Μεγαλύτερο άνοιγμα στην κοινωνία και δημιουργία ιστοσελίδας ανακοίνωσε το Δ.Σ. Του ΚΕΠΕΠΨΥ

Μεγαλύτερο άνοιγμα στην κοινωνία  και δημιουργία ιστοσελίδας ανακοίνωσε το Δ.Σ. Του ΚΕΠΕΠΨΥ

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Άνοιγμα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (ΚΕΠΕΠΨΥ) Μεσσηνίας, που λειτουργεί σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, στην κοινωνία και είσοδο περισσότερων φορέων στη στελέχωσή του, δημιουργία ιστοσελίδας του Κέντρου, έκδοση μηνιαίου δελτίου Τύπου με τις δράσεις και τις παρεμβάσεις του, καθώς και έκδοση τετρασέλιδου ενημερωτικού φυλλαδίου με γενικές πληροφορίες, αποφάσισε, μεταξύ άλλων, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, όπως γνωστοποίησε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρός του Ευάγγ. Σιδερέας.
Ο κ. Σιδερέας, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές του μήνα, έπειτα από πρόταση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη, ανέφερε πως στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. ελήφθησαν ομόφωνες αποφάσεις, με τις οποίες θα γίνει άμεσα προκήρυξη (και κατόπιν συνεργασίας με τον ΟΚΑΝΑ) δύο θέσεων εργασίας επιστημονικού προσωπικού για τη στελέχωση του Κέντρου και πρόσληψη, μέσω ΕΣΠΑ, ενός ατόμου για γραμματειακή υποστήριξη, αίτημα που έχει ήδη εγκριθεί από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου.
Εξέφρασε δε την άποψη πως η τοποθέτησή του στην προεδρία του Κέντρου αποτελεί μεγάλη αναγνώριση του έργου που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Καλαμάτας από τα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια, ενώ υπογράμμισε πως «με την προσπάθεια όλων μας το Κέντρο θα τύχει της αναγνώρισης και της εμπιστοσύνης που του αξίζει, βάσει του τεράστιου έργου που προσφέρει στην κοινωνία όλης της Μεσσηνίας και ειδικότερα στα παιδιά, από το 1999».
Τέλος, γνωστοποίησε ότι το Κέντρο ειδικεύεται σε θέματα πρωτογενούς πρόληψης σε διάφορες μορφές εξάρτησης (διαδίκτυο, τζόγος, ναρκωτικά) και ζήτησε από τον κόσμο να το εμπιστευτεί, επειδή η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη της θεραπείας.

Αποχωρεί η επιστημονική υπεύθυνη
Η μέχρι πρότινος επιστημονική υπεύθυνη, Ρομάνα Μαϊόλι – Σπερώνη, η οποία αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης, ανέφερε ότι μόνο και μόνο η ονομασία του Κέντρου (άλλαξε από πέρσι και ήταν ΚΕΠΕΨΟ) μιλά για το πεδίο δράσης του, καθώς καλύπτει όλες τις εξαρτήσεις, όχι μόνο αυτές από ουσίες, ενώ προάγει και την ψυχοκοινωνική υγεία.
Όπως ανέφερε, το μοντέλο παρέμβασης είναι ψυχοκοινωνικό και καταβάλλεται προσπάθεια αντιμετώπισης των αρνητικών παραγόντων με ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και των κοινωνικών δεξιοτήτων, ενώ και στο κομμάτι της εκπαίδευσης, μέσα από τις βιωματικές ομάδες, μαθαίνουν όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και οι γονείς.
«Έχουμε αγαπήσει το Κέντρο από το 1999 και ο τρόπος που ενεργήσαμε όλοι μαζί μας επέτρεψε να κάνουμε πράγματα και να περάσει η φιλοσοφία της πρόληψης», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως μόνο το 2013 υλοποιήθηκαν 306 δράσεις, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 3.179 άτομα (γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές, στρατιωτικοί κ.λπ.).

Στηρίξεις και βοήθεια
Τη στήριξη τους επισήμαναν η αντιδήμαρχος Καλαμάτας Μαρία Οικονομάκου, ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Μεσσηνίας στο Δ.Σ., αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, η εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλλιόπη Σπυροπούλου, ενώ εκ μέρους της Ένωσης Συλλόγου Γονέων Δήμου Καλαμάτας ο Γ. Κουρέτας επισήμανε πως το Κέντρο ήταν πριν από λίγα χρόνια σε κατάρρευση και συνεχίζει να λειτουργεί χάρη στην έμπρακτη αγάπη και το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν τόσο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης όσο και η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου.
Ευχαριστίες στη κα Μαϊόλι – Σπερώνη για τη μεταξύ τους συνεργασία απηύθυνε η κοινωνική ανθρωπολόγος Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη.
Τέλος, η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο του Κέντρου όλο αυτό το διάστημα, λέγοντας ότι η κρίση έχει οξύνει τα προβλήματα και οι νέοι, περισσότερο από ποτέ, θέλουν στήριξη.
Ευχαρίστησε και αυτή την κα Μαϊόλι – Σπερώνη για την προσφορά της, λέγοντας, μεταξύ άλλων πως έχει συνδέσει το όνομα της με τη λειτουργία του ΚΕΠΕΨΟ, ενώ ανέλαβε τη δέσμευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου πως θα βοηθηθεί ο φορέας με ευρωπαϊκά προγράμματα για τη νέα περίοδο.