Εντυπωσίασαν και προβλημάτισαν οι μαθητές απο την Καλαμάτα που θα συμμετάσχουν στο φετινό διαγωνισμό Ecomobility

Εντυπωσίασαν και προβλημάτισαν οι μαθητές απο την Καλαμάτα που θα συμμετάσχουν στο φετινό διαγωνισμό Ecomobility

Παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα σε αίθουσα του ξενοδοχείου Rex η ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Καλαμάτα στο φετινό οικολογικό μαθητικό διαγωνισμό Ecomobility, ο οποίος διεξάγεται για 11η χρονιά. Πρόκειται για ομάδα μαθητών από το Γυμνάσιο Μπουγά.
Στόχος του διαγωνισμού είναι η ευαισθητοποίηση των νεαρών μαθητών, αλλά και των πολιτών, για προβλήματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον και την προσβασιμότητα.
Στην αίθουσα βρίσκονταν και οι μαθητές που κατάφεραν με την εργασία τους να κερδίζουν πέρσι το διαγωνισμό και να μεταβούν στις Βρυξέλες. Εκεί, συνάντησαν ευρωβουλευτές αλλά και ειδικούς στα θέματα του περιβάλλοντος.
Για τη συγκεκριμένη πρωτιά ο συντονιστής της εκστρατείας, Θάνος Ζαφειρόπουλος, εξέφρασε την πικρία του, διότι «πέρασε» αδιάφορα στη Δημοτική Αρχή, αφού αυτό που κατάφεραν οι μαθητές ήταν μεγάλο.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η νικήτρια ομάδα, μέλη της οποίας μίλησαν για την εμπειρία του ταξιδιού, αλλά και την όλη προετοιμασία μέχρι τη νίκη.
Η σκυτάλη της εκδήλωσης πέρασε στη φετινή συμμετοχή, οπότε οι μαθητές έπρεπε μέσα σε 30 λεπτά να παρουσιάσουν τη δική τους εργασία, μια εργασία που περιγράφει καθημερινά προβλήματα που όλοι μας συναντάμε, αλλά, δυστυχώς, δε διορθώνονται.
Οι μαθητές πήραν ακόμη διάφορες συνεντεύξεις, όπως με το διοικητή της Τροχαίας, τον Γιώργο Λαζαρίδη και τον πρόεδρο του Αστικού ΚΤΕΛ.
Κατόπιν, μέσα από ένα βίντεο, αποκαλύφθηκαν ξανά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην πόλη μας, όπως οι σβησμένες διαβάσεις, οι κολώνες που θα μετακινηθούν στο νέο πεζοδρόμιο της Φαρών, οι κάδοι που είναι πάνω στα πεζοδρόμια στην Αναγνωσταρά, το αυτοκίνητο που είχε μπει στο Νηπιαγωγείο της Λακωνικής και πολλά άλλα.
Από την πλευρά του, το σχολείο δώρισε ηχητικά φανάρια με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν σε ένα πάρτυ για αυτό το σκοπό, ενώ πρότειναν στη διεύθυνση να γίνεται η μεταφορά και των εργαζομένων με ένα μέσο (car pooling).
Ακολούθησαν οι προτάσεις των μαθητών. Μεταξύ άλλων, πρότειναν να γίνεται ενοικίαση ποδηλάτων στο κέντρο της πόλης, στα λεωφορεία να υπάρχει πίνακας όπου να αναγράφεται η επόμενη στάση και να γίνει στο Δήμο το car pooling.
Κλείνοντας τραγούδησαν ένα τραγούδι με τα προβλήματα της πόλης, μερικοί στίχοι του οποίου ανέφεραν: «Η πόλη με πληγώνει πολύ» και «Πάμε όλοι μαζί μια καινούργια αρχή».
Καλή επιτυχία από εμάς και ελπίζουμε τα προβλήματα που έθιξαν τα παιδιά να βρουν λύση!
Οι μαθητές που συμμετέχουν είναι οι εξής: Βασίλης Βαμβακάς, Κυριακή Γιαννακοπούλου, Διονύσης Δημητρέας, Φωτεινή Κισκήρα, Γεωργία Λούντζη, Νίκος Μανιάτης, Σταματίνα Μπουγά και Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
Υπεύθυνη καθηγήτρια είναι η Ελένη Λεμπέση.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση