Οδ. Βουδούρης: «Πιστεύω στην… πληθυντική αριστερά»

Οδ. Βουδούρης: «Πιστεύω στην… πληθυντική αριστερά»

 
Η Πελοπόννησος πρέπει να σταματήσει να είναι από τις φτωχότερες περιφέρειες στην Ευρώπη
 
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 
Μπορεί η επιλογή από το ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τον Οδυσσέα Βουδούρη, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου για τις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου, να πέρασε από «σαράντα κύματα», αλλά, τελικά, φαίνεται ότι οι… γωνίες στρογγυλεύουν και τα μέλη του κόμματος θα συνταχθούν με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Στο μεταξύ, τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Βουδούρης παραχώρησε συνέντευξη στην Αγγελική Σπανού, όπου σημειώνει:
 
-Από μια μέρα στην άλλη βρεθήκατε στο επίκεντρο της δημοσιότητας χωρίς να έχετε πάρει εσείς ο ίδιος κάποια πρωτοβουλία. Πώς το αξιολογείτε;
Ναι, είναι πολύ ιδιαίτερο. Έγινα αποδέκτης μιας πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ, να κατέβω υποψήφιος στην Πελοπόννησο με την υποστήριξή του, δέχτηκα βάσει ορισμένων πολιτικών επιλογών που είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό και… πατατράκ! Θεωρώ ότι στο επίκεντρο αυτού του μιντιακού κυκλώνα δε βρίσκεται πραγματικά το πρόσωπό μου, αλλά η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να ανοιχτεί σε πολιτικές συμμαχίες. Η επιλογή αυτή φυσιολογικά προκάλεσε έναν εσωκομματικό διάλογο, αλλά κυρίως προκάλεσε τη βίαια αντίδραση του φιλοκυβερνητικού κατεστημένου. Δείγμα της σφοδρότητας αυτής της αντίδρασης, η παραποίηση των δηλώσεών μου με στόχο να με αναδείξουν ως δήθεν «μνημονιακό» θιασώτη, εμένα που έχω διαγραφεί δυο φορές διότι αρνήθηκα να υποκύψω σε μνημονιακούς εκβιασμούς!
 
-Με ποιο σκεπτικό υποστηρίζετε πως είναι ανεξάρτητη η υποψηφιότητά σας;
Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει την πρόταση αυτή σε ένα μη-μέλος έχει μια πολιτική στόχευση. Προφανώς, αν δεν υπήρχε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να είμαι υποψήφιος, δε θα ήμουν. Προφανώς, επίσης, το πρόγραμμα που θα στηρίξουμε εντάσσεται στο πολιτικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά εντάσσεται και στο πλαίσιο της πολιτικής κίνησης στην οποία ανήκω, την Κοινωνία Πρώτα, και ευελπιστώ και στο πλαίσιο και άλλων κινήσεων στην Πελοπόννησο. Με απλά λόγια, είναι μια υποψηφιότητα διεύρυνσης και ενότητας όλων των προοδευτικών, δημοκρατικών, οικολογικών αριστερών δυνάμεων.
 
-Λέτε πως δεν είστε ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί; Τι είναι αυτό που σας κρατά σε απόσταση;
Είμαι μέλος της Κοινωνίας Πρώτα. Έχουμε αναπτύξει τις δικές μας θέσεις. Πολλές συγκλίνουν με εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλες απηχούν δικές μας αντιλήψεις. Επίσης θέλουμε να έχουμε ένα άλλο πλαίσιο εργασίας από εκείνο που έχουν συνήθως τα κόμματα. Είμαστε ένα δίκτυο με μεγάλη αυτονομία του κάθε μέλους του. Ξέρετε, η διαφορετικότητα δεν είναι κακό πράγμα, όταν ταυτόχρονα μπορούμε να αναπτύξουμε και συνεργασίες. Έχω ζήσει 33 χρόνια στη Γαλλία και με έχει επηρεάσει αυτό που ονομάστηκε «πληθυντική αριστερά». Πιστεύω πως η εποχή προσφέρεται καλύτερα στη λειτουργία πολλαπλών πολιτικών φορέων, που συνεργάζονται σε κάθε σημαντικό θέμα. Ας αφήσουμε πίσω μας το δικομματισμό με τις μονοκομματικές εξουσίες.
 
-Ποια λογική έχει το δίπολο μνημόνιο/αντιμνημόνιο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως το θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Αυτό το οποίο καλύπτει πλέον η λέξη «μνημονιακή πολιτική» είναι μια ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη, επιβαλλόμενη από ξένες και εγχώριες δυνάμεις, με σκοπό την ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους, την κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και πρόσφατα, με το δίπολο χαράτσια-πλειστηριασμοί, την απαλλοτρίωση της μικρομεσαίας περιουσίας. Αυτό προφανώς αφορά και τις Περιφέρειες, οι οποίες καλούνται να εφαρμόσουν ή να αντισταθούν στην τοπική εφαρμογή αυτής της πολιτικής.
 
-Γιατί να χάσει ο Π. Τατούλης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου;
Εμάς μας ενδιαφέρει να κερδίσουμε για να γυρίσει σελίδα η Πελοπόννησος. Να περάσει από την εποχή του παλιού πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα του ΧΧΙου αιώνα. Η Πελοπόννησος είναι από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενώ διαθέτει τεράστιο πλούτο και δυναμικό. Αυτό θα γίνει μόνο αν αναλάβουν νέες δυνάμεις, που αφήνουν πίσω τους τις παλιές νοοτροπίες και το γνωστό πελατειακό σύστημα.
 
-Γιατί προτιμήσατε να περάσετε από την κεντρική πολιτική σκηνή στο αυτοδιοικητικό πεδίο;
Καταρχήν δε διαλέγεις πάντα το μέτωπο στο οποίο θα δώσεις τη μάχη. Η πρόταση για την Περιφέρεια προήλθε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμήθηκε ότι η υποψηφιότητά μου δίνει μια σοβαρή πιθανότητα νίκης σε μια Περιφέρεια παραδοσιακά συντηρητική. Η πρόταση, βέβαια, με τιμά. Αλλά και η πρόκληση είναι ενδιαφέρουσα. Στο νεοσύστατο θεσμό της αιρετής Περιφέρειας μπορούν να γίνουν πολλά χειροπιαστά πράγματα.
 
-Δεν είναι κάτι καλό ένα νέο δάνειο χωρίς νέο μνημόνιο;
Δάνειο χωρίς μνημόνιο είναι όνειρο θερινής νυκτός. Δεν έχει υπάρξει ποτέ και πουθενά στον κόσμο. Οι δυνάμεις που μας έχουν μετατρέψει σε αποικία χρέους δεν έχουν καμία αντίρρηση να μας δανείσουν ακόμα για… να ξεπληρώνουμε τα χρέη εσαεί. Γι’ αυτές, το μνημόνιο είναι ο ιδανικός τρόπος χειραγώγησης. Όχι μόνο, τελικά, δε θα έχουν αντίρρηση να μας δανείσουν, θα το δείτε, θα μας κυνηγάνε για να το δεχτούμε!
 
-Αν, πράγματι, το νέο δάνειο προβλέπει μόνο διαρθρωτικές αλλαγές ως όρο θα υποστηρίξετε τη συμφωνία;
Η Ελλάδα δε χρειάζεται άλλο δάνειο. Η λύση είναι επιμήκυνση της αποπληρωμής, μείωση του επιτοκίου στο ύψος της ΕΚΤ, ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή ώστε να κινητοποιηθούν επενδύσεις, διαγραφή του όποιου επαχθούς χρέους. Επίσης, ως Κοινωνία Πρώτα, υποστηρίζουμε την τροφοδότηση με τις δόσεις ενός ταμείου ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας. Δηλαδή, αντί τα οφειλόμενα να επιστρέφουν κατευθείαν στα ταμεία των θεσμικών δανειστών, να τροφοδοτούν ένα ταμείο, υπό τη δική τους επίβλεψη και τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, που θα συγχρηματοδοτεί με ιδιώτες, επενδύσεις με θετικό αντίκτυπο στην ανεργία. Η επιστροφή στις επενδύσεις αυτές θα αποτελεί την αποπληρωμή προς τους δανειστές. Είναι ένα σενάριο win-win.
 
-Σας απογοήτευσε ο καβγάς που έγινε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από την υποψηφιότητά σας;
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα που πρέπει να διαχειριστεί τη μετάβαση από μικρό κόμμα διαμαρτυρίας, σε αξιωματική αντιπολίτευση που σύντομα θα είναι κυβέρνηση. Δεν είναι εύκολο σε τόσο μικρό διάστημα και οι εντάσεις στο εσωτερικό του είναι φυσιολογικές. Θα είχα προτιμήσει, βέβαια, να είχε ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία πριν μου γίνει η πρόταση να κατέβω υποψήφιος. Δεν πειράζει, όμως, θα το ξεπεράσουμε. Η πολιτική θέλει και υπομονή.
 
-Τι άποψη έχετε για το θέμα που προέκυψε για τον κ. Καρυπίδη;
Δεν τον γνωρίζω προσωπικά και είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί στο πλαίσιο μιας φιλικής συζήτησης μεταξύ του ιδίου και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.
 
-Βλέπετε εκλογές σύντομα; Πρέπει να γίνουν εκλογές σύντομα;
Ναι, μετά τις εκλογές του Μαΐου θα είναι πιθανώς θέμα μηνών.