Στις 6 Μαρτίου η ηλεκτρονική δημοπρασία για το κτήριο Αλειφέρη

Στις 6 Μαρτίου η ηλεκτρονική δημοπρασία για το κτήριο Αλειφέρη

Στις 6 Μαρτίου θα διεξαχθεί η ηλεκτρονική δημοπρασία για το ακίνητο του ΤΑΙΠΕΔ στην οδό Αριστομένους, δηλαδή το κτήριο Αλειφέρη. Η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ και παρέχεται δυνατότητα εξόφλησης σε 5 ετήσιες δόσεις. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα e-publicrealestate.gr.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι περισσότερα από 150 ακίνητα ανά την Ελλάδα, συνολικής επιφάνειας άνω των 86.000 στρεμμάτων, έχουν ήδη περάσει στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), με στόχο να αξιοποιηθούν για παραθεριστικές κατοικίες και την κατασκευή ξενοδοχείων!
Στο μακρύ κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ έχουν ενταχθεί ακίνητα που μεταφέρθηκαν στο ταμείο από το δεύτερο και τρίτο «κύμα» εισφοράς κρατικών ακινήτων. Τα μεγάλα ακίνητα πρόκειται να παραχωρηθούν/πωληθούν μέσω ξεχωριστής διαγωνιστικής διαδικασίας, ενώ τα μικρότερα θα πωληθούν μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών.
Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμά, μάλιστα, πως μέσω των ηλεκτρονικών δημοπρασιών μπορεί στα επόμενα χρόνια να συγκεντρώσει περί τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, όταν τα μέχρι σήμερα συνολικά έσοδα του Ταμείου δε φτάνουν αυτό τον αριθμό.
Από τον ίδιο κατάλογο ακινήτων, που θα εμπλουτιστεί τους επόμενους μήνες (η μεταφορά ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ από το Δημόσιο έχει καθυστερήσει), θα επιλεγούν και τα περιουσιακά στοιχεία που θα ενταχθούν στο πακέτο της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων.
Μέσω της τιτλοποίησης στο Ταμείο προσπαθούν να προεισπράξουν έσοδα από αξιοποίηση ακινήτων που είναι ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα λόγω δικαστικών προσφυγών και χωροταξικής νομοθεσίας.
Στη λίστα που έχουν φτιάξει οι σύμβουλοι του Ταμείου έχουν σημειωθεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη κάθε ακινήτου. Σε πολλά εξ αυτών υπάρχουν ανοικτά θέματα με τη δασική υπηρεσία, σε άλλα αμφισβητείται το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ κάποια βρίσκονται σε περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Δείτε λεπτομέρειες για τη δημοπρασία εδώ