Δάνειο 1,220 εκατ. ευρώ για πολεοδομικές μελέτες συζητά ο Δήμος Καλαμάτας

Δάνειο 1,220 εκατ. ευρώ  για πολεοδομικές μελέτες συζητά ο Δήμος Καλαμάτας

 
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 
Στην απόφαση λήψης δανείου 1,220 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταλήξει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης πολεοδομικών μελετών.
Οι όροι που θα τεθούν προς έγκριση είναι οι εξής: Η διάρκεια εξόφλησης του δανείου θα είναι έως 300 μήνες από τη σύναψή του, οι καταβαλλόμενες δόσεις θα είναι μηνιαίες, το επιτόκιο χορήγησης θα μπορεί να είναι σταθερό ή κυμαινόμενο, σε περίπτωση δανεισμού από τράπεζα η ελάχιστη περίοδος χάριτος θα είναι 12 μήνες, το κάθε φορά υπόλοιπο του δανείου θα καθίσταται ληξιπρόθεσμο και απαιτητό μόνο σε περίπτωση μη καταβολής τριών δόσεων, θα επιτρέπεται η πρόωρη μερική ή ολική αποπληρωμή του δανείου χωρίς συνέπειες, οι ασφάλειες – εγγυήσεις προς διασφάλιση της αποπληρωμής του δανείου θα είναι οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία και δε θα προβλέπονται ποινικές ρήτρες σε βάρος του Δήμου, ούτε θα περιέχονται στη δανειακή σύμβαση όροι που έχουν κριθεί από τη νομολογία, παράνομοι και καταχρηστικοί.
Το δάνειο αφορά στα έξοδα για τις μελέτες:
-Ανατολική Παραλία Καλαμάτας: Πολεοδομική μελέτη της περιοχής Ανατολικής Παραλίας, που ορίζεται προς ανατολάς από το δυτικό όριο της πολεοδομικής μελέτης Παραλίας Βέργας, προς δυσμάς από τη διαμορφωμένη οδό Κρήτης στο ανατολικό όριο της ιδιοκτησίας Σταύρου Παπαδόπουλου, νότια από την οδό Ναυαρίνου και βόρεια από την προτεινόμενη από το εγκεκριμένο ΓΠΣ επέκταση της οδού Κρήτης. Η περιοχή, εκτάσεως 410 στρεμμάτων, προορίζεται από το εγκεκριμένο ΓΠΣ για χρήσεις τουρισμού και αναψυχής και επιβάλλεται η πολεοδόμησή της. Για την περιοχή υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για δραστηριότητες που αφορούν στον τουρισμό, την αναψυχή και τις υπηρεσίες εστίασης.  
-Πρώην Δυτική ΖΕΠ, πλησίον Πλακωτών: Πολεοδομική μελέτη της περιοχής της πρώην δυτικής ΖΕΠ. Πρόκειται για περιοχή που αρχικά είχε προταθεί με το ΓΠΣ του 1986 ως Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας και βρίσκεται μεταξύ του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης της δυτικής και της βόρειας συνοικίας και της περιοχής Πλακωτά. Μετά την παρέλευση πενταετίας από την κύρωση του ΓΠΣ η ζώνη αυτοδίκαια αποχαρακτηρίστηκε λόγω μη υλοποίησής της. Η περιοχή, παρότι προβλέπεται να πολεοδομηθεί, παραμένει εκτός σχεδίου, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησής των ακινήτων που βρίσκονται σε αυτήν. 
Προωθείται, όπως προτείνεται με το ισχύον ΓΠΣ, η πολεοδόμησή της, εμβαδού 270 στρεμμάτων. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για τις μελέτες πολεοδόμησης και πράξης εφαρμογής και όλες τις προαπαιτούμενες μελέτες και το κόστος υπολογίζεται στις 270.000 ευρώ
Πράξη Εφαρμογής Παραλίας Βέργας: Η περιοχή έχει επιφάνεια 1.315 στρεμμάτων περίπου. Μετά την επανέγκριση του σχεδίου πόλης θα πρέπει να συνταχθεί η πράξη εφαρμογής. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της εκπόνησης πράξης εφαρμογής. Ο Δήμος έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες επανέγκρισης του σχεδίου πόλης. Ήδη συντάσσονται οι μελέτες των ρεμάτων και οι απαιτούμενες γεωλογικές μελέτες και σύντομα θα επανεγκριθεί το ρυμοτομικό σχέδιο. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για αξιοποίηση των ακινήτων για α΄ και β΄ κατοικία, καθώς και για εμπορική και τουριστική εκμετάλλευση.
Το προϋπολογιζόμενο κόστος της πράξης εφαρμογής ανέρχεται σε 290.000 ευρώ.       
Πράξη Εφαρμογής Μικρής Μαντίνειας: Αφού εκδοθεί και δημοσιευθεί σε ΦΕΚ το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την έγκριση του σχεδίου πόλης, θα πρέπει να συνταχθεί η πράξη εφαρμογής για την περιοχή, έκτασης 1.125 στρεμμάτων, ώστε ο Δήμος Καλαμάτας να εξασφαλίσει τους κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους που προβλέπονται και οι ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους.
Το προϋπολογιζόμενο κόστος της πράξης εφαρμογής ανέρχεται σε 250.000 ευρώ.