Υπερβάσεις στα όρια των αιωρούμενων σωματιδίων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά

Υπερβάσεις στα όρια των αιωρούμενων  σωματιδίων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά

Υπόμνημα έστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς, προς όλους τους αρμόδιους φορείς, σχετικά με την αξιολόγηση των μετρήσεων αιωρούμενων σωματιδίων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά και το πρόβλημα που δημιουργείται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.
Το υπόμνημα, στο οποίο ο αντιπεριφερειάρχης περιλαμβάνει και προτάσεις βελτίωσης της κατάστασης, εστάλη στην Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη γενική γραμματέα Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου, την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος, τη Διεύθυνση Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Θορύβου, τη γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου, την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε.
 
Υπερβάσεις των ορίων
Ειδικότερα, ο κ. Αλευράς κάνει αναφορά στις σοβαρές διαμαρτυρίες κατοίκων των περιοχών που γειτνιάζουν με τη ΒΙΠΕ Μελιγαλά και σημειώνει: «Δεδομένης της ανησυχίας του κόσμου όσον αφορά τυχόν επιπτώσεις στην υγεία του, από το συνεχώς εντεινόμενο πρόβλημα των αέριων εκπομπών από τα λειτουργούντα πυρηνελαιουργεία στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά, η Π.Ε. Μεσσηνίας, σε συνεργασία με την ΕΥΠΕ του ΥΠΕΚΑ, προέβη στην ενδεικτική καταγραφή του προβλήματος, δια μέσου εγκατάστασης μετρητικού εξοπλισμού στο χωριό Σκάλα».
Προσθέτει, μάλιστα, ότι καταγράφηκαν υπερβάσεις των προβλεπόμενων ορίων για την ποιότητα της ατμόσφαιρας, οι οποίες, παρότι βάσει των αναφορών των επιθεωρητών δε δύναται να αποτελέσουν αξιόπιστη βάση για περαιτέρω ενέργειες, αποτελούν μια ανησυχητική ένδειξη σχετικά με την ποιότητα της ατμόσφαιρας της συγκεκριμένης περιοχής.
Καλεί δε τις αρμόδιες υπηρεσίες να λάβουν μέτρα και καταθέτει σειρά προτάσεων για τη βελτίωση της κατάστασης.
 
Προτάσεις
Αναλυτικά, προτείνει:
1. Να ενισχυθούν οι περιβαλλοντικοί όροι των δύο πυρηνελαιουργείων με την υποχρέωση εγκατάστασης μόνιμων συστημάτων καταγραφής αερίων εκπομπών στα απαγωγικά συστήματά τους.
2. Να ενταχθεί ο Δήμος Οιχαλίας στο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) με την εγκατάσταση και τη λειτουργία σταθμών παρακολούθησης ποιότητας της ατμόσφαιρας.
3. Να εξετασθούν, σε συνεργασία με τις υγειονομικές υπηρεσίες, τυχόν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία του πληθυσμού των γειτνιαζόντων οικισμών από τις αέριες εκπομπές (συμπεριλαμβανομένων των υδρατμών).
4. Να τοποθετηθούν από την ΕΤΒΑ Α.Ε., όπου ανήκει η ΒΙΠΕ, μόνιμα συστήματα καταγραφής και ελέγχου των αερίων ρύπων (αιωρούμενων στερεών σωματιδίων, βαρέων μετάλλων στα αιωρούμενα στερεά σωματίδια, καθώς και Πτητικών Οργανικών Ενώσεων), τα οποία θα καταγράφουν αυτόματα τις παραμέτρους με την εξέταση δυνατότητας εγκατάστασης on-line συστήματος πληροφόρησης των αποτελεσμάτων, τόσο στις υπηρεσίες της Περιφέρειας όσο και στις υπηρεσίες του οικείου Δήμου. 

Της Βίκυς Βετουλάκη