Έκθεση με τίτλο «Μυθικοί χοροί της Μεσσηνίας»

Έκθεση με τίτλο «Μυθικοί  χοροί της Μεσσηνίας»

Οι αρχαιολόγοι Μαίρη Τσουλάκου και Πένυ Τσακανίκου, της ΛΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία εδρεύει στην Καλαμάτα, επισκέφθηκαν χθες το Δημαρχείο και συναντήθηκαν με το δήμαρχο Παν. Νίκα.
Αιτία της επίσκεψής τους ήταν η ενημέρωσή του σχετικά με τη διοργάνωση μιας πρωτότυπης έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, με τίτλο «Μυθικοί χοροί της Μεσσηνίας», ως ένα «δώρο» στην πόλη του χορού, την Καλαμάτα.
Ο δήμαρχος ευχαρίστησε και συνεχάρη τις αρχαιολόγους για την πρωτοβουλία της Υπηρεσίας τους και ζήτησε να μάθει εάν η έκθεση θα συμπέσει με τη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, τον Ιούλιο φέτος. Τα στελέχη της ΛΗ΄ ΕΠΚΑ του γνωστοποίησαν ότι η έκθεση προγραμματίζεται να εγκαινιασθεί στις 14 Ιουνίου, ανήμερα της πέμπτης επετείου από τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας το 2009. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, οπότε θα περιλάβει και την περίοδο διεξαγωγής του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού.
Οι «Μυθικοί χοροί της Μεσσηνίας» θα αναπτυχθούν σε δύο αίθουσες του Μουσείου. Στην πρώτη θα εκτεθούν ευρήματα των προϊστορικών χρόνων, όπως ειδώλια και ευρήματα από τις ανασκαφές στο ανάκτορο του Νέστορος, το καλύτερα διατηρημένο ανάκτορο στην Ελλάδα. Στη δεύτερη θα παρουσιασθούν πρωτότυπα έργα από την Αρχαία Μεσσήνη, το Μουσείο της Πύλου και την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας.
Ο Π. Νίκας χαρακτήρισε την έκθεση αυτή «καλό νέο» και προέτρεψε τα στελέχη της ΛΗ΄ ΕΠΚΑ να συνεχίσουν την προσπάθεια, εξέφρασε δε τη θετική γνώμη του Δήμου για αρωγή στη διοργάνωση των «Μυθικών χορών της Μεσσηνίας».