Τα κόμματα βγάζουν υποψηφίους, οι πολίτες κοιτούν αλλού…


Διεργασίες για απόσυρση υποψηφιότητας του Οδ. Βουδούρη, μπλακ- άουτ σε ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ
«Φωτιά» έχουν πάρει τα τελευταία 24ωρα τα επιτελεία των κομμάτων, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τους υποψηφίους τους για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Βέβαια, αν θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις ή σιωπηρές στηρίξεις, εξαρτάται από την τακτική που θα ακολουθήσει κάθε κόμμα.
Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πλέον, παρά τις όποιες αντιρρήσεις, να καταλήγει στο πρόσωπο του σημερινού περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη. Κανείς, όμως, δε γνωρίζει ακόμα αν αυτό θα γίνει με τον τρόπο που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ή θα ακολουθηθεί ένας διαφορετικός.
Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση κινείται το ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον σε επίπεδο Περιφέρειας. Οι νομαρχιακές επιτροπές αποφάσισαν με μεγάλη πλειοψηφία να απαγκιστρωθούν από τη στήριξη Τατούλη και να προχωρήσουν στην εξεύρεση άλλου ονόματος. Το ποιο θα είναι, δεν το γνωρίζουν ακόμη. Πάντως, αυτές τις ημέρες συνεδριάζει και πάλι το αρμόδιο όργανο του κόμματος για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να κλείσει το θέμα.
Με ναρκοπέδιο μοιάζει η κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ. Τις προηγούμενες ημέρες, παρά τις θυελλώδεις αντιδράσεις των νομαρχιακών επιτροπών της Περιφέρειας, αλλά και της νεολαίας, τα στελέχη στην Κουμουνδούρου υποστήριζαν ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αποσυρθεί η υποστήριξη στον Οδυσσέα Βουδούρη». Αυτή την «άτεγκτη» στάση λέγεται ότι ενστερνίζεται και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Χθεσινές πληροφορίες, όμως, έλεγαν ότι υπάρχει πιθανότητα το πείραμα της διεύρυνσης του κόμματος μέσω του Οδυσσέα Βουδούρη να επανεξεταστεί, αφού οι αντιδράσεις καθημερινά αυξάνονται. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και σχετικές συναντήσεις στελεχών με την ηγεσία της Κουμουνδούρου.
Ρευστή είναι η κατάσταση και στο κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η Αγίου Κωνσταντίνου θα επιθυμούσε να είναι υποψήφιος ο βουλευτής και πανεπιστημιακός Γιάννης Πανούσης, αλλά έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα και με τους όρους που έχει θέσει ο ίδιος, φαίνεται ότι η υποψηφιότητα δεν περπατάει. Γι’ αυτό θα υπάρξει σήμερα συνάντηση – σύσκεψη στην Αθήνα στελεχών από την Περιφέρεια και του κόμματος, προκειμένου να βρεθεί εναλλακτικό σενάριο.
Από την πλευρά τους, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες φαίνεται να καταλήγουν στην υποψηφιότητα του πολιτευτή στη Β’ Πειραιά, με μανιάτικες ρίζες, Γιώργου Αναγνωστάκου.
Από εκεί και πέρα, ο νέος σχηματισμός με τη συνεργασία του κόμματος Νέα ΜΕΡΑ του Ν. Ζώη και του Β. Πολύδωρα δημιουργεί νέα δεδομένα στο χώρο της λαϊκής δεξιάς. Πάντως, σε περίπτωση που επιμείνει, ο υποψήφιος είναι έτοιμος και πρόκειται για τον Γιάννη Μανώλη, ο οποίος στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Καλαμάτα δήλωσε «παρών» σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μάλιστα, είχε ξεκαθαρίσει ότι, εφόσον θέσει τελικά υποψηφιότητα, θα είναι αντιμνημονιακός υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, γιατί πιστεύει ότι το μνημόνιο και οι δανειστές καταστρέφουν την κοινωνία και τη χώρα.
Τέλος, υπάρχει και το κόμμα της Χρυσής, ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί, Αυγής. Εδώ τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Ο «προστατευόμενος» του Ηλ. Κασιδιάρη, βουλευτής Μεσσηνίας Δ. Κουκούτσης, ακούγεται ολοένα και περισσότερο για να θέσει υποψηφιότητα, αλλά υπάρχει και ο έγκλειστος αρχηγός – ακόμα τουλάχιστον- Ν. Μιχαλολιάκος, ο οποίος δε φαίνεται να συμφωνεί στην παραπάνω πρόταση.
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ένα τελείως διαφορετικό κλίμα μεταξύ των πολιτών. Σ’ αυτό αποτυπώνεται η κρίση εμπιστοσύνης προς το κομματικό σύστημα, το έλλειμμα αξιοπιστίας του πολιτικού προσωπικού και τα μαζικά ποσοστά δυσαρέσκειας για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Κι αυτό, όπως είναι φυσικό, εγείρει ένα μείζον πολιτικό ζήτημα…

Του Αντώνη Πετρόγιαννη