«Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή»

«Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή»

Το σκεπτικό των δύο ανακριτριών για την άρση ασυλίας των βουλευτών 
 
Θέμα νομιμότητας της λειτουργίας του κόμματος της Χρυσής Αυγής θέτουν εμμέσως οι ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου στο πορισματικό παραπεμπτικό τους προς τη Βουλή.
Υιοθετούν πλήρως αρθρογραφία, που τονίζει ότι «πρωταρχική προϋπόθεση για την υπόσταση και λειτουργία ενός πολιτικού κόμματος είναι να εξυπηρετεί τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος…».
Επισημαίνουν, αναφερόμενες πάντα στην αρθρογραφία, ότι «δεν μπορεί να προστατεύεται το κόμμα, που με το μανδύα του πολιτικού κόμματος έχει ως επιδίωξη τη χρήση σωματικής ή ένοπλης βίας, την εκτόξευση απειλών κατά της ανθρώπινης ζωής κ.λπ.».
Με καταθέσεις, έγγραφα και ντοκουμέντα από βίντεο και μηνύματα κινητών τηλεφώνων, οι δύο ανακρίτριες, στις 190 σελίδες του παραπεμπτικού πορίσματός τους, περιγράφουν όλους τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής ως μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης με σαφή ρόλο, ιεραρχία και «καθετοποιημένη» διαδικασία, που κατευθύνουν και καθοδηγούν βίαιες και εγκληματικές ενέργειες σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.
Παράλληλα, σε σελίδα του παραπεμπτικού, μέσω άρθρου δύο έγκριτων νομικών, εμμέσως αναφέρουν ότι «η οργάνωση, υπό το μανδύα πολιτικού κόμματος, δεν μπορεί να προστατεύεται, όταν έχει στόχο τη χρήση σωματικής ή ένοπλης βίας…».
Με τον τρόπο αυτό, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, οι δύο ανακρίτριες, με το αίτημα άρσης ασυλίας και για τους εννέα βουλευτές της Χρυσής Αυγής, καλούν τη Βουλή να αποφασίσει αν θα ανταποκριθεί στο αίτημα δίωξης όλων των βουλευτών της ΧΑ.
Ειδικότερα, αναφέρουν επί λέξει για το ρόλο των βουλευτών στην οργάνωση: «Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής φέρονται ως ενταγμένοι και διευθύνοντες την οργάνωση αυτή, δίνοντας εντολές, ασκώντας έλεγχο και εποπτεία, με καθετοποιημένη διαδικασία, κατευθύνοντας και καθοδηγώντας και εγκρίνοντας εκ των υστέρων βίαιες και εγκληματικές ενέργειες των μελών και στελεχών της σε τοπικό επίπεδο και ανά την Επικράτεια, οι οποίες εγκληματικές ενέργειες σκοπούν στη δια της βίας επικράτηση των αρχών και θέσεών της, όπως αυτές που περιγράφονται…».