Απομάκρυνση της νεκρής φάλαινας μήκους 10.5 μέτρων (φωτογραφίες)

Απομάκρυνση της νεκρής φάλαινας μήκους 10.5 μέτρων (φωτογραφίες)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας, του Λιμενικού και του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «ΠΕΛΑΓΟΣ» για την απομάκρυνση της τεράστιας φάλαινας που ξεβράστηκε το περασμένο Σάββατο στην Αγία Κυριακή.
Ο αρσενικός ενήλικας φυσητήρας, μήκους 10.5 μέτρων και βάρους γύρω στους 5 με 6 τόνους, που εντοπίστηκε από κάτοικο της περιοχής στα βράχια βόρεια από το γραφικό λιμάνι της Αγίας Κυριακής, ήταν χτυπημένος σε τρία σημεία, προφανώς από προπέλα πλοίου, και ήδη βρισκόταν σε αποσύνθεση, γεγονός που δείχνει ότι είχε θανατωθεί προ καιρού.
Άμεσα ειδοποιήθηκε το Λιμενικό και ο Δήμος Τριφυλίας, που με τη σειρά τους ενημέρωσαν σχετικά και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών.
Χθες, κι ενώ το κήτος βρισκόταν σε πλήρη αποσύνθεση, έσπευσαν στην περιοχή δύο ερευνητές του Ινστιτούτου για να εξετάσουν την άτυχη φάλαινα και να συλλέξουν ευρήματα που θα φανούν χρήσιμα και για τα ακριβή αίτια θανάτωσής της, αλλά και γενικότερα στις επιστημονικές έρευνες και μελέτες που εκπονούν για την προστασία των κητωδών.

Του Ηλία Γιαννόπουλου