Τίτλοι τέλους για το κτήριο του ΕΟΠΥΥ στην οδό Πλάτωνος


Το ΦΕΚ που δεν τυπώθηκε σταμάτησε την παράδοση 
Χθες ήταν να παραδοθεί το κτήριο του ΙΚΑ (νυν ΕΟΠΥΥ) της οδό Πλάτωνος, όπως και όλα τα πολυϊατρεία της χώρας, προκειμένου να μπουν σε μεταβατική φάση ενός μήνα, διάστημα στο οποίο ο ΕΟΠΥΥ θα μετατραπεί σε αγοραστή υπηρεσιών.
Στον οργανισμό έως σήμερα εργάζονται 8.500 υπάλληλοι (γιατροί και υγειονομικοί), που πλέον πρέπει να κάνουν αιτήσεις για την επαναπρόσληψή τους στο νέο οργανισμό, αφού μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και καταλήψεις, ενώ ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι, όσοι δεν παραδώσουν τα κτήρια, αναλαμβάνουν την ευθύνη για τυχόν φθορές.
Στο μεταβατικό στάδιο, οι ασθενείς μπορούν να εξυπηρετούνται από γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου.
Όσον αφορά στην Καλαμάτα, οι αντιδράσεις ήταν σε λογικά πλαίσια, ενώ όταν η περιφερειακή διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ έφθασε στο κτήριο προκειμένου να της παραδοθεί, αποχώρησε έπειτα από αντιδράσεις των εργαζομένων, οι οποίοι διαμαρτύρονταν ότι είναι παράνομη η παράδοση – παραλαβή του κτηρίου, εφόσον δεν έχει εκδοθεί το αντίστοιχο ΦΕΚ, ένα ΦΕΚ που μπορεί και την ώρα που διαβάζετε την εφημερίδα να έχει δημοσιευθεί.
Το «Θ» μίλησε ενδεικτικά για τις εξελίξεις με εργαζομένους που τίθενται σε διαθεσιμότητα:
 
Δήμητρα Κολουνιάτη
«Μετά το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από δύο εβδομάδες, οι μονάδες υγείας θα κλείσουν. Αυτό μπορεί να γίνει και αύριο (σ.σ. σήμερα). Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να απευθυνθούν στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου- θα υποστούν, φαντάζομαι, μια τεράστια ταλαιπωρία- ή σε ιδιώτες γιατρούς που θα υπάρχουν έξω από τις μονάδες.
Οι υγειονομικοί υπάλληλοι, όπως λέει το νομοσχέδιο, θα μπουν σε διαθεσιμότητα για ένα μήνα, αλλά ο φόβος μας είναι ότι αυτό το διάστημα μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν είναι χρονοβόρες.
Επιπλέον, οι γιατροί θα πρέπει να διαλέξουν αν θα μείνουν στα ιδιωτικά τους ιατρεία, στις νομαρχιακές μονάδες. Αυτό που μας φοβίζει είναι ότι δεν είμαστε σίγουροι για τις εξελίξεις που θα υπάρξουν από εδώ και πέρα. Διαθεσιμότητα δε σημαίνει ότι θα απορροφηθεί όλο το υγειονομικό προσωπικό και έτσι ζούμε σε μιαν εργασιακή ανασφάλεια.
 
Η επόμενη μέρα
Ως σύλλογος έχουμε το δικαίωμα μέσα σε 60 μέρες από τότε που θα βγούμε σε διαθεσιμότητα να προσφύγουμε στα διοικητικά δικαστήρια. Αυτό θα γίνει σε συνεννόηση με τις ομοσπονδίες μας και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Θα πάρουμε αποφάσεις ύστερα από γενικές συνελεύσεις, θα κάνουμε κάποιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο, αφού πλέον αυτό θα κλειδωθεί, θα καλέσουμε όλους τους φορείς της πόλης να μας βοηθήσουν και να σταθούν στο πλάι μας.
 
Απάντηση στη δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη
Το υπουργείο Υγείας έδειξε μια απειλητική διάθεση με αυτή τη δήλωση και μας ζητά να αποχωρήσουμε χωρίς καμία αντίσταση, χωρίς, δηλαδή, να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι εμείς για αυτό».
 
Αγγελική Χριστοπούλου
«Το πιο σημαντικό είναι ότι καταργείται μια μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας χωρίς να υπάρχει σχέδιο. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση σε εμάς και στέλνουμε τον κόσμο στο νοσοκομείο.
Θεωρώ ότι θα υπάρξουν γιατροί που θα προτιμήσουν να έρθουν εδώ. Το θέμα είναι ότι δε μας λένε τι μορφή θέλουν να έχει, όπως, για παράδειγμα, τι ειδικότητες θέλει. Ουσιαστικά με όλο αυτό καταργεί την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Όσο κι αν ακούγεται συνηθισμένο, αυτή είναι η αλήθεια».
 
Ευάγγελος Χαχής
«Η μονάδα κλείνει κι εμείς δεν ξέρουμε πού θα πάμε. Το δυστύχημα είναι ότι έπειτα από 25 χρόνια εργασίας βγαίνουμε στο δρόμο, ενώ δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το χρονικό περιθώριο. Το θέμα είναι ότι τελειώνει ένα κομμάτι το οποίο ιδρύθηκε το 1950. Αυτό ας περάσει μέσα από τον κόσμο, ας δουν πού φτάνουμε και πού μας οδηγούν. Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι πλέον ο κόσμος δε θα μπορεί να εξυπηρετηθεί πουθενά.
Κατεβάζουν τα ρολά μιας αλυσίδας που υπήρξε, ως στέλεχος της μεσαίας τάξης των εργαζόμενων, μια υπηρεσία που έγινε από αυτούς και τώρα δεν υπάρχει τίποτα.
Υπάρχει τεράστια περιουσία, τεράστια μηχανήματα και πολλά ακόμα πράγματα που θα χαθούν και είναι κρίμα, γιατί είναι πληρωμένα από τον ελληνικό λαό.
 
Αντιδράσεις
Οι αντιδράσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες. Έχουμε κάνει συλλαλητήρια και τοπικά και εκτός. Το θέμα είναι ότι ο κόσμος δεν έχει καταλάβει, γιατί τα κεντρικά ΜΜΕ δεν αναφέρουν το πρόβλημα. Φυσικά και θα κινηθούμε νομικά, όσο μας επιτρέπει ο νόμος, δηλαδή ως σωματεία θα κινηθούμε με αγωγές κατά του Οργανισμού.
 
Απομάκρυνση αντικειμένων και παράδοση κτηρίου
Έχει ξεκινήσει ήδη η απομάκρυνση των προσωπικών αντικειμένων, αφού πλέον μας βγάζουν έξω. Εφόσον έχω φύλλο πορείας, δεν μπορώ να μείνω μέσα. Σήμερα βγήκε ανακοίνωση που αναφέρει ότι, όποιος μείνει μέσα, κάνει κατάληψη. Αν χαθεί κάτι, θα το χρεωθεί ο ίδιος ο υπάλληλος».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

Δείτε τι έγινε σήμερα Τρίτη στον ΕΟΠΥΥ Καλαμάτας όταν η επιτροπή πήγε να παραλάβει το κτήριο (βίντεο & φωτογραφίες)