Στα… πεταχτά το μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες χθες στην Καλαμάτα

Στα… πεταχτά το μνημόσυνο  για τους εκτελεσθέντες  χθες στην Καλαμάτα

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Για μία ακόμη χρονιά ο Δήμος Καλαμάτας τιμά στα… πεταχτά την ιστορική μνήμη της πόλης.
Όπως ανακοινώθηκε από τη Δημοτική Αρχή, ο Δήμος, οι Οργανώσεις της Εθνικής Αντίστασης και οι συγγενείς των θυμάτων διοργανώνουν εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Κοιμητηρίου Καλαμάτας, στη μνήμη των συμπατριωτών μας που εκτελέσθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 8 Φεβρουαρίου 1944. Η εκτέλεση έγινε στο παλιό στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Πεζικού και οι νεκροί ενταφιάσθηκαν στην περιοχή των τότε Δημοτικών Σφαγείων, στη Δυτική Παραλία.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα, στις 10.30 θα τελεστεί μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των εκτελεσθέντων στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κοιμητήριο Καλαμάτας. Μισή ώρα αργότερα θα αναπεμφθεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των εκτελεσθέντων στο Κοιμητήριο Καλαμάτας. Θα ακολουθήσουν: Σύντομη αναφορά στο ιστορικό της εκτέλεσης, προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων, ανάκρουση εθνικού ύμνου.
Κι όμως, ιδιαίτερα φέτος που συμπληρώνονται 70 χρόνια από το ιστορικό γεγονός, θα έπρεπε να έχει κατασκευαστεί το μνημείο στο παλαιό 9ο Σύνταγμα Πεζικού, αλλά και να γίνει μια ημερίδα με τις καταστροφές που υπέστη η πόλη μας, αλλά και η ευρύτερη περιοχή, από τα ναζιστικά στρατεύματα. Ως ελάχιστος φόρος τιμής στους συμπατριώτες μας.
Αλλά γι’ αυτά δεν υπάρχει χρόνος για τη Δημοτική Αρχή. Προεκλογική περίοδος δε, δε χρειάζεται να… ξύνουμε πληγές.