Αναγγελία Μαργέλη σε Άρειο Πάγο σχετικά με τη λειτουργία των ΜΚΟ

Αναγγελία Μαργέλη σε Άρειο Πάγο σχετικά με τη λειτουργία των ΜΚΟ

Ζητεί διερεύνηση και καταλογισμό αξιόποινων πράξεων
 
Σε αναγγελία – αίτηση για διερεύνηση και καταλογισμό αξιόποινων πράξεων σχετικά με τη λειτουργία των ΜΚΟ και τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, ενώπιον της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, προέβη ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κωνσταντίνος Αλεξ. Μαργέλης.
Όπως αναφέρει: «Κύριε εισαγγελέα, τις τελευταίες ημέρες εμβρόντητη η ελληνική κοινωνία πληροφορείται από τα ΜΜΕ για την ύπαρξη απίθανων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), με απίθανα ονόματα και για πολλά απίθανα έργα, που αφορούσαν από την αποναρκοθέτηση περιοχών μέχρι την προστασία σπάνιων ειδών του ζωικού βασιλείου.
Είναι γνωστό ότι οι ΜΚΟ είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει σε πολλές χώρες. Υποτίθεται ότι δημιουργούνται προκειμένου να καλύψουν τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού. Είναι στοχευμένες σε συγκεκριμένες ενέργειες και προσπαθούν να βοηθήσουν σε μια σειρά από θέματα ευαίσθητα και στα οποία δεν μπορεί πάντα να βοηθήσει το κράτος. Υπάρχουν αρκετές καλές και άξιες ΜΚΟ, οι οποίες επιτελούν σημαντικό έργο. Χρησιμοποιούν τα κονδύλια που παίρνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα αυξάνουν με χορηγίες από ιδιώτες και συμβάλλουν στην επίλυση ουσιαστικών προβλημάτων.
Προκύπτει, όμως, ότι δημιουργήθηκαν και δεκάδες ΜΚΟ οι οποίες δεν είχαν σκοπό τη φιλανθρωπία, αλλά τη ρεμούλα. Ήταν κλασικά παραδείγματα του μεταπολιτευτικού μοντέλου, της αδιαφάνειας, της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα. Από τον κρατικό αξιωματούχο μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο.
Με βάση τα πρόσφατα δημοσιεύματα είναι εύκολο να διαπιστωθεί πως πολλές από τις ΜΚΟ δεν εκπλήρωσαν ποτέ το έργο τους. Είναι τόσο απίθανες που προκαλούν ακόμη και την κοινή λογική.
Ορισμένοι πρέπει να λογοδοτήσουν τώρα ενώπιον των δικαστηρίων. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές πόσα χρήματα των φορολογουμένων έκαναν φτερά, αλλά σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων, πρόκειται για διψήφιους αριθμούς εκατομμυρίων ευρώ. Οι ΜΚΟ, προφανώς, έγιναν πλυντήριο για ξέπλυμα χρήματος. Έγιναν πεδίο παράνομου πλουτισμού, αλλά και προβολής και κοινωνικής ανέλιξης. Αντί για αθόρυβη και τίμια δουλειά μετατράπηκαν σε όργανα συγκεκριμένων συμφερόντων που καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα.
Είναι προφανές ότι οι υπεύθυνοι-διαχειριστές των ΜΚΟ δεν υπέγραφαν και δεν έπαιρναν μόνοι τους τα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάποιοι αποφάσιζαν, κάποιοι υπέγραφαν και ακολούθως κάποιοι ενέκριναν. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν όνομα και επώνυμο και σίγουρα συναποτελούν με τη δομή και τη δράση τους την έννοια της εγκληματικής οργάνωσης που συνευθύνεται, εκτός των άλλων, για την υπερχρέωση της χώρας και ακολούθως πρέπει να διερευνηθεί για όλους τους εμπλεκόμενους και το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Λόγω των ανωτέρω, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας ζητεί την παρέμβασή σας, προκειμένου να αποφευχθεί μία- συνήθης για τα ελληνικά δεδομένα- διεκπεραιωτική διαδικασία και να πραγματοποιηθεί, επιτέλους, μια ουσιαστική και ενδελεχής διερεύνηση όσων καταγγέλλονται, προκειμένου να αναζητηθούν και να καταλογιστούν ευθύνες, από όπου και αν αυτές προκύπτουν.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, κατ’ άρθρο 90 Δικηγορικού Κώδικα, έχει κατά τα ανωτέρω ιδιαίτερο ενδιαφέρον και παρακολουθεί την έκβαση των υποθέσεων που συνταράσσουν ολόκληρο τον ελληνικό λαό και η παρούσα αποτελεί κατά νόμο αναγγελία- αίτηση».