«Καμπανάκι» για τον Επικούριο Απόλλωνα

«Καμπανάκι» για τον Επικούριο Απόλλωνα

«Κι αν χιονίζει και αν βρέχει, το αγριολούλουδο αντέχει», αλλά όχι και τα μνημεία. Αν χιονίζει, αν βρέχει, αν κάνει παγετούς ή καύσωνες, αν δηλαδή όλα τα φαινόμενα γίνονται πιο έντονα λόγω κλιματικής αλλαγής, αρκετά είναι τα μνημεία ανά τον κόσμο που θα κινδυνεύσουν.
Τον κώδωνα δεν κρούουν οι αρχαιολόγοι, ούτε οι μηχανικοί, αλλά οι μετεωρολόγοι. Στο μεγαλύτερο διαδικτυακό τόπο ενημέρωσης για μετεωρολογία, το accuweather.com, παρουσιάζεται το αποτέλεσμα μελέτης ειδικών επιστημόνων.
Όπως επισημαίνουν, ο δικός μας Επικούριος Απόλλωνας, το Κολοσσαίο της Ρώμης, η Σφίγγα της Αιγύπτου, το Αγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη και το μνημείο του Οδυσσέα Σ. Γκραντ στην Ουάσιγκτον ίσως πέσουν θύματα των καπρίτσιων του καιρού.
Ο μετεωρολόγος Τζιμ Αντριους θεωρεί πως τα μνημεία αυτά, σχεδόν άτρωτα μέσα στη ροή του χρόνου, αδυνατίζουν τώρα με τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Και δίνουν σημάδια της φθοράς που υφίστανται εξαιτίας τους. Σημάδια που οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη. Μέχρι τώρα, όπως επισημαίνει, τα μνημεία αντιμετωπίζονται για την προσέλκυση τουριστών. Τώρα πρέπει να ληφθούν μέτρα, προκειμένου να συνεχίσουν να παίζουν αυτόν το ρόλο.
Στα 1.131 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, ο ναός του Επικουρίου Απόλλωνος προστατεύεται εδώ και μερικές δεκαετίες από ειδική τέντα. Το μεγαλύτερο πρόβλημά του είναι οι τεράστιες διαφορές θερμοκρασίας μέσα στην ίδια μέρα. Επίσης, η διείσδυση υδάτων στους κίονες και τους δόμους του, κατασκευασμένους από τοπικό λίθο, δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους.