Σε Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες ο Οδυσσέας στη Μεσσηνία

Σε Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες ο Οδυσσέας στη Μεσσηνία

Σε… Οδύσσεια μπαίνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου
 
Σφοδρή η αντίδραση στελεχών της Μεσσηνίας για την επιλογή Βουδούρη
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Μια Περιφέρεια η οποία ήταν, ούτως ή άλλως, δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ να την κερδίσει στις εκλογές του Μαΐου, όπως είναι αυτή της Πελοποννήσου, λόγω των συσχετισμών δυνάμεων, έκανε τα στελέχη του κόμματος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο να γίνουν από δυο χωριά χωριάτες. Αιτία η επιλογή του βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη για τη θέση του επικεφαλής.
Η αντίθεση των πολλών μελών στην υποψηφιότητά του εστιάστηκε στο γεγονός ότι ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε ψηφίσει το πρώτο μνημόνιο, ενώ και στη συνέχεια υπερψήφισε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σαμαρά.
Μιλώντας την Κυριακή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στη συνεδρίαση τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «H ενδεχόμενη τελική επιλογή για την Περιφέρεια πολιτικών προσώπων που έχουν ψηφίσει στη Βουλή το πρώτο μνημόνιο, ανοίγοντας ένα δρόμο καταστροφής και νεοαποικιοποίησης, ενώ στη συνέχεια ψήφισαν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σαμαρά, βρίσκεται εκτός των ρητών αποφάσεων του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και στέλνει λάθος μηνύματα στο λαό».
Κατά την ψηφοφορία που διεξήχθη στη συνέχεια, υπήρξε πρόταση από τη μεριά του γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφισθούν ως «πακέτο» όλες οι υποψηφιότητες για τις Περιφέρειες, συν η πρόταση για τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη για υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας. Πρόταση, δηλαδή, για ψηφοφορία «πακέτο» και για τους/τις «13+1».
Στην πρόταση αυτή αντιτάχθηκαν σφοδρά, κυρίως, τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, τονίζοντας ότι η ψηφοφορία «πακέτο» για πρόσωπα είναι αντικαταστατική και ότι ο Οδ. Βουδούρης δεν μπορεί καν να είναι υποψήφιος, αφού με τη θετική ψήφο που έδωσε σε μνημόνια και κυβέρνηση Σαμαρά αποκλείεται από κάθε συνεργασία με βάση τις αποφάσεις του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Τελικά, έγινε ψηφοφορία, με την πρόταση να ψηφισθούν πακέτο και οι «13+1» υποψήφιοι από τη μια και την πρόταση, που υποστήριξε η Αριστερή Πλατφόρμα και άλλα στελέχη, για ψηφοφορία επί του καθένα και της καθεμιάς υποψηφιότητας ξεχωριστά.
Κατά την ψηφοφορία υπέρ της ψηφοφορίας «πακέτο» τάχθηκαν 92 μέλη της ΚΕ, ενώ κατά τάχθηκαν 67. Στην ψηφοφορία, επίσης, αρκετά μέλη της ΚΕ έκαναν αποχή, αλλά, δυστυχώς, δεν έγινε καταμέτρησή τους. Αυτά λέει το ρεπορτάζ.
Από εκεί και πέρα, η επικύρωση της απόφασης προκάλεσε «εκρήξεις» στη Μεσσηνία, όπου κάποια στελέχη πρώτης γραμμής εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συγκεκριμένη επιλογή, απειλώντας, μάλιστα, και με πλήρη απενεργοποίησή τους στην προεκλογική περίοδο.
Πάντως, για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία για την επιλογή επικεφαλής στην Πελοπόννησο είχε ανοίξει εδώ και καιρό. Προτάθηκε το όνομα του ευρωβουλευτή Ν. Χουντή, που δεν καρποφόρησε, οι βουλευτές της Περιφέρειας για διάφορους λόγους αρνήθηκαν, ενώ ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γ. Πανούσης, το όνομα του οποίου συζητήθηκε, ζήτησε και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ενώ αυτή την περίοδο τον ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή.
Έμειναν έτσι τα ονόματα του ικανότατου στελέχους του κόμματος Ν. Πατσαρίνου και μιας νέας υποψηφιότητας, που θα σηματοδοτούσε και το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, πέρα από κομματικά συρματοπλέγματα. Κάπως έτσι κατέληξαν στο όνομα του Οδ. Βουδούρη.
Παρ’ όλα αυτά, οι ισχυρές αντιδράσεις παραμένουν και δεν αποκλείεται η «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παν. Λαφαζάνη να ζητήσει να αποφασίσουν οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο αναφορικά με την υποψηφιότητα του Οδυσσέα Βουδούρη.
Μάλιστα, κάποια τοπικά στελέχη το πάνε και πιο πέρα. Μιλούν για την εκδήλωση στο ξενοδοχείο Rex τo 2011, υπέρ του πρώτου μνημονίου, με ομιλητές τον τότε πρόεδρο του ΙΟΒΕ και σημερινό υπουργό Οικονομίας Γ. Στουρνάρα, τη δημοσιογράφο Ελ. Παπαδάκη και τον τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τις διαμαρτυρίες στην 28η Οκτωβρίου εναντίον του κ. Βουδούρη.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, δημιουργούνται και μια σειρά από ερωτήματα. Είναι δυνατόν, ένα δευτερεύον θέμα, να προκαλέσει τέτοιας έκτασης κρίση σ’ ένα κόμμα που βρίσκεται… στην πόρτα της εξουσίας; Αν η Αριστερά στην Ελλάδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα, ήταν όταν είχε πολιτική συμμαχιών με άλλες δυνάμεις και όχι όταν ήταν κλεισμένη στα κομματικά της γραφεία. Τέλος, η εμμονή σε κάποιες αντιμνημονιακές καρικατούρες θυμίζουν εποχές παλιότερες με αυτοδιοικητικά στελέχη που έφτιαχναν «αποπυρηνικοποιημένες ζώνες» και καθάριζαν με τον πυρηνικό πόλεμο.
Πάντως, ο βουλευτής Δ. Παπαδημούλης, στην προσπάθειά του να σβήσει τη φωτιά που έχει ανάψει, δήλωσε ότι «το πρώτο Μνημόνιο το έχει επίσης ψηφίσει και ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος, ο Παν. Κουρουμπλής, ο οποίος, ωστόσο, έχει ομολογήσει ότι ήταν μια λάθος επιλογή. Ομόφωνα στο ΣΥΡΙΖΑ -και με τη σύμφωνη γνώμη του Π. Λαφαζάνη- εντάχθηκε τότε ο κ. Κουρουμπλής στο ψηφοδέλτιό μας. Κατά τα άλλα, ο ίδιος ο Παν. Λαφαζάνης και όσοι σύντροφοι συμμερίζονται τις απόψεις του (σεβαστές μεν, μειοψηφικές δε μέσα στο κόμμα) πάντοτε στηρίζουν τις συλλογικές αποφάσεις. Όσοι περιμένουν δε ότι εξαιτίας αυτής της διαφοράς, που διογκώθηκε, μάλιστα, και υπερβολικά, θα υπάρξει ρήξη ή διάσπαση, απλώς θα μείνουν με ευσεβείς πόθους».