Xorafaki.gr, μια νέα πρόταση για όποιον θέλει να ασχοληθεί με τη γεωργία


Συμβουλευτική υπηρεσία μέσω διαδικτύου και, μάλιστα, για ζητήματα που αφορούν στη γεωργία; Υπό άλλες περιπτώσεις και συνθήκες θα ακουγόταν παράξενο, αλλά να που τελικά είναι πραγματικότητα. Ο καθένας που ενδιαφέρεται μπορεί, μέσω του υπολογιστή του, να έλθει σε επαφή με μια συγκεκριμένη σελίδα και από εκεί, ακολουθώντας τις οδηγίες που θα του δοθούν, να φτάσει στο σημείο να διεκδικεί την τυποποίηση ή και την εξαγωγή των προϊόντων του.
Το πρωτοποριακό του πράγματος είναι πως η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κάθε ενδιαφερομένου. Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα λάβει μια σειρά ερωτήσεων, δομημένων με τέτοιον τρόπο ώστε να χαρτογραφήσει ακριβώς τις ανάγκες και τις προσδοκίες του. Οι πληροφορίες του βοηθούν τα στελέχη να αγκαλιάσουν την ιδέα του, να θέσουν το πλαίσιο που εκείνος θέλει και μπορεί να κινηθεί. Αυτός είναι και ο λόγος που χρειάζονται δείγμα εδάφους από το χωραφάκι του, για να εξετάσουν με ακρίβεια τις ιδιαίτερες ανάγκες της γης του. Από τη στιγμή που στέλνονται οι πληροφορίες, μια μεγάλη ομάδα γεωπόνων, οικονομολόγων και επιστημόνων τροφίμων ενεργοποιείται. Αναλύει τα δεδομένα και «χτίζει» την καλύτερη δυνατή και πιο κερδοφόρα λύση.
Τα τελευταία χρόνια, όπως διαβάσαμε και στην αντίστοιχη ιστοσελίδα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι απευθύνονται στη Lotus Business Consulting ψάχνοντας να βρουν τρόπους να ασχοληθούν αποδοτικότερα με τη γη και τα προϊόντα τους. Υπάρχουν, επίσης, πολλοί που δεν ξέρουν πώς να ξεκινήσουν ή επενδύουν πάνω σε λάθος βάσεις και προσδοκίες.
Η όλη φιλοσοφία βασίζεται στην παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, με γνώμονα την αειφορία του περιβάλλοντος και το μέγιστο όφελος τον ενδιαφερόμενο. Η εταιρεία έλαβε την απόφαση να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες όχι μόνο σε πελάτες με μεγάλες εκτάσεις και υψηλό budget, αλλά σε όσους ενδιαφέρονται για τη γη τους. Η τεχνογνωσία της ήταν αναγκαίο να γίνει εύκολα προσβάσιμη σε όλους και κατανοητή για κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί ξανά με τη γεωργία.
Το xorafaki.gr, γιατί περί αυτού πρόκειται, είναι προϊόν αυτής της απόφασης. Με την επιλογή νέων μέσων ξεπεράστηκαν οι απαιτήσεις της παραδοσιακής συμβουλευτικής διαδικασίας που απαιτεί τη φυσική παρουσία του ενδιαφερόμενου στα γραφεία και μερικά ταξίδια στα χωραφάκια του.
Η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι μια υπηρεσία «παιδί» της Lotus Business Consulting, συμβουλευτικής εταιρείας που ασχολείται από το 2000 με τον αγροδιατροφικό τομέα και μετρά μόλις ένα χρόνο ζωής, σύμφωνα με όσα είπε, μιλώντας στο «Θάρρος», η πρόεδρός της και εμπνεύστρια του xorafaki.gr, Γιούλη Δοξανάκη.
Η εταιρεία είναι πιστοποιημένη κατά το διεθνές πρότυπο ποιότητας ISO 9001:2008 και περιβαλλοντικής διαχείρισης ISO 14001:2004.
 
-Πώς προέκυψε και πότε το xorafaki; Είστε πρωτοπόροι σε αυτό που κάνετε ή έχουν προηγηθεί ανάλογες προσπάθειες;
Το χωραφάκι είναι μια online συμβουλευτική υπηρεσία που βοηθά κάποιον στα πρώτα και τα επόμενα βήματά του, από την καλλιέργεια έως την παραγωγή, τη διάθεση, ακόμα και την τυποποίηση και την εξαγωγή των προϊόντων του. Επίσης, ενημερώνει (κυρίως) το νέο αγρότη με σχετικά θέματα που τον αφορούν. Τα τελευταία δύο χρόνια μας πλησίαζε κόσμος που ήθελε πρακτικούς τρόπους να αξιοποιήσει τη γη του. Κάναμε πολλά πιλοτικά πραγματικά παραδείγματα, προκειμένου να καταλήξουμε στη σωστή φόρμουλα που έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για το χρήστη της υπηρεσίας. Τον Ιανουάριο του 2013 πήρε μορφή το www.xorafaki.gr. Το να δίνεις συμβουλευτικές υπηρεσίες μέσω ίντερνετ είναι διαδεδομένο στο εξωτερικό. Δεν έχει πέσει, όμως, στην αντίληψή μου κάτι αντίστοιχο με το xorafaki.gr στην ελληνική αγορά.
 
-Πόσοι άνθρωποι και ποιων ειδικοτήτων συμμετέχουν;
Το xorafaki.gr είναι παιδί της Lotus Business Consulting, συμβουλευτικής εταιρείας που ασχολείται από το 2000 με τον αγροδιατροφικό τομέα. Η ίδια μόνιμη ομάδα που δουλεύει πολύπλοκα projects μεγάλης κλίμακας κι αποτελείται από γεωπόνους, τεχνολόγους τροφίμων, οικονομολόγους, ανθρώπους με εμπειρία από την αγορά, ασχολείται αποκλειστικά και με το χωραφάκι του καθενός. Επίσης, ανάλογα με τα ιδανικά για την περίπτωση σενάρια καλλιεργειών που προτείνονται, επιστρατεύονται οι αντίστοιχοι εξωτερικοί συνεργάτες, που είναι ειδικοί σε αυτές τις καλλιέργειες.
Στο μόνιμο προσωπικό της Lotus Business Consulting βρίσκει κάποιος κορυφαίους γεωτεχνικούς (γεωπόνους, τεχνολόγους τροφίμων), οικονομολόγους, ειδικούς συμβούλους εκπαίδευσης και marketing. Αυτό το πολύπλευρο μείγμα διαφορετικών εξειδικευμένων γνώσεων και εμπειρίας είναι καθοριστικό στο γιατί το xorafaki.gr προσφέρει ολοκληρωμένες, αποτελεσματικές, οικονομικά συμφέρουσες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

-Πόσοι άνθρωποι έχουν ζητήσει τη βοήθειά σας; Υπάρχουν σε αυτούς κάποιοι από τη Μεσσηνία; Υπάρχουν αποτελέσματα από αυτούς που απευθύνθηκαν σε σας;
Στους 12 μήνες λειτουργίας μας είμαστε σε επικοινωνία με περισσότερα από 550 άτομα που θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με την αγροτική παραγωγή. Υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη κοινότητα ατόμων (περίπου 5.000 αυτή τη στιγμή) με τα οποία επικοινωνούμε μέσω social media και e-mail, και συζητάμε τις απόψεις και τις ιδέες τους. Το site μας δέχεται περίπου 10.000 νέες επισκέψεις το μήνα. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε μήνα. Τα άτομα αυτά είναι από όλη την Ελλάδα και από την περιοχή της Μεσσηνίας.
 
-Ποιο είναι το κόστος συμμετοχής για όποιον ζητήσει τη βοήθειά σας; 
Ο χρήστης του site κάνει δύο βήματα. Αφού αγοράσει την υπηρεσία που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του, συμπληρώνει online ένα ερωτηματολόγιο, που δίνει όλες τις απαντήσεις που χρειάζονται οι ειδικοί του xorafaki.gr. Το δεύτερο βήμα του χρήστη είναι να στείλει χώμα από τη γη του, ώστε να γίνει η εδαφολογική ανάλυση (45 ευρώ κάθε ανάλυση). Από το συνδυασμό των δύο, προκύπτει η εξατομικευμένη μελέτη που παίρνει ο χρήστης στα χέρια του, η οποία στοιχίζει συνολικά 300 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του κόστους του ΦΠΑ).
Η μελέτη δεν είναι μόνο γεωπονικού χαρακτήρα. Ταυτόχρονα με το τι πρέπει να κάνεις βήμα βήμα και τις τεχνικές καλλιέργειας, εξετάζουμε τις δυνατότητες εμπορικής διάθεσης του προϊόντος σου, προκειμένου να καλλιεργήσεις κάτι που μπορείς να πουλήσεις. Κάνουμε ρεαλιστική οικονομική ανάλυση πενταετίας για κάθε περίπτωση, ώστε ο χρήστης του site να ξέρει ακριβώς τα κόστη και τα έσοδα που πρόκειται να έχει και τον φέρνουμε σε επαφή με άτομα που μπορούν να απορροφήσουν τη σοδειά όταν θα είναι έτοιμη.
 
-Είστε ικανοποιημένη από τη μέχρι τώρα πορεία του εγχειρήματος;
Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη με την πορεία του site. Μας εξέπληξε ο μεγάλος αριθμός των ατόμων που έδειξαν ενδιαφέρον για την υπηρεσία. Πολλοί χρήστες της υπηρεσίας μας ενδιαφέρονται για αρχή να ασχοληθούν με το χωράφι τους παράλληλα με τη μόνιμη εργασία τους, αναζητώντας πρόσθετο εισόδημα. Από το Σεπτέμβριο και μετά έχουν εμφανιστεί αρκετοί που θέλουν να γίνουν επαγγελματίες αγρότες, είναι ενημερωμένοι και θέλουν προσεκτικά να σχεδιάσουν τα πρώτα τους βήματα, να βάλουν τις σωστές βάσεις στο νέο τους εγχείρημα. 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου