«Όχι» Πανούση στην υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου

«Όχι» Πανούση στην υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Δημοσιεύματα στον αθηναϊκό Τύπο για τον Οδυσσέα Βουδούρη

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Ο ίδιος, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα και στο «Θάρρος», ήθελε να είναι κοινός υποψήφιος ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η Κουμουνδούρου, όμως, δεν τόλμησε να κάνει το βήμα συνεργασίας με την Αγίου Κωνσταντίνου σε επίπεδο Περιφερειών και έτσι ο Γιάννης Πανούσης οριστικά δε θα είναι υποψήφιος στην Πελοπόννησο.
Κι όπως σημειώνεται, παρά την ασφυκτική πίεση που του ασκήθηκε από την ηγεσία του κόμματος, από τη στιγμή που δεν είχε τη στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ενέδωσε.
Μάλιστα, στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει: «Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους φίλους, τους ενεργούς πολίτες, τους εκπροσώπους φορέων και θεσμών που μου πρότειναν, με ιδιαίτερη ζέση, να θέσω υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Θέλω να ευχαριστήσω, επίσης, όλους αυτούς που ενώ ψηφίζουν διαφορετικά κόμματα από τη ΔΗΜΑΡ, δήλωσαν ότι με εμπιστεύονται για αυτή τη θέση.
Οι επιλογές των κομμάτων και η “επένδυσή” τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές για λόγους προεξόφλησης εντυπώσεων και δημοσκοπήσεων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές (παρά το γεγονός ότι – κατά τη γνώμη μου – αυτή η νοοτροπία έχει συμβάλει στην απαξίωση του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος, δυστυχώς στο σύνολό του, επί δικαίων και αδίκων) καθιστούν τη δική μου υποψηφιότητα, υπό αυτούς τους όρους, “πολιτικά ου-τοπική”.
Ακόμα και η ενδεχόμενη εκλογή μου δε θα απηχούσε μια γενική ανατροπή του παλαιού σκηνικού, στην οποία προσβλέπω από την πρώτη στιγμή που εισήλθα στην πολιτική και την οποία υπηρετώ σταθερά υπό την ηγεσία του Φώτη Κουβέλη.
Ούτε η Κυβερνώσα Αριστερά αλλά ούτε η όποια διακομματική συνεννόηση μπορούν να αλλάξουν το αρνητικό στην κοινή γνώμη κλίμα, εάν συνεχίζουν να προσεγγίζουν τους θεσμούς με τη λογική των ποσοτικών αριθμητικών συσχετισμών.
Συνεπώς, με βάση τις αρχές μου και τη μέχρι σήμερα προσωπική, οικογενειακή και ακαδημαϊκή μου πορεία, είμαι δυστυχώς υποχρεωμένος να μη δεχθώ τις τόσο ευγενικές και ανιδιοτελείς προτάσεις όλων. Είμαι βέβαιος ότι θα ξανασυναντηθούμε στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες για την Πελοπόννησο, την Ελλάδα και την Αριστερά».

Δημοσιεύματα για υποψηφιότητα Βουδούρη
Κι ενώ ο Γιάννης Πανούσης ξεκαθάρισε τη στάση του για τις επόμενες περιφερειακές εκλογές, συνεχίζεται ο «πόλεμος» δηλώσεων και δημοσιευμάτων για την υποψηφιότητα του Οδυσσέα Βουδούρη με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην «Εφημερίδα των Συντακτών» φιλοξενούνταν χθες ρεπορτάζ του Φώτη Παπούλια, που ανέφερε ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί η συγκεκριμένη υποψηφιότητα να κάνει την έκπληξη. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ο συντάκτης τόνιζε: «Τοπικά στελέχη του κόμματος, ακόμα και εκείνα που είχαν διαφωνήσει με την επιλογή του, εκτιμούν ότι “αν κατορθώσουμε να συσπειρώσουμε τον κόσμο μας, τότε ο Οδ. Βουδούρης μπορεί να κάνει την έκπληξη”.
Η εκτίμηση αυτή “πατάει” σε δύο άξονες: Ο πρώτος αφορά στο ακροατήριο στο οποίο θα απευθυνθεί ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. Αν η Μεσσηνία τού δώσει προβάδισμα και στους υπόλοιπους νομούς δεν πέσει κάτω από το 15-20%, τότε είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στο δεύτερο γύρο, όπου “όλα πλέον θα είναι πιθανά”.
Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, δις διαγραφείς επειδή δεν υπέκυψε σε μνημονιακούς εκβιασμούς, μπορεί να ελπίζει ότι σε Αρκαδία, Λακωνία, Κορινθία και Αργολίδα με την καθολική ενεργοποίηση των βουλευτών του κόμματος, θα είναι σε θέση στον πρώτο γύρο να “κοντράρει” το μέχρι χθες αδιαφιλονίκητο “πελοποννησιάρχη”, Π. Τατούλη.
Ο δεύτερος και ίσως κρισιμότερος έχει να κάνει με τη γενικότερη πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Περιφέρεια και τις “κόντρες” που καταγράφονται. Η, όπως όλα δείχνουν, εκ νέου υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη Π. Τατούλη (στις προηγούμενες εκλογές είχε υποστηριχθεί από Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ) δεν απολαμβάνει την καθολική στήριξη των κομμάτων της συγκυβέρνησης».
Τέλος, δημοσίευμα με την υπογραφή του Γιάννη Πρετεντέρη υπήρχε και στα «ΝΕΑ». Εκεί γινόταν λόγος για τη συμμετοχή του κ. Βουδούρη στο Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρύματος Πάλλη. Για το συντάκτη η σχέση αυτή είναι πολιτικά περίεργη από τη στιγμή που ο Αναστάσιος Πάλλης συνδέθηκε με τις έρευνες για τον οπλισμό της Χρυσής Αυγής…