Η Ντίνα Νικολάκου στο μητροπολίτη Μεσσηνίας για το θρησκευτικό τουρισμό

Η Ντίνα Νικολάκου στο μητροπολίτη Μεσσηνίας για το θρησκευτικό τουρισμό

Ενημέρωση για τα αποτελέσματα του ταξιδιού της στην Τουρκία στο πλαίσιο τουριστικής έκθεσης, για τη συνάντησή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, καθώς και για τη συνεργασία υπουργείου Τουρισμού – Περιφέρειας Πελοποννήσου- Μητροπόλεων Πελοποννήσου για το θρησκευτικό τουρισμό, έκανε στο μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο η αντιπεριφερειάρχης  Ντίνα Νικολάκου.
Η κα Νικολάκου μετέφερε στο μητροπολίτη τα όσα της είπε για αυτόν ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος χαρακτήρισε τη Μεσσηνία ως περιοχή που έχει έναν εξαιρετικό θεολόγο και άνθρωπο, δηλώνοντας τη συγκίνησή της όταν άκουσε αυτά τα λόγια. Όπως είπε, ο κ. Βαρθολομαίος θυμήθηκε με συγκίνηση την επίσκεψή του στη Μεσσηνία και την Αρκαδία, ενώ θα καταβληθεί, όπως αναφέρθηκε προσπάθεια για επανάληψη της επίσκεψής του στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.  
 
Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη         
Σε δηλώσεις της με το πέρας της συνάντησης, η κα Νικολάκου ανέφερε πως θεώρησε καθήκον της να ενημερώσει για την επίσκεψη της αποστολής της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο Πατριαρχείο, όπου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. «Ενημέρωσα για τη συζήτηση που είχαμε και την ειδική αναφορά που έγινε για το Σεβασμιότατο μητροπολίτη Μεσσηνίας, λέγοντας πως η Μεσσηνία είναι περιοχή που έχει έναν εξαιρετικό θεολόγο και άνθρωπο. Μετέφερα», συνέχισε, «ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συνεχιστεί και με το Πατριαρχείο και με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη. Το επόμενο διάστημα, με πρωτοβουλία του προξένου κ. Μαθιουδάκη και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα γίνει ειδική εκδήλωση μόνο για την Πελοπόννησο με την παρουσίαση και ανάδειξη του τουριστικού, πολιτιστικού προϊόντος και των γεύσεών της.
Συζητήσαμε, επίσης, για τον τουρισμό και έχει ξεκινήσει προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το υπουργείο για το θρησκευτικό τουρισμό. Έχουν ήδη γίνει συνεργασίες και με την υπουργό και με στελέχη του υπουργείου και θα πρέπει να συνεργαστούμε με τις Μητροπόλεις της Πελοποννήσου στο πλαίσιο στόχου για το θρησκευτικό τουρισμό, καθώς η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει μεγάλο πλούτο και θησαυρούς που μπορεί να αναδείξει.
Η Μητρόπολη Μεσσηνίας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό το επίπεδο και είμαστε σε σχεδιασμό πιλοτικής εφαρμογής προγράμματος υπουργείου, Περιφέρειας και Μητροπόλεων για το θρησκευτικό τουρισμό.
Η Περιφερειακή Αρχή είναι διαθέσιμη για όποια συνεργασία και αρωγή σε όλους τους τομείς»
 
Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας
Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, αφού ευχαρίστησε για την επίσκεψη και τη μεταφορά ευχών, σχολίασε: «Η επίσκεψη θα αποτελέσει την αρχή συνεργασίας στο χώρο του τουρισμού. Ένας από τους πυλώνες ανάπτυξης που θα συμπεριλάβει όχι μόνο τη γαστρονομία, αλλά και την ανάδειξη μνημείων, την ευαισθητοποίηση των πολιτικών και τοπικών παραγόντων στην τουριστική προβολή του νομού, εν όψει και της διεκδίκησης της Καλαμάτας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.
Θα είναι μια συνεργασία που θα αποσκοπεί οι επισκέπτες να βρίσκουν ένα συγκροτημένο πλάνο, προκειμένου τα ίδια τα μνημεία να λειτουργήσουν ανταποδοτικά στο γεγονός της ανάπτυξης και της ευημερίας. Χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες και άμεση συνεργασία σε πολλά επίπεδα για να μπορέσουμε να πετύχουμε, αλλά νομίζω ότι η καλή διάθεση και πάνω από όλα η ήδη υφιστάμενη συνεργασία θα ευδοκιμήσει και για το σκοπό αυτό, που θα αποτελέσει ένα παράθυρο που θα ανοίξει προς τα έξω για την προβολή της Μεσσηνίας στον παγκόσμιο χώρο.
Εύχομαι η Μεσσηνία να συνεχίσει έτσι και να γίνει πραγματικά για την Πελοπόννησο σημείο εισόδου αρκετών επενδύσεων και συγχρόνως το σημείο εξόδου και προβολής του νομού και της Πελοποννήσου προς τις άλλες χώρες».  

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας