥΠΕΚΑ, σε ερωτήσεις για το τέλος ταφής απορριμμάτων, που είναι ήδη νομοθετημένο και θα επιβαρύνει τους Δήμους της χώρας και, κατ’ επέκταση, τους πολίτες επιπλέον με συνολικά 160 εκατομμύρια ευρώ το 2014, στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Το ΥΠΕΚΑ φαίνεται να αντιμετωπίζει την ενεργοποίηση του νέου τέλους ως μέσον πίεσης προς τους Δήμους, συνδέοντας την εφαρμογή του με τις ανοιχτές υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις παράνομες χωματερές, όπως επίσης με τις τοπικές αντιδράσεις απέναντι στην προώθηση των νέων διαγωνισμών ύψους 2 δισ. ευρώ στις 13 περιφέρειες της χώρας για τη διαχείριση και εκμετάλλευση των απορριμμάτων από ιδιώτες, με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ.
Από το ΥΠΕΚΑ, πάντως, αναφέρουν ότι η κεντρική διοίκηση έχει εξασφαλίσει θεσμικές και οικονομικές προϋποθέσεις για τη διαχείριση των σκουπιδιών, αποδίδοντας ευθύνες για τα προβλήματα και τις εμπλοκές του σχεδιασμού στην Αυτοδιοίκηση και σε τοπικές αντιδράσεις. Επίσης αναφέρεται ότι με το επιχείρημα πως υπάρχουν ανοιχτές πληγές αλλά έχει γίνει πρόοδος στο συγκεκριμένο τομέα, η Ελλάδα θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει τις νέες «ευρωκαμπάνες» και να αποφύγει τα πρόστιμα.