Η κυβέρνηση «ευλογεί» το εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ

Η κυβέρνηση «ευλογεί» το εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ

Χατζηδάκης «Το 2016 η πλήρης λειτουργία των νέων Μονάδων Διαχείρισης Αποβλήτων»
 
Ι. Μανιάτης: Δεν είναι δυνατό να τηρούνται οι αυστηρότερες προδιαγραφές και να υπάρχουν αντιδράσεις
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
 
Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην περιοχή μας, τις διαμαρτυρίες κατοίκων της Καλλιρρόης και διαφόρων παραγόντων, στόχος της κυβέρνησης είναι να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία το 2016 οι Μονάδες Διαχείρισης Αποβλήτων, ανέφερε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, στην ημερίδα με θέμα «Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα Πρόληψης Παραγωγής Αποβλήτων και Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων», που διοργάνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τα Εθνικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων και Πρόληψης.
Ο υπουργός υπενθύμισε ότι αυτήν τη στιγμή εξελίσσονται 12 διαφορετικά έργα ΣΔΙΤ σε όλη την Ελλάδα, που ξεπερνούν το 40% της επικράτειας και το 55% του πληθυσμού και πρόσθεσε: «Το στοίχημα όλων μας είναι από ουραγός της Ευρώπης να γίνουμε ένα διεθνές θετικό παράδειγμα. Όχι μόνον διότι είναι ανεπίτρεπτο να απειλείται η Ελλάδα με καταδίκες και να απειλείται ο Έλληνας φορολογούμενος με πρόστιμα λόγω παράβασης της κοινοτικής νομοθεσίας, αλλά γιατί η σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων είναι κομβικής σημασίας από κάθε άποψη».
Ο υπουργός σημείωσε ότι ήδη εμφανίζονται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια για ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στον ανάδοχο του έργου που έχει προκύψει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Με τη σειρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος Ι. Μανιάτης τόνισε: «Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική η πρόοδος της δρομολόγησης μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Οι εγκαταστάσεις αυτές αναμένεται να συμβάλουν στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων ανάκτησης και εκτροπής βιοαποδομήσιμων αποβλήτων, από την ταφή και γενικά στη μείωση ποσοτήτων αποβλήτων που οδηγούνται προς τελική διάθεση, αλλά και στην ανάκτηση πόρων.
Από τη δική μας πλευρά ολοκληρώσαμε πρόσφατα, μετά τη σχετική διαβούλευση, την επεξεργασία των προδιαγραφών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας σύμμεικτων αστικών αποβλήτων, καθώς και απορριμματογενών στερεών καυσίμων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τη βιομηχανία.
[…] Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να γενικεύσω τον συνολικότερο προβληματισμό. Πρώτον, η ειλικρίνεια, η καινοτομία, η γενναιότητα και η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ μας, αυτό θα πρέπει να το κατακτήσουμε πια Κεντρική Διοίκηση, Τοπική Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, Κοινωνία των Πολιτών.
Δε γίνεται να έχουν διατεθεί χρήματα, να υπάρχει ο σχεδιασμός, να υπάρχει η περιβαλλοντική αδειοδότηση από όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, να έχουμε ισχυρό Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και στο τέλος να μη γίνεται τίποτα, οι αντίστοιχες υποδομές να μην υλοποιούνται και η χώρα να καταδικάζεται. Αυτό δεν μπορεί πια να γίνει ανεκτό. Από κανέναν μας».
Στην ημερίδα το παρών έδωσε και ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, Παν. Νίκας.