Χιλιάδες ευρώ σε ΜΚΟ της Μεσσηνίας τη διετία 2007-2009

Χιλιάδες ευρώ σε ΜΚΟ της Μεσσηνίας τη διετία 2007-2009

Μεγάλος είναι ο αριθμός των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) στη Μεσσηνία οι οποίες τη διετία 2007- 2009 έλαβαν διάφορα ποσά, προκειμένου να στηριχθεί το έργο που είχαν αναλάβει.
Σύμφωνα με τον κατάλογο που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, προκύπτουν τα εξής στοιχεία: Ο Σύλλογος Φίλων Μεσσηνιακού Κόλπου έλαβε 30.000 ευρώ για διάφορες περιβαλλοντικές δράσεις, η Φωνή της Μάνης Λακωνίας -Μεσσηνίας φαίνεται να έχει χρηματοδοτηθεί δύο φορές με 90.000 και 25.000 ευρώ αντίστοιχα, ο Μορφωτικός Σύλλογος Φιλιατρών «Πυρσός» έλαβε 25.000 ευρώ, ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Οι Δρόμοι της Ελιάς» 25.000 ευρώ, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ 25.000 ευρώ, ενώ ο Σύλλογος Φίλοι Μεσσηνιακού Κόσμου 25.000 ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο φως των αποκαλύψεων για το πάρτυ εκατομμυρίων πολλών ΜΚΟ οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τις προηγούμενες ημέρες ερώτηση στον υπουργό Εργασίας για την εμπλοκή ΜΚΟ στα περιβόητα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας της περιόδου 2011-2012.
Τα προγράμματα είχαν προβληθεί ως λύση στην ανεργία, αλλά στην πραγματικότητα λειτούργησαν σαν μορφή καταναγκαστικής εργασίας: χωρίς επιδόματα, με αμοιβή χαμηλότερη από τον κατώτερο μισθό, μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων, κάλυψη πάγιων αναγκών με εποχικά απασχολούμενους και ενοικιαζόμενη εργασία μέσω ΜΚΟ που συχνά δρουν ανεξέλεγκτα και έχουν δημιουργηθεί μόνο γι’ αυτόν το σκοπό.
Η εμπλοκή των ΜΚΟ ως άμεσου εργοδότη που δάνειζε τον απασχολούμενο στον έμμεσο εργοδότη (φορέα του Δημόσιου) δεν ήταν με το αζημίωτο: η ΜΚΟ είχε κέρδος 5% επί της δαπάνης του προγράμματος. Οι βουλευτές ρωτούν, μεταξύ άλλων, ποιες ΜΚΟ συμμετείχαν στα κοινωφελή προγράμματα και με τι αμοιβές και τι μέτρα θα πάρει ο υπουργός ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.
Πάντως, δεν πρόκειται να αποδώσουν αξιόλογους καρπούς οι έρευνες που πραγματοποιούνται για την χρηματοδότηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, προκειμένου να επιστραφούν χρήματα στο Δημόσιο, εκτίμησε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.
Ο Λέανδρος Ρακιντζής μίλησε στο ΣΚΑΪ για το θέμα της κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, μέσω της χρηματοδότησης των ΜΚΟ, και φάνηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος για τις προοπτικές ανάκτησης σημαντικών ποσών. Τα κεφάλαια που, τελικά, θα εντοπιστούν και θα ανακτηθούν θα είναι ελάχιστα, όπως εκτίμησε.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη