Τίτλοι τέλους χθες για το ΤΑΣ Μεσσηνίας – Εκατοντάδες υποθέσεις σε εκκρεμότητα

Τίτλοι τέλους χθες για το ΤΑΣ Μεσσηνίας – Εκατοντάδες υποθέσεις σε εκκρεμότητα

31 Οκτωβρίου 2013. Ώρα 15.00. ΤΑΣ Μεσσηνίας: Τίτλοι τέλους και 16 μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι μετέωροι. Χωρίς δουλειά, αλλά ούτε και απολυμένοι. Πάνω από 450 υποθέσεις Μεσσήνιων σεισμοπλήκτων σε εκκρεμότητα.
Χθες, λοιπόν, εφαρμόστηκε η απόφαση της κυβέρνησης και κλιμάκιο, αποτελούμενο από δύο πολιτικούς μηχανικούς της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων από την Αθήνα, άλλαξε κλειδαριές στα γραφεία του ΤΑΣ Μεσσηνίας και σφράγισε δια παντός το πρωτόκολλο της υπηρεσίας.
Από σήμερα οι δύο αυτοί πολιτικοί μηχανικοί και για λίγο χρονικό διάστημα – εν είδει προσωπικού ασφαλείας- θα μπορούν να δέχονται μόνο αιτήσεις πολιτών, τις οποίες θα προωθούν στην… Αθήνα, στην κεντρική υπηρεσία, όπου θα πρέπει να απευθύνονται όσοι έχουν συναλλαγή ή εκκρεμότητα με το κατηργημένο πλέον ΤΑΣ Μεσσηνίας.
 
Στον αέρα
Χθες το πρωί το κλίμα στα γραφεία του ΤΑΣ Μεσσηνίας ήταν βαρύ. 16 μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, με μέσο χρόνο υπηρεσίας τα 25 χρόνια και ηλικία από 40 έως και 60 ετών, μάζευαν τα προσωπικά τους αντικείμενα και τακτοποιούσαν τις τελευταίες υπηρεσιακές εκκρεμότητες.
Τους φαινόταν πολύ περίεργο όλο αυτό που γινόταν, και ήταν. Για τους ίδιους δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη. Κανένα έγγραφο για το τι θα κάνουν την επόμενη ημέρα. Μόνο προφορικά και από άσχετες πηγές πληροφόρησης ήξεραν ότι τίθενται σε διαθεσιμότητα. Καμία τέτοια, όμως, διαπιστωτική πράξη δεν έχει φτάσει στα χέρια τους και δεν ήξεραν αν την επόμενη ημέρα είναι εργαζόμενοι ή όχι.
Ωστόσο, αυτό που μας επαναλάμβαναν συνεχώς δεν ήταν τι θα γίνει με τους ίδιους, αλλά τι θα γίνει με τις υποθέσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί.
«Το υπόγειο είναι γεμάτο με το αρχείο της υπηρεσίας. Τι θα γίνουν όλοι αυτοί οι φάκελοι; Πού θα πάνε; Μηχανοργάνωση η υπηρεσία δεν είχε. Όταν ένας δικαιούχος ήθελε να προχωρήσει στη δεύτερη δόση του δανείου του ή να δούμε τις δόσεις που πλήρωνε, έπρεπε να βρεθεί ο φάκελός του από το αρχείο μας. Τώρα τι θα γίνει; Ο ηλικιωμένος από την Οιχαλία που είχε πάθει ζημιά το σπίτι του και με δυσκολία ερχόταν στην Καλαμάτα, θα πρέπει να πάει τώρα και για μια απλή αίτηση στην Αθήνα, αλλά ο φάκελός του θα είναι εδώ;», αναρωτήθηκε μια πρώην – πλέον – υπάλληλος του ΤΑΣ Μεσσηνίας.
 
Εκκρεμότητες
Όπως προαναφέραμε, την Τρίτη στην υπηρεσία έφτασαν δύο πολιτικοί μηχανικοί από την κεντρική υπηρεσία με εντολή να βάλουν λουκέτο. Την επόμενη εβδομάδα θα αντικατασταθούν από άλλους δύο και ούτω καθ’ εξής.
Ο δε προϊστάμενος μέχρι χθες της υπηρεσίας, Γιάννης Κανέλλης, σημείωσε πως όλο το προσωπικό του ΤΑΣ τίθεται σε διαθεσιμότητα για τους επόμενους 8 μήνες με αποδοχές το 75% του μισθού της. Μετά τους 8 μήνες, αν δεν έχουν ορισθεί νέες θέσεις, απολύονται.
Η υπόσχεση, πάντως, είναι ότι θα τοποθετηθούν σε υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
«Μας είπαν ότι από αύριο δεν είμαστε υπάλληλοι. Καμία πρόβλεψη, όμως, για το τι θα γίνει. Λένε ότι είμαστε σε διαθεσιμότητα, αλλά εμείς δεν έχουμε κανένα έγγραφο στα χέρια μας. Φεύγουμε εμείς με 28 χρόνια υπηρεσία και κρατάνε στην Αθήνα συμβασιούχους με 5-7 χρόνια», τόνισε υπάλληλος.
Να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο σε εξέλιξη βρίσκονται δύο προγράμματα αποκατάστασης. Το ένα αφορά στους σεισμούς του 2008 στη Μεθώνη, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο ανακατασκευών και επισκευών, σε ποσοστό πέραν του 50%, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως περίπου σε 1,5 χρόνο. Το πρόγραμμα αυτό αφορά περίπου 100 σεισμόπληκτους της περιοχής.
Το άλλο μεγάλο πρόγραμμα είναι του Δήμου Οιχαλίας, όπου το 2011, από τον Αύγουστο έως και τον Οκτώβριο, σεισμοί έπληξαν περιοχές όπως του Κατσαρού, τη Μερόπη, την Ανδανία κ.ά.

Της Βίκυς Βετουλάκη