5,7 εκατ. ευρώ για τόκους υπερημερίας στην Κοινοπραξία “Μορέας Α.Ε.” !


Επειδή η Πολιτεία καθυστέρησε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

«Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων». Ο αφορισμός ανήκει στον Άγγλο ποιητή και συγγραφέα, Σάμιουελ Τζόνσον. Όσοι το κάνουν, χρησιμοποιούν τον πατριωτισμό ως όχημα είτε για να πλουτίσουν εις βάρος του ελληνικού λαού είτε για να εξυπηρετήσουν διαφόρων ειδών συμφέροντα..
Το θράσος τους είναι, δε, τόσο μεγάλο, που εκτοξεύουν με περισσή ευκολία κατηγορίες για μειοδοσία, ενδοτικότητα και ό,τι άλλο εναντίον όσων υποστηρίζουν ότι επί της ουσίας οι – ανά τη χώρα- αυτοκινητόδρομοι- που κατασκευάζονται- εξυπηρετούν πρώτα τις ανάγκες των εργολάβων και μετά τις όποιες ανάγκες της χώρας, φροντίζοντας, βεβαίως, στο μεσοδιάστημα να εξαφανίσουν, ως μη παραγωγική, κάθε σκέψη για εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.
Για παράδειγμα: Τι μπορεί να κάνει το Δημόσιο με 5,7 εκατομμύρια ευρώ; Πολλά. Μπορεί να καλύψει, αν θέλει, για περισσότερο από δύο χρόνια τους πόρους που χρειάζεται κάποιος Δήμος, ιδιαίτερα οι μεγάλοι πληθυσμιακά, για να λειτουργήσουν όλες οι κοινωνικές του δομές (περίπου 2 εκατ. ευρώ ετησίως). Μπορεί να καλύψει το ετήσιο κόστος του υγειονομικού υλικού που χρειάζονται δύο νοσοκομεία για παιδιά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ή να κατασκευάσει τρία νέα σχολεία (τόσο κοστίζει η ανέγερση δύο νέων και η επέκταση μιας υφιστάμενης σχολικής μονάδας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στους νομούς της περιφερειακής Ελλάδας, με στοιχεία 2013).
Σε κάθε περίπτωση, οι ανάγκες, δεδομένης της συγκυρίας, είναι μεγάλες. Γεγονός που αναδεικνύει τον παραλογισμό της σπατάλης 5,7 εκατ. ευρώ σε τόκους υπερημερίας, επειδή η Πολιτεία καθυστέρησε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την κοινοπραξία Μορέας Α.Ε. (διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας και Λεύκτρου – Σπάρτης).
Σύμφωνα, με ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου στην «Καθημερινή», με σχετική απόφαση του υπουργείου Υποδομών, που υπεγράφη την τελευταία ημέρα του έτους, ο Μορέας προσέφυγε δύο φορές στη διαιτησία, διεκδικώντας την καταβολή 5,7 εκατ. ευρώ «για τόκους υπερημερίας λόγω της εκπρόθεσμης καταβολής μέρους της δεύτερης και τρίτης δόσης της χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου στον παραχωρησιούχο Μορέας Α.Ε.» και «για τόκους υπερημερίας λόγω καθυστέρησης επιστροφής πιστωτικών υπολοίπων ΦΠΑ έως τις 18/1/2012».
Η καταβολή «τσουχτερών» τόκων υπερημερίας, σε περίπτωση καθυστέρησης των πληρωμών, προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης.