«Σφαγείο» στο Μοριά για την επιλογή Βουδούρη

«Σφαγείο» στο Μοριά για την επιλογή Βουδούρη

Δύσκολα θα βρει Ιθάκη… ο Οδυσσέας
 
Η υποψηφιότητά του στηρίζεται κεντρικά, αλλά αντιδρούν οι οργανώσεις στην Πελοπόννησο. «Μπλόκο» και από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Αν δε μας απατά η μνήμη μας, για πρώτη φορά σε κόμμα της Αριστεράς η υποψηφιότητα ενός προσώπου για κάποια θέση, εν προκειμένω για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, προκαλεί τέτοιας έκτασης και έντασης αντιδράσεις.
Ο Οδυσσέας Βουδούρης είναι persona non grata για όλες τις νομαρχιακές της περιοχής και τη νεολαία του κόμματος στην Περιφέρεια! Κι όμως, η ηγεσία του κόμματος στηρίζει απόλυτα την υποψηφιότητά του και, μάλιστα, θεωρεί ότι θα φέρει πολύ καλό αποτέλεσμα.
Εκμεταλλευόμενη και τα προβλήματα της Ν.Δ.  με τα αντάρτικα ψηφοδέλτια στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να ξεπεράσει τις επόμενες ημέρες την πολιτική θύελλα με την επιλογή του Οδυσσέα Βουδούρη για την Πελοπόννησο, μετά την αναγκαστική αναδίπλωση στην οποία ήδη προχώρησε για τον Θόδωρο Καρυπίδη στη Δυτική Μακεδονία.
Η Κουμουνδούρου επιδιώκει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να τιθασεύσει τις αντιδράσεις, καθώς επιμένει στην υποψηφιότητα του ανεξάρτητου βουλευτή, διευρύνοντας τη συζήτηση για τη σημασία των τοπικών εκλογών. Τα ηγετικά στελέχη εκτιμούν ότι όσο είναι επικεντρωμένη η συζήτηση στον κ. Βουδούρη, το πρόβλημα ανακυκλώνεται.
Το πρώτο βήμα για τη «φυγή μπρος τα μπρος» θα είναι η εκδήλωση που διοργανώνει το κόμμα την ερχόμενη Δευτέρα για τις τρεις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις (ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές).
Η εκδήλωση θα γίνει στο θέατρο Ακροπόλ με θέμα «Τρεις κάλπες, μία επιλογή: Να νικήσουμε!» και ομιλητές τον Αλέξη Τσίπρα, τη Ρένα Δούρου, υποψήφια περιφερειάρχη Αττικής και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων. Ενδιαφέρον θα έχει εάν θα παραστεί στην εκδήλωση και ο κ. Βουδούρης – εφόσον στο μεταξύ δεν έχει αλλάξει κάτι με την υποστήριξη της υποψηφιότητάς του.
 
Πολλοί Βουδούρηδες;
Η εσωκομματική σύγκρουση, ωστόσο, για τη συνεργασία με πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ καλά κρατεί. Στις αντιρρήσεις προστέθηκε και αυτή του Μανώλη Γλέζου, αφού στην ιστοσελίδα της Κίνησης Πολιτών, της οποίας ηγείται, γίνεται λόγος για αποφάσεις που «ελήφθησαν ερήμην των τοπικών κοινωνιών». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Το να αγνοείται, όμως, αυτή τη στιγμή η θέληση της απόλυτης πλειοψηφίας των μελών και στελεχών της Πελοποννήσου στο όνομα ενός “αλάθητου” που δεν πρέπει να θιγεί, συνιστά ακόμα μεγαλύτερο λάθος».
Με ένα άκρως επικριτικό άρθρο του ο επικεφαλής της τροτσκιστικής τάσης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και στέλεχος της αριστερής πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Νταβανέλλος, αναρωτιέται εάν «το πολιτικό άνοιγμα δημιουργεί πολιτικό ρεύμα» και ρωτά δεικτικά «ένας, δύο, τρεις… πολλοί Βουδούρηδες;». Ουσιαστικά, θέτει τον κίνδυνο «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ, διάσπασης των δυνάμεών του, εφόσον η ηγεσία επιμείνει σε συνεργασία με τον κ. Βουδούρη και άλλους ίδιας προέλευσης πολιτικούς και επισημαίνει ότι η επιμονή σε αυτό το εγχείρημα θα ενισχύσει τις δυνάμεις που κινούνται αριστερά του κόμματος.
Την κάθετη αντίθεσή τους στην υποψηφιότητα του Οδυσσέα Βουδούρη εκφράζουν από κοινού οι Οργανώσεις Μελών της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Πελοποννήσου και συγκεκριμένα Καλαμάτας, Κορίνθου, Άργους, Τρίπολης, Ξυλοκάστρου και Σπάρτης, χαρακτηρίζοντάς τον «πολιτικό γυρολόγο».
Οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο, αφού αναφέρονται στη σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας από τον Πέτρο Τατούλη, κατηγορώντας τον ότι άσκησε «νεοφιλελεύθερη και αντιδημοκρατική διακυβέρνηση», ασκούν κριτική στο κόμμα τους για την απόφαση επιλογής του Οδυσσέα Βουδούρη ως υποψήφιου περιφερειάρχη στην Πελοπόννησο.
Σημειώνουν πως αγνοήθηκε η γνωμοδότηση του Συντονιστικού, κάνουν λόγο για προβληματική επιλογή και διαδικασίες που ακολούθησε η Κεντρική Επιτροπή και προσθέτουν ότι «θεωρούμε ότι και η ίδια η επιλογή Οδυσσέα Βουδούρη είναι λανθασμένη και καθόλου προωθητική για το χώρο μας και τους κοινωνικούς αγώνες που συνεχίζονται καθημερινά».
Οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι «δε δεχόμαστε ότι απεικονίζεται στο πρόσωπο ενός πολιτικού “γυρολόγου” μια αιχμηρή πολιτική γραμμή που θα ανοίγει το δρόμο για την ανατροπή, κρίνοντας αυστηρά τόσο τις πράξεις και τις δηλώσεις του όσο και τις πολιτικές που τις γεννούν».
Επιπλέον, τονίζουν: «Καλούμε τις Νομαρχιακές Επιτροπές να ταχθούν κατά της υποψηφιότητας Βουδούρη! Καλούμε την Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία να πάρουν πίσω την απόφασή τους! Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξουν αντίθετα αποτελέσματα, καθώς θα αποδυναμώσει το ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη των περιφερειακών εκλογών και όχι μόνο!».